Top News
179 prikaza

Petrov ne želi priznati, ali on je u divljem braku s HDZ-om

Božo Petrov
Dusko Jaramaz (PIXSELL)
Savez Mosta i HDZ-a čini se izvjesnim - te dvije stranke imaju relativno najozbiljnije izglede sastaviti vladu

Pitanje svih pitanja glasi: tko će s kim? Porezne stope, tisuće novih radnih mjesta, razvoj poljoprivrede, sve je to verbalna pirotehnika, dobro naučen blef. Ni SDP ni HDZ ne nude reforme, radikalne promjene, velike zahvate. 

Možemo, dakle, očekivati sličan način vođenja države kao i do sad, tko god bude vodio vladu. Razlike će se pojaviti u dva momenta:  svjetonazoru, i dijeljenju novca iz državne blagajne, što je s tim u uskoj vezi.

Stvar će se, u biti, svesti na pitanje koaliranja. Na ovim izborima, "koalicijski potencijal" je najvažniji termin.

No, tko će s kim? 

Savez Mosta i HDZ-a čini se izvjesnim. Te dvije stranke imaju relativno najozbiljnije izglede sastaviti vladu. Ukoliko HDZ dobije 57 mandata, plus tri u dijaspori, sa 10 Mostovih, do vlade im nedostaju samo manjine. S njima bi imali 78 mandata. 

Ne računajući, naravno, MIlana Bandića, koji je prema izjavi Ćire Blaževića, već jednom nogom u HDZ-ovoj vladi...

HDZ i Most donedavna se nisu napadali. Razlozi su jasni - u perspektivi trebaju surađivati u vladi, pa nije dobro da između njih padaju teške riječi, no i u tom su raju ipak iskrsle nevolje. 

Nedavni fizički napad jednog HDZ-ovca na jednog Mostovca medijski je iskorišten za oglašavanje "velikih" razlika između te dvije stranke, no čini se da su se u stvarnosti pojavile i neke doista velike razlike. U predmetima teškima milijune kuna, HDZ i Most se razlikuju do razine sukoba.

Europska unija ima spremno 475 milijuna eura, koje Hrvatska treba povući za gospodarenje otpadom. Dobrovićevo (Most) ministarstvo je izradilo plan koji se bazira na malim odlagalištima otpada, no HDZ ga je na vladi blokirao, premda nemaju svoj plan a svjesni su da nas blokada vodi u sferu visokog rizika. 

Još je SDP vlada kasnila s dostavom tog plana Uniji, no ako ga ne dostavimo do Nove godine, ne samo da nećemo dobiti 475 milijuna eura, već ćemo biti u opasnosti da nas EU kazni -  sa 40 000 eura dnevno.

Sličan se sukob pojavljuje i oko Petrokemije. Ministar Panenić (Most) je iznašao način da zalaganjem dionica jadran hotela iz Crikvenice kod HBOR-a namakne kredit za spas Petrokemije (što je dvojbeno rješenje, ali je konkretno rješenje) no HDZ to blokira iako nema svoju ideju.

Valja podsjetiti na to da su HDZ i Most bili u oštrom sukobu oko INE, odnosno oko pitanja "arbitraža za INU, da ili ne". Zbog toga je i pala vlada.

Čim je HDZ u Omišu postavio ozloglašenog veterana, dr Ivan Kovačić poslao je čuvenu poruku - "Tko v.... jebe".

Veliki potencijal konflikta nosi i teritorijalni preustroj - Most je na  ideji radikalnog preustroja  lokalne samouprave (smanjenje županija, općina i gradova) dobio prošle izbore, no HDZ o tome ne želi ni čuti. Već i minimalne zahtjeve Mosta za smanjenjem dužnosničkih privilegija, HDZ je odbijao.

Iz ovoga se vidi da se dvije stranke sjajno slažu oko ideoloških pitanja (konzervativizam, desnica, domoljublje, katolicizam, demokršćanstvo itd) no, do krvi će se posvađati već na visini dnevnice. Idealno se slažu na idejnom nebu, ali nikako na materijalnoj zemlji.

Iz ovoga se nameću konture budućih sukoba u možebitnoj HDZ-Most vladi: Kooperacija je moguća pod uvjetom da Most odustane od svih svojih reformskih ideja, i time se od nastavka HDZ-a drugim sredstvima svede na nastavak HDZ-a, ili, produžetak rata - koji bi vodio prema popuštanju HDZ-a, ili novom slomu vlade...

Između HDZ-a i Mosta dugo je trajalo primirje. Trenutak njegove uspostave možemo  locirati manje više precizno; uspostavljeno je u trenutku neobjavljivanje intervjua Bože Petrova u Novom listu. 

Petrov je tad u autorizaciji pobrisao sve napade na HDZ i ostavio samo kritike SDP-a, do tad je u intervjuu bila ekvidistanca, napadao je obje strane podjednako. 

No, vremenom su u Mostu shvatili da su prepoznati kao desna stranka i da se za prosvjedne glasove ovoga puta ne mogu natjecati na ljevici, pa ni na centru, već samo desno, pa su odlučili ipak isticati razlike prema HDZ-u, čemu je zadnja tučnjava pripomogla - premda je riječ o bezazlenom incindentu, Mostov pi-ar od njega je, međutim,  napravio okršaj Ramba i Ivana Drage. 

Jasno je: iako su u divljoj vezi, koju ne priznaju, uđu li u brak, Most i HDZ, nakon medenog mjeseca, kad ljubav prođe, svi će se pitati sa kolikim su mirazom ušli. Tko ima više mandata. 

Most je i u Karamarskovoj vladi, s petnaest ruku, skoro bio zamijenjen - ako u novu vladu uđe sa 9-10 mandata, neće moći nametnuti ni jednu temu i bit će osuđen na stapanje sa HDZ-om... Zato će se sad sukobi pojačavati.

Kako god bilo - teško su zamislive matematike po kojima bi HDZ sastavio vladu bez Mosta, dok se vlada Mosta i HDZ-a, unatoč Milanovićeve blagonaklonosti prema Petrovu, mora isključiti  - barem dok je biskup Košić živ, zdrav i pri sredstvima komunikacije...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.