Top News
3190 prikaza

Trumpov križar: "Papa je neprijatelj, napadnite ga!"

Steve Bannon
1/2
DPA/PIXSELL
Radi Papine politike koja radi u korist migranata Bannon se okomio na Vatikan i traži podršku radikalne desnice

Biviši glavni Trumpov strateg Steve Bannon navodno je savjetovao sadašnjeg talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija da napadne papu oko pitanja imigranata, piše The Guardian.

Tijekom sastanka u Washingtonu u travnju 2016. godine Bannon, koji je par mjeseci nakon preuzeo mjesto šefa Trumpove predsjedničke kampanje, predložio je vođi talijanske anti imigracijske stranke Sjeverna liga da otvoreno napadne papu Franju, koji se zalaže za izbjeglice.

"Bannon je savjetovao Salvinija da je Papa neka vrsta neprijatelja. Savjetovao je napad'', kaže insajder iz stranke koji je upoznat s tim sastankom u intervjuu za web stranicu SourceMaterial.

Nakon sastanka Salvini je postao otvoreniji protivnik Pape, uz tvrdnju da su konzervativci u Vatikanu bili na njegovoj strani. 

"Papa kaže da migranti nisu opasni. Ma bez veze", napisao je u svom tvitu u svibnju 2016. godine. 

Prosvjedi protiv Stevea Bannona Oslobodite Europu Top News Bannonov rat: Čak i Talijani mu okreću leđa

Nakon što je početkom tog mjeseca Papa pozvao na suosjećanje prema migrantima, Salviniji je naglasio: "Nekontrolirana migracija, organizirana i financirana invazija, donosi kaos i probleme, ne mir".

Te se tvrdnje podudaraju s onima da je Bannonov populistički projekt Pokret malo zastao. U međuvremenu je Salvini najavio kako želi desničare iz cijele Europe spojiti u jedan savez. Prošlog ponedjeljak u Milanu predstavio je svoju "viziju Europe za sljedećih 50 godina", i objavio lansiranje nove desničarske koalicije za europske parlamentarne izbore 23. svibnja.

Savini je svoj savez otkrio samo nekoliko dana nakon sastanka sa Bannonom u Rimu. To je navelo neke da vjeruju kako je Bannon sam odabrao Salvinija kao neslužbenog vođu euroskeptika, populističke snage u Europi. Dvojac se sastao u Rimu prije šest mjeseci, a Bannon u jednom intervju dovodi u pitanje papina upozorenja oko razvoja populističkog pokreta.

"Možete obići Europu i zapalit će vas populizam, i pokazuje kako je papa u krivu", rekao je Bannon.

Nakon susreta Salvinija i Bannona u rujnu 2016. godine vođa lige fotografiran je držeći majicu sa natpisom - Benedikt je moj papa.

Predsjednik desničarske stranke Lega Nord Matteo Salvini Fašistička država Top News Pred očima EU u Italiji se događa nova Mussolinijeva era

Slogan se odnosi na vatikansku verziju kampanje koju je Trump vodio protiv Baracka Obame, pa se tako javljaju tvrdnje da je Franjino papinstvo nelegitimno i da je njegov prethodnik papa Benedikt XVI. zapravo istinski pontifik. Neki izvori će reći kako bi Salvini napao papu i još jače, no stranka je ostala suzdržana, te posebno Giancarlo Giorgetti, zamjenik saveznog tajnika blizak visokim dužnosnicima u Vatikanu.

"Nakon sastanka sa Bannonom Salvini se primaknuo i rekao - Moramo napasti Vatikan, ali onaj drugi je rekao čekaj, pa se počeo pojavljivati sa majicom", rekao je izvor. 

Bannon je neprestano gradio oporbu papi Franji kroz njegov Dignitatis Humanae Institute, smješten u samostanu na vrhu planine 13. stoljeća nedaleko od Rima. U siječnju 2017. Bannon postaje pokrovitelj instituta, čiji je počasni predsjednik kardinal Raymond Burke.

Među povjerenicima instituta je i jedan od najotvorenijih papinih kritičara, Austin Ruse, bivši suradnik na desničarskoj internetskoj stranici Breitbart. Ruse vodi C-FAM, grupu protiv pobačaja, čiji je osnivač bio sklon antisemitskim riječima oko pitanja kontrole stanovništva a zagovornici ljudskih prava nazvali su ih grupom mržnje. Kao i Volontè, Ruse je službenik Svjetskog kongresa obitelji, udruženja koje okuplja krajnje desničarske, anti-gay kršćanske skupine koje podržava Konstantin Malofejev, ruski oligarh blizak Vladimiru Putinu.

Među ostalim povjerenicima je i Ben Harris-Quinney, predsjednik konzervativne skupine Bow Group, koja se prošlog ljeta sastala s Bannonom u Londonu. I Raheem Kassam, bivši britanski urednik Breitbarta, u čijem je osnivačkom odboru i Bannon.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.