Top News
1102 prikaza

Papa Franjo: Slušajte vapaj djece, ne štitite pedofile

Papa Franjo
1/3
VATICAN MEDIA/REUTERS/PIXSELL
Pred 190 biskupa iz cijelog svijeta u Vatikanu je papa Franjo tražio od njih i da poštuju zakone matične države

Papa Franjo u četvrtak 21. veljače otvorio je četverodnevni summit u Vatikanu. Već dugo je najavljivao ovaj događaj posvećen svećeničkom seksualnom zlostavljanju djece. Na summitu će biti prve glave stotina biskupskih konferencija iz cijelog svijeta, a Papa Franjo je tako dao signal da je ozbiljno shvatio najnovije slučajeve seksualnog predatorstva među kojima su slučajevi iz Amerike i Čilea najpoznatiji. Skupine žrtava zlostavljanja zahtijevaju da se na skupu dogovori konkretan akcijski plan za borbu protiv pedofilije.

Summit je doista povijesni događaj jer Vatikan više nije mogao zatvarati oči nad sve glasnijim žrtvama koje su posljednjih godina počele javno govoriti čak i u Hrvatskoj u kojoj crkva i crkveni velikodostojnici imaju doista nedodirljiv status.

"Čujemo vapaj malih koji traže pravdu. Sveti Božji narod gleda u nas i očekuje od nas ne samo jasne osude, nego i učinkovite mjere", rekao je Papa Franjo pred 190 čelnih ljudi Rimokatoličke crkve u dvorani Sinode u Vatikanu.

Žrtve su vrlo konkretne – traže da se u kanonskom zakonu utvrdi nulta tolerancija prema svećenicima zlostavljačima i biskupima koji ih štite. Ali to se sigurno neće dogoditi već ovih dana, tijekom summita. I sam papa Franjo rekao je da će summit imati svrhu obrazovanja i kako bi mogli "proći kroz obraćenje duha o ozbiljnosti krize".

Theodore McCarrick | Author:
Prikazala su im se odabrana video-svjedočanstva žrtava seksualnog zlostavljanja među kojima je i žena koja je tri puta zatrudnjela nakon napastovanja svećenika i tri puta je morala ići na abortus. No, Papa nije osobno primio žrtve niti su one osobno svjedočile prvog dana summita. Ali je poslana poruka preko videa – 'Žrtvama treba vjerovati' i pozvalo se biskupe da surađuju s civilnim vlastima.

Papa Franjino oglušivanje na problem seksualnog zlostavljanja djece od strane prelata umalo ga je koštalo papinstva. Nakon brojnih optužbi čileanskih žrtava, kao i odvjetnika iz Pennsylvanije koji je objavio izvješće u kojem je optužio papu za prikrivanje zločina, papa je morao nešto učiniti.

Prvi korak bilo je da su raspopili do nedavno moćnog biskupa Theodorea McCarricka. U četvrtak, dok je okupljao svećeničke vođe iz cijelog svijeta, Franjo je rekao da je crkva bila dužna raspravljati o tome u kojoj mjeri zlostavljanje pogađa crkvu i čovječanstvo na "iskren i dubok način".

Svećenici na misi u Vatikanu Vatikanske tajne Life Četiri od pet svećenika u Vatikanu su gay

Sve do nedavno ova vrsta zlostavljanja za crkvu nije predstavljala nikakav problem, a najčešće se za to optuživalo homoseksualizam pojedinih svećenika, iako je ta tvrdnja bila diskreditirana od većine znanstvenih studija, koje su utvrdile da homoseksualizam i pedofilija nisu ni u kakvoj vezi.

U rijetkim slučajevima kad bi biskupi ili svećenici priznali seksualno zlostavljanje djece, to bi prikazali kao grijeh za koji se počinitelj može iskupiti, i nikad ga ne bi proglašavali zločinom.Tako su počinitelja štitili od žrtve.

Žrtve su pak, sad je jasno, imale prevelika očekivanja od summita. Prije svega, nitko ih nije primio iako su stigli u Vatikan u velikom broju. Marširali su i prosvjedovali Rimom i svoj bijes prenijeli medijima jer, kako kažu, Vatikan i dalje nema snage suočiti se s problemom koji iznutra proždire crkvu.

Ipak i unaprijed snimljena video-svjedočanstva bila su i više nego potresna. Čileanka koju je svećenik tri puta silovao, a prvi put u dobi kad joj je bilo 15, ispričala je kako je izgledao njezin život:

"Svaki put kad bih odbila seksualne odnose, on bi me tukao. A budući da sam ekonomski potpuno ovisila o njemu, trpjela sam sva ta poniženja."

Sudionicima konferencije obratio se i 53-godišnji svećenik koji je i sam bio zlostavljan od svećenika. Jedna žrtva iz Azije govorila je da je seksualno bila zlostavljana više od stotinu puta i da ga poglavari nisu zaštitili.

Filipinac kardinal Luis Antonio Tagle, koji se smatra kandidatom za novog papu, također se obratio okupljenima.

"Biskupi su nanijeli rane vjernicima i svatko od nas braće mora za to preuzeti odgovornost", rekao je Tagle.

Papa Franjo | Author: VATICAN MEDIA/REUTERS/PIXSELL VATICAN MEDIA/REUTERS/PIXSELL
Nadbiskup Charles Scicluna, vodeći istražitelj vatikanskih seksualnih zločina, dao je više praktičnih savjeta biskupima, od kojih mnogi još nisu posve sigurni što učiniti kad se suoče s optužbama za zlostavljanje od strane svećenika. On je inzistirao da je potrebno uspostaviti mehanizme izvješćivanja koji su jednostavni za korištenje i da se svi protokoli pomno prate kako bi vjernici shvatili da vode o njima brigu.

Dao je biskupima detaljan opis onoga što su trebali učiniti i podsjetio je da je papa Benedikt XVI bio jasan u pogledu iskorjenjivanja pedofilije prije gotovo desetljeća.

Theodore McCarrick Biskup Washingtona Top News Utjecajni kardinal protjeran zbog zlostavljanja dječaka

Govorio je o tome kako kandidati za svećeništvo moraju proći strožu provjeru i da je potrebno bolje primjenjivati ​​postojeća pravila kanonskog prava. Uz papu koji je sjedio uz njega, nadbiskup je rekao da vjernici "imaju dužnost i pravo" prijaviti zlostavljanje i da "treba poštivati zakone".

On ih je uputio da se oslanjaju na stručnjake i rekao da moraju "djelovati u najboljem interesu djece, kada se pojavi "dilema" o crkvenom suđenju u kojem se utvrdi da svećenik nije posve nevin, čak i ako su optužbe protiv njega su nedokazane.

"Presudu treba odmah javno priopćiti vjernicima", rekao je nadbiskup Scicluna.

"Sve što je rečeno je već dobro poznato. Nema ništa novog", rekao je biskup Ricardo Ernesto Centellas Guzmán, predsjednik Bolivijske biskupske konferencije, kada je izašao iz Vatikana na ručak.

Ipak, nešto je novo. Papa Franjo zaključio je ovaj dio summita riječima:

"Trebamo konkretnost!"

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.