Top News
8613 prikaza

Penavin Vukovar: Milijuni cure iz grada, a on bi opet u rat

Ivan Penava
Žarko Bašić/ PIXSELL
U "gradu od posebnog pijeteta" volonteri primaju po 630.000 kuna plaće, vrte se čudni poslovi s oronulim zgradama...

Svaka obljetnica u Vukovaru znači i novi val žestokih izjava, onih koje drže vodu, kao i onih koje ne drže, a onda reakcije, politički sukobi... Uoči 21. obljetnice dovršetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, što je jedan od najvećih uspjeha Hrvatske vezan uz Domovinski rat, jer se time izbjegla pogibija tisuća vojnika Hrvatske vojske, kolike su procjene, oglasio se gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Za svoj grad rekao je da je i dalje " epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije".

"U Hrvatskoj postoje skupine koje ne žele respektabilnu Hrvatsku i, budući da su minorne, služe se lažima, širenjem pesimizma i defetizma, preuveličavanjem i zastrašivanje", kazao je, a onda se našao uvrijeđenim kad je od premijera Andreja Plenkovića dobio poruku da on "nije nadležan voditi politiku HDZ-a".

Vukovar: Državni vrh na obilježavanju Dana sjećanja ispred Vukovarske bolnice Stiže dijaspora Top News Vukovarci neće imati nikakve koristi od Penavinog prosvjeda

Zanimljivo je da je sam Penava, koji se sada buni što mu ne daju u nacionalnu politiku HDZ-a, kad su ga prije dva mjeseca pitali za Kolonu sjećanja, što je krajnje političko pitanje iako bi trebalo biti civilizacijsko, rekao da "nije mjerodavan govoriti tko je dobrodošao, a tko nije".

Odnosilo se to na Milorada Pupovca koji je uoči prošlog dana pada Vukovara i obljetnice zločina JNA i paramilitarnih horda polažući vijenac na Memorijalno groblje izrazio pijetet svim žrtvama i rekao: "Govorim to kao predstavnik naroda koji je u 20. stoljeću iza sebe ostavio mnoge žrtve, govorim to kao predstavnik naroda koji nije bez osjećaja solidarnosti i suosjećanja sa stradanjem drugoga."

Penava je rekao da mu je zamjerio što se nije poklonio isključivo žrtvama velikosrpske agresije na grad i nazvao je to "čistom provokacijom". Istodobno, isti taj gradonačelnik Vukovara tek je rubno podsjetio na niz Vukovaraca Srba koji su 1991. branili taj grad i ginuli u hrvatskoj uniformi. U Vukovaru definitivno postoji problem još uvijek nepronađenih žrtava pokolja iz Domovinskog rata, kao i nekažnjenih zločinaca.

Ali, treba li Vukovaru etnifikacija žrtava kao što to radi gradonačelnik danas? I to u dobu u kojem grad, koji je nekada imao 45.000 stanovnika, koji je uoči rata bio među najbogatijima u bivšoj Jugoslaviji, a danas ima sigurno manje od 20.000 traumatiziranih, siromašnih, bolesnih stanovnika?

Ivan Penava i Zlatko Hasanbegović | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

"Nastojat ću da Vukovar bude grad za sve građane, i da ga Vukovarci više nikada ne moraju napuštati", kazao je Penava za Globus kada je 2014. izabran za gradonačelnika.

Ispalo je da četiri pol godine poslije Vukovar ipak baš i nije grad za sve građane i da iz njega bježi svatko tko uspije. U tom gradu, zarobljenom u vječni status "posebnog pijeteta", događa se tako, kao što je pisao Telegram, da u gradskim tvrtkama "volonteri" za svoj rad dobiju 630.000 kuna.

Bila je riječ o Draženu Čoviću kojega je bivši gradonačelnik Željo Sabo optuživao da je propustima u Vukovarskoj gospodarskoj zoni (VGZ), gdje je zaradio sav taj novac kao "volonter", propustima u radu oštetio VGZ za 1,5 milijuna kuna. Telegram je naveo i slučaj Milice Zebec, bivše direktorice Vodovoda čija se bruto plaća sastojala od umnoška koeficijenta 6,3 s vrijednošću boda, te još 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža.

Ivan Penava i Kolinda Grabar Kitarović Licitiranje tragedijom Top News Plan desnice za Vukovar: Penava je naivni klaun

U ugovoru je stajalo, ukoliko bi joj se ugovor raskinuo, da dobije šest godišnjih bruto plaća, što nikada, ali baš nikada, nisu imali čak niti u Saboru, da joj se nađe drugi posao u istoj tvrtki, a onda je na scenu stupio Ivan Penava, gradonačelnik HDZ-a, ovaj isti koji je aktualan danas s posljednjim izjavama.

"On tada (16. srpnja 2016.) s direktoricom Vodovoda potpisuje dodatak već postojećeg ugovora u kojem ostaje sve isto – osim visine plaće. Naime, Penava joj povećava koeficijent sa 6,3 na 6,8, što naravno podrazumijeva i veća mjesečna primanja", piše Telegram.

Dvije godine poslije Penava joj je dao otkaz. E, ali...

Penava je tada čak rekao da je "njen ugovor dao DORH-u"... Ali do danas nije jasno, nije javno jasno, naravno, koji se vrag dogodio da žena za koju se prije zaklinjao da je sposobna i da vrijedi, odjednom tuži Grad Vukovar i traži naknadu od 1,3 milijuna kuna po slovu ugovora koji je podebljao baš Penava. On je uvjeren da će "dobiti taj spor". Ako ne dobije, "grad od posebnog pijeteta" ostaje bez 1,3 milijuna kuna.

Penava je kao gradonačelnik upamćen i po tome što je za 10,36 milijuna kuna dao kupiti hotel "Dunav" u Vukovaru.

Ivan Penava i Kolinda Grabar Kitarović | Author: Slavko Midžor/PIXSELL Slavko Midžor/PIXSELL

Novac je ponudio tvrtki Eurco u kolovozu 2017. Hotel je radio do 2010., u njemu 40 radnika, sve dok VUPIK nije preuzeo Ivica Todorić. No, niti on nije bio zainteresiran za hotelijerstvo i dok je preko kompenzacija i raznih poslova hotel stigao do Eurca, a ukazao se u tim kombinacijama i Željko Kerum, pa je hotel do danas ostao u prilično jadnom stanju. Barem kako je pokazala kamera Drage Hedla za Telegram.

Gradonačelnik "grada od posebnog pijeteta" na kraju nije dobio novac iz EU fondova za obnovu, kako se najavljivalo, nego se sada najavljuje prodaja hotela. Hedl je u Telegramu ponudio i objašnjenje da je cijela operacija trebala poslužiti kako bi do devastiranog hotela, ali ipak s potencijalom da se tu okrene biznis, došli Frenk, Džek i Svetislav Đorđić, braća iz Švicarske.

"Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ), prema saznanjima Telegrama, već je imao nekoliko sastanaka s Đorđićima, a kontakt je navodno uspostavio njihov stric, Petar Đorđić, zaposlenik Vukovarsko-srijemske županije u kojoj je župan Božo Galić (HDZ). Vijest o gradnji poslovnog tornja u Vukovaru, koji po visini nadmašuje i Zagrebačku katedralu, zvuči potpuno nevjerojatno. Vukovarski neboder bio bi visok 125 metara i nadmašio bi onaj koji se gradi u kompleksu Westgate u Splitu, a koji će imati 10 katova manje i biti visok točno 100 metara", pisao je Telegram.

Prosvjed protiv Istanbulske konvencije Referendumi Top News Manipulatori u Vukovaru: Ne zanimaju ih žrtve, samo Plenki

Sve skupa više odaje sliku "grada slučaja" nego "grada od posebnog pijeteta". U svakom slučaju, o svemu tome u medijima ima neusporedivo manje odjeka nego kad Penava počne pričati o "puzajućoj velikosrpskoj agresiji". Penava je, znamo i to, u Vukovaru gradonačelnik postao u doba vladavine HDZ-om Tomislava Karamarka. Rođena Vukovarka Ivana Bodrožić, književnica i Expressova kolumnistica, prije nekoliko mjeseci primijetila je o Penavi posebnu ulogu na desnici užasno kompromitiranog Karamarka:

"U takvoj konstelaciji Ivan Penava nije više nego naivni klaun, baš takav kakav treba biti, sa svim svojim ograničenjima, postavljen na čelo grada koji već dvadeset godina trpi bezgranično iskorištavanje."

Po tom istom modelu što ga je Bodrožić tada opjevala, Penavi se i ovaj put prikrpao Darko Milinović sa svojom žalopojkom što više nije "gazda Like".

Tomislav Karamarko, Željko Reiner i Milijan Brkić | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Jurica Galoić/PIXSELL

A Vukovar, kao i Hrvatska, može puno bolje. Pokazuje to primjer njegove bivše dogradonačelnice Marijane Balić, godište tek 1981., koja je u pokolju iz 1991. ostala i bez majke i bez oca. Iako također iz HDZ-a, govorila je: "Danas kada gledam Vukovar boli me sva ova malodušnost, pesimizam te činjenica da mladi ponovno odlaze iz grada u potrazi za poslom jer u svom gradu ne vide budućnost za sebe i svoje obitelji. To želim promijeniti."

Za svoju osobnu tragediju kaže: "Ne želim sebi dopustiti da me ta nepravda odvede u osjećaje mržnje ili osvete, jer bi me to u neku ruku samo poistovjetilo s agresorom... Danas živim s tim i gledam naprijed i živim za to da ni jedno dijete u Hrvatskoj nikada više ne doživi rat."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • karlo72 12:06 18.Siječanj 2019.

    Koliko god u nekim stvarima bio u pravu,gradonačelnik baca maglu kad treba odgovoriti na neugodna pitanja. Jedno od njih - zašto je nasjeo na priče i bajke srpskih "švicaraca" Džeka i Frenka da će na mjestu ruševine hotela Dunav graditi ... prikaži još! Hilton od 30 katova ??,te istu ruševinu otkupio za grad Vukovar ogromnih 10 milijuna kuna? što se sve moglo u gradu za te novce?

  • BESTpartizan 18:05 15.Siječanj 2019.

    on hoće neku osvetu pa hdz mu je na vlasti,šta plače znase sta je bilo 90ih između franje islobe

  • Milan.banijac 16:17 15.Siječanj 2019.

    GDJE MI TO ŽIVIMO, KAKAV RAT ĆE IZBITI ZBOG PENAVINE ISTINE. TKO OD NAŠIH POLITIČARA BJEŽI OD RJEŠAVANJA GORUĆEG PROBLEMA. NIJE TO SAMO VUKOVAR, PA KAKO UVJERITI POLITIČARE DA GLEDAJU SPAVAJUĆI I PRITOM DOBIVAJU DOBRU PLAĆU ZA GODIŠNJI RAD OD TRI MJESECA.