Top News
5074 prikaza

Papa ne mrzi Hrvate, sa Stepincem ima viši cilj

Papa Franjo sa svećenicima
REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
Izvori iz Crkvenih krugova otkrivaju za Express da su hrvatski biskupi jedini krivci što nas Crkva doživljava kao primitivce

Papa želi uspostaviti most prema pravoslavnoj Moskvi. To je u redu, kaže nam dobar poznavatelj Crkve pa nastavlja:

"On želi ustanoviti istinu o Stepincu. I to je u redu. No treći element ove priče nije u redu - nije dobro što je radi uspostave tog mosta počeo hvaliti Irineja..."

Stepinac se očito ne može istrgnuti iz čeličnih ralja politike. Papa je, naime, odlažući ad infinitum, a vjerojatno do idućeg pontifikata, odluku o kanonizaciji blaženog Alojzija Stepinca, snažno pohvalio srpskog patrijarha Irineja, čovjeka čvrsto sljubljenog s Aleksandrom Vučićem.

"Stepinac je bio čovjek s vrlinama i to je Crkva izjavila time što ga je proglasila blaženim. Može ga se moliti. On je blažen. Ali u određenom trenutku procesa kanonizacije došlo je do nerazjašnjenih točaka. I ja, koji bih trebao potpisati kanonizaciju, s mojom odgovornošću, molio sam, promišljao sam i tražio savjet i onda sam vidio da trebam pitati za pomoć Irineja. Irinej je veliki patrijarh i Irinej mi je pomogao. Osnovali smo zajedno povjesničarsku komisiju. Radili smo zajedno. Jer i Irineja i mene jedino zanima istina", rekao je Papa.

Papa Franjo sa svećenicima Oštar zaokret Top News Papa: Silovanja svećenici moraju prijaviti policiji!

No je li istina to da je Irinej "veliki patrijarh"? Nakon presude Ratku Mladiću, koji je naredio ubijanje 8000 ljudi, Irinej je rekao: "Mi smo znali da će Ratko Mladić biti osuđen i da će sve biti tako, i mi, nažalost, tu ništa ne možemo učiniti. Sve se to događa jer silni svjetski moćnici rade vražja djela, a mi trpimo posljedice..."

To ne zvuči baš kršćanski, ali u sukobima o Stepincu pobožnost je odavno ustuknula pred sasvim ovozemaljskim interesima. Hrvatski biskupi nemaju puno nevinije ruke u ovoj priči: znajući Stepinčev ikonički status u hrvatskom narodu, oni Papin veto koriste više radi difamacije Pape modernizatora nego zbog kanonizacije sveca, do koje će kad-tad sigurno doći. Crkva u Hrvata jedna je, naime, od najkonzervativnijih u Europi, oni žive na prijelazu iz 20. u 19. stoljeće i Papa im neopisivo ide na živce.

Ovog papu naša Crkva sigurno ne vidi kao nepogrešivog, čak ni u dogmatskim pitanjima. Odbijaju njegovu redakturu Očenaša, a Ivica Šola o njemu piše kao da je riječ o nekom župniku iz Retfale. Stepincu ne pakovati, misle staloženi promatrači sa strane: Stepinac je samo javni razlog koji biskupi koriste u difamaciji Pape. Problem je puno dublji. Ovdje se u biti radi o strukturi Crkve u Hrvatskoj, svjetonazoru biskupa koji revitaliziraju ustaštvo, hrvatskom radikalizmu.

Papa Franjo ljubi ruku svećeniku iz katoličke crkve u Skoplju | Author: VATICAN MEDIA/REUTERS/PIXSELL VATICAN MEDIA/REUTERS/PIXSELL

Slučaj Bleiburg je klasičan obrazac tog nerazumijevanja. Nije baš lijepo kad ti bratska Crkva iz Austrije uskrati titular proslave kao crkvenog događaja i prebaci ga u kategoriju javnog zbivanja, sa strožim pravilima: zastave, pjesme. To je pljuska, i to vrlo zvučna, utoliko teža jer dolazi iz srca jedne konzervativne zemlje, vjerojatno uz Papin blagoslov, a svakako u duhu njegove agende.

"Ni ja ni kolege ne znamo što se događa. Svi smo šokirani posljednjom Papinom reakcijom, to više što je Alojzije Stepinac platio glavom i zbog privrženosti papi. Njemu je Tito nudio brda i doline, trebao je biti papa u Jugoslaviji, što bi značilo izdaju katoličanstva. Stepinac je ostao vjeran Vatikanu i to itekako znaju svi. O čemu se ovdje radi, međutim, nitko živ ne zna! Jedna od teorija, i prema mojemu sudu jedina opravdana teorija, jest ona koja kaže da Papa preko srpskog pravoslavlja želi doći do ruskog. To je iskreni pokušaj ekumenizma, zbližavanja kršćana u ovom globalnom košmaru bez Boga. No pitamo se - zašto opet preko male Hrvatske? U povijesti smo krvarili za europske interese, štitili Vatikan, uvijek vjerni papi, pa opet sve ide preko nas?! Ono što najviše boli je proglašenje Irineja, koji napada Stepinca, sve hrvatske biskupe i svećenike kao ustaše, koji multiplicira krivnju Hrvata. Sve je tu čudno", govori vidno šokiran ugledni svećenik na čije nedjeljne mise dolazi iznimno mnogo vjernika.

Papa Franjo ljubi ruku svećeniku iz katoličke crkve u Skoplju Samo istina Top News Srpski pristanak uvjet je za Stepinčevu kanonizaciju

Molio nas je da ostane anoniman jer ne smije istupati u javnosti bez dozvole biskupa, ali morao je, kaže, dati svoj komentar o Papinim riječima. Doslovno je, kaže, ostao šokiran. U razgovoru sa sugovornikom s Kaptola Express saznaje da je točno kako je Rusija glavni cilj pape Franje.

Naime, ruski patrijarh Kiril jest na neki način pravoslavni papa jer je po utjecaju, broju svećenstva i vjernika najmoćniji od svih patrijarha, čak i od carigradskog patrijarha, kojeg nazivaju "vaseljenskim", odnosno ekumenskim patrijarhom. Utoliko bi susret s njim bio kruna na politici ekumenizma.

"Kad bi se patrijarh Kiril i papa Franjo sreli u Moskvi ili u Vatikanu, kad bi krenuo taj bratski razgovor, to bi bio početak zacjeljivanja starih rana iz prvog crkvenog raskola. Još je Pavao VI., a pogotovo papa Ivan Pavao II., o tome sanjao. Susret s ruskim patrijarhom bio je na top listi Wojtylinih želja. Sad je to najveća želja pape Franje. Mirenje dviju crkava zapravo je dugoročna politika Vatikana", govori naš sugovornik s Kaptola.

Papa Franjo i umirovljeni Benedikt XVI | Author: VATICAN MEDIA/REUTERS/PIXSELL VATICAN MEDIA/REUTERS/PIXSELL

U tom kontekstu, na putu ostvarenja velikog cilja - neostvarenog još od raskola 1054. godine - Stepinac se doima manje važnim pitanjem. Šokiranim se zbog Papine izjave osjećaja, saznaje Express, i dobar dio hrvatskih biskupa koji ne mogu shvatiti zašto papa Franjo veliča patrijarha Irineja, odnosno zašto se, kako kažu, "ruga s Hrvatima - prvo s Međugorjem pa sad i s blaženim Stepincem".

Činjenica jest da je papa Franjo za ukus našega klera previše moderan, papa koji razbija tradiciju i, ono najvažnije - želi očistiti crkvu od nacionalizma. To Crkvi u Hrvata ne odgovara, ali mora se napomenuti da nisu naši biskupi isključivo krivi za takav odnos pape Franje prema Hrvatima. Express je, naime, još krajem siječnja pisao da je papa Franjo brifiran od strane svojih savjetnika protiv Hrvatske. I za to nisu krivi ni naši biskupi ni naš narod, koji čini skoro pa stopostotno katoličko stanovništvo. Papa Franjo ne tolerira nacionalizam u svećenika, osobito kardinala, te je to jedan od najvećih razloga zašto nije zadovoljan Crkvom u Hrvatskoj.

"Navodno su ga", govori dalje naš sugovornik, "antihrvatske struje u Vatikanu uvjerile da su Hrvati šovinisti i nacionalisti, pa smo sad na 'ledu'."

Papa Franjo Summit Top News Papa Franjo: Slušajte vapaj djece, ne štitite pedofile

Iako na prvu ovo saznanje zvuči šokantno, zapravo je očekivano. Papa Franjo od samog početka svog pontifikata zagovara toleranciju prema drugome i drugačijem i antinacionalizam, a Crkva u Hrvata, odnosno pojedini svećenici, pa i biskupi, uporno s oltara pozivaju na jačanje nacionalizma, čime podupiru najekstremnije skupine u društvu.

"Vatikan", kaže naš sugovornik s Kaptola, "ne može prihvatiti da svećenici još 10. travnja služe misu za ustaškog poglavnika Antu Pavelića te da Hrvati u Bleiburgu veličaju NDH (Crkva je jedan od pokrovitelja tog skupa), pa otud mišljenje Vatikana o Hrvatima kao nacionalistima."

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • kamilo 14:37 19.Svibanj 2019.

    Prosrpski patrija i Papa studjm mlati gloginje