Top News
410 prikaza

Papa Franjo u katoličkoj Poljskoj na neprijateljskom terenu

Papa Franjo
©MASSIMILIANO MIGLIORATO/Milestone Media/PIXSELL
Reformističkog papu veliki dio poljskog klera ne voli do te mjere da tvrdi da je Ivan Pavao II za njih još uvijek papa

Sudeći po svemu onome što su poljski mediji, pa i poneki klerik, čak i biskup, povremeno pisali o papi Franji, njegov aktualni posjet izrazito katoličkoj i konzervativnoj Poljskoj, odlazak je na vrlo negostoljubiv, ako ne i neprijateljski teren. Kad je na Veliki četvrtak ove godine u Vatikanu simbolično oprao noge trojici muslimanskih tražitelja azila, poljski mediji su ga provukli kroz blato, nerijetko otvoreno izražavajući prema njemu oštro neprijateljstvo.

Problem Poljaka je u tome što je ta zemlja, kojom od prošle godine vlada ultrakonzervativna Stranka zakona i pravde, odbila primiti ijednog izbjeglicu. Vladu žestoko kritizira kompletni Zapad, i to zbog uništavanja demokratskih vrijednosti, zbog suzbijanja LGBT prava i nametanja niza drugih krajnje konzervativnih vrijednostima društvu.

Po mainstream medijima se o davno pokojnom papi Ivanu Pavlu II piše kao o onome tko je za njih još uvijek papa, a o reformističkom argentinskom papi kao o onom koji Poljsku želi odvući s njene kršćanske staze.

Papa je zato u današnjoj propovijedu na misi u svetištu na Jasnoj Gori poručio poljskim katolicima da se moli za to da poljski vjernici prevaziđu podjele u naciji oko odnosa prema izbjeglicama i migrantima, "posebno onima druge vjere". Inače, poput lošeg znaka, papa Franjo je, dok se uspinjao na platformu s oltarom, promašio stepenicu i jako bi gadno pao da ga nisu na vrijeme zgrabili.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.