Top News
1683 prikaza

Petar Lovrić: ispovijest buntovnog insajdera iz HUP-a

1/5
Sandra Šimunović/PIXSELL
Bivši predstavnik malih poslodavaca u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) govori o Deranji, Majetiću, Todoriću, Zoriću, Rogliću i nevoljama u kojima su se zatekli veliki i mali poslodavci

Petar Lovrić, poznat kao dugogodišnji predstavnik malih poduzetnika u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, nije impresioniran zadnjim događajima i pučem u HUP-u, kao što nije bio niti onime što je tomu prethodilo. Niti za jednu od podijeljenih HUP-ovih frakcija ne nalazi previše dobrih riječi, no zadnja zbivanja potaknula su njegov duh i želi se ponovno aktivirati. Osnovna činjenica od koje polazi u ocjeni stanja u HUP-u je apsurd da se HUP, kao krovna nacionalna udruga poslodavaca, pokazao kao loš poslodavac. Kao što u državi Vlada dominira Saborom, tako se, tvrdi, i unutar HUP-a nametnula uska grupa u upravi koja je diktirala članstvu, umjesto da servisira onima koji ih zapošljavaju, a to su poduzetnici.


Express: Uvijek ste bili buntovnik i kritičan prema HUP-u. Znače li ove promjene nešto dobro?
U HUP-u postoji velik problem skrivanja iza nekoga i uvijek se nastoji uvjeriti kako oni koji su otišli zli, loši i pokvareni, a oni koji su ostali su dobri momci. Okoštalo je loše stanje u HUP-u i, da bi se moglo početi govoriti o mijenjanju, najprije treba progurati da nisu svi koji su otišli iz HUP-a loši kako ih se nastoji prikazati, a i da se oni koji su ostali također moraju mijenjati.

Express: I vi ste jedan od onih koji su otišli, no ne svojom voljom nego baš voljom onih koji su od izbijanja afera napustili HUP, a tvrdili su da ste remetilački faktor i da potičete zaposlenice da prijave zlostavljanje u HUP-u.
Da, ali ja o njima nikad neću generalno suditi nego ću uvijek reći što je bilo ispravno ili neispravno u djelovanju, primjerice da je predsjednica Gordana Deranja bila dobra u komuniciranju s javnosti i kritiziranju mjera vlasti prema poduzetnicima, ali i da Marin Pucar nije mogao biti predsjednik HUP-a.

Express: Kako to?
Onaj tko je pod utjecajem tijela vlasti ne može biti u najvišim tijelima HUP-a. To piše u Statutu, a da je čelno mjesto u Podravci itekako odluka o kojoj glavnu riječ ima Vlada, upravo svjedočimo. Zbog toga, taj je izbor predsjednika HUP-a bio sporan.

Express: Ali ni u jednom trenutku to nije bilo problematizirano?
Svi su željeli da se slegne prašina oko afere sa zlostavljanjem žena u HUP-u. Ali se brzo počelo pokazivati da to nije uspjelo, kao što ni najava i odlazak Branka Roglića i nekolicine velikih neće pokriti ono što je trulo u HUP-u.

Express: HUP je protiv vas pokrenuo sudske postupke. U kakvim ste trenutno odnosima?
Nažalost, u ovih godinu dana nije došlo ni do kakvog pomaka i držim da novi direktor, Damir Zorić, time i HUP-u nanosi štetu, jer nije niti poduzeo medijaciju, koja je bila potrebna i svima u interesu.

 | Author: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Express: Nije bilo poziva niti nakon najnovijih promjena i odlaska onih s kojima ste dijelom bili u sukobu?
Ne. A bilo bi dobro da do toga dođe jer, koliko znam, žene i dalje zlostavlja u HUP-u, imam čak i pritužbe nekih zaposlenica, koje su izložene mobbingu. Njega je zapravo u HUP-u bilo puno više nego seksualnog uznemiravanja, ali se u medijima više ozbiljnosti daje kad se govori o seksualnom zlostavljanju. Znam da nitko ne voli kad se govori da to ima veze s tragičnim krajem jedne zaposlnice, no kad HUP tu situaciju istraži, bit će jasno gdje su problemi nastali. Rado bih, kada dođe do sastanka, o tome razgovarao u HUP-u jer dobro poznajem taj sustav i, nažalost, on se nije ni nakon svega promijenio. A nije se HUP promijenio niti u odnosu prema članstvu. Možda je najčasniju ulogu u HUP-u odigrala Marina Pulišić iz JGL-a, koja vodi Vijeće članica i štitila je poziciju tog tijela od napada koji su dolazili sa svih strana koje su nastojale prevladati i upravljati i dalje HUP-om, kako skupina koja je nastojala štititi nestatutarnost i nelegalnost funkcioniranja i zaustaviti promjene, ali i ova nova skupina.

Express: O kojim skupinama je riječ?
U HUP-u ima puno anomalija, pa je Branko Roglić, koji je vodio staru skupinu, imao i pravo kad je prozivao jednu Algebru kako ona može imati više članova, a ne pridonosi članarinom. No nije ni korektno manipulirati, posebice u uvjetima kad je HUP kroz ove godine bio oštećen za 50 milijuna kuna zlouporabama i manipulacijama s članarinama.

Express: O kakvim manipulacijama se radilo?
Ako je za stjecanje statusa izravnog člana u Vijeću članica potrebno pola milijuna kuna, onda nikako ne smije ostati otvoren prostor za sumnje da direktor nekome od članova dopušta i tolerira višestruko manje uplate, a to nadoknađuje članarinama koje uplaćuju lokalne i državne tvrtke. Pravu sliku i podatke članovi, nažalost, još nemaju, informacije tek sad na kapaljku počinju izlaziti, no takvim postupanjima HUP je oštećen za desetke milijuna kuna u proteklim godinama.

 | Author: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Express: Mislite na status Orbica Branka Roglića?
I na njega. I bilo bi dobro za sve da se utvrdi tko je omogućio da se takav status daje kao na placu.
Ministar rada ima obvezu po Zakonu o radu, jer HUP i svih njegovih 30 udruga nastali su po ZOR-u, provesti reviziju i utvrditi stanje tko ima reprezentativnost, tko plaća članarine, pa i tko je financijski oštetio HUP. Očito je da u HUP-u ima previše interesa da se to riješi iznutra i zato bi i država trebala reagirati, jer radi se o stabilnosti i vjerodostojnosti socijalnog partnera s kojim pregovara o važnim odlukama koje zadiru i u državni proračun.

Express: Gdje je došlo do problema u funkcioniranju HUP-a?
HUP ima problem kao uvijek kad birokracija preuzima organizaciju. Baš zbog tog lošeg iskustva ovog trenutka zadatak u HUP-u mora biti naći način da se direktora, ma kako se on zvao, kontrolira. Sad je to Zorić, sutra će biti netko drugi, no ne smije se propustiti priliku i korigirati ono što je i dovelo do svega, jer poduzetnici koji sudjeluju u tijelima HUP-a svrate na kratko i ne stignu dubinski snimiti kako funkcionira organizacija. Apsurdna je, recimo, bila situacija da bivši glavni direktor Davor Majetić, primjerice, nije svom nadređenome htio pokazati svoj ugovor o radu. Na to se sad pozivaju i članovi Izvršnog odbora, tvrdeći da im je on to odbio. No dok su rješavali slučaj Majetić, baš je Damir Zorić, dok mu je to pasalo, mahao papirima kako je Gordana Deranja potpisala devet protuzakonitih ugovora Majetiću i do sada je Zorić već trebao podnijeti kaznenu prijavu ili on sam treba odgovarati što to sad prikriva. Iz toga vidite kako je složena situacija u odnosima u HUP-u, jer je sve što se kadrovski događalo u proteklom razdoblju bilo samo puko peglanje starog stanja. Apsurdno je da se Izvršni odbor kao tijelo koje je neposredno nadređeno operativcima, kao i nadzorni odbor, a riječ je o zrelim i iskusnim menadžerima, sad kunu da ništa nisu znali i ne mogu odgovarati, međutim statutarno oni trebaju odgovarati. I danas u Izvršnom odboru sjede ljudi koji su digli ruke da se isplati otpremnina od dva milijuna kuna nekome tko je osumnjičen za zlostavljanje, koji su digli ruku da mene osobno kazneno gone zbog verbalnog delikta i da se moja tvrtka ošteti te koji bi, da su pošteni i demokratični, pokrenuli izbore za sva tijela još u kolovozu, jer su svima mandati istjecali u listopadu. Oni su počeli raditi iste stvari koje je radila Deranja i rastegnuli su trajanje svojih mandata pravdajući se da u Statutu ne piše da se izbore mora provesti baš kad istječe mandat.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.