Top News
2054 prikaza

Plenki ga zove: Tuđmana je razljutio, Račan ga je volio...

Krešimir Macan
Davor Visnjic/PIXSELL
Podbadao je političare pod pseudonimom, ali to ga nije spriječilo u radu na političkim kampanjama

Praktički je gotova stvar imenovanje Krešimira Macana za novog savjetnika premijera Andreja Plenkovića. "Dao sam svoj pristanak i sada je na Vladi da realizira taj dogovor. Meni je to profesionalni izazov", potvrdio je Macan za Klix.ba.

Macan je neko vrijeme okupirao javnost humorističnim videima objavljenima na YouTubeu pod nadimkom Bijesprvi, a posebno je ismijavao političare, pa je i danas poznat video "Kiro prosviro" gdje je zbijao šale na račun tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Kirina.

Ovih dana je poznatiji po radu na političkim kampanjama, ali praktički čitavu karijeru je proveo u raznim političkim uredima. 

Dragovoljac u FPB-u

Kako podsjeća Jutarnji, gotovo na samom početku Domovinskog rata javio se kao dragovoljac i raspoređen je u Foreign Press Bureau gdje je radio sa stranim novinarima. Ubrzo je otišao na mjesto tajnika Ministarstva informiranja i to na poziv Branka Salaja, tadašnjeg ministra informiranja.

Krešo Macan | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)
Tijekom 1994. godine radio je u Uredu predsjednika Franje Tuđmana gdje je često surađivao s Vesnom Škare Ožbolt.

"O Macanu mislim sve najbolje. Sviđaju mi se pronicljivi ljudi poput njega. Kod nas se bavio analitikom i bio je sjajan u tome. On ima jednu osobinu koja nije svima draga - otvoren je i ljudima saspe istinu u lice kakva god ona bila. Time je na sebe navukao mnoge nezadovoljnike, iako se meni sviđa ta osobina kod ljudi, i jedna doza drskosti koju on ima", rekla je Škare Ožbolt i prisjetila se da je Tuđman bio ljutit kada je Macan obavijestio novinare da je Vukovar pao.

Nakon ukidanja ministarstva informiranja, Macan je prešao u Ministarstvo vanjskih poslova gdje je postao načelnik Odjela za informiranje i tamo je upoznao aktualnog premijera. U MVP se nije dugo zadržao već je nakon kraja rata otišao u privatni sektor i 1997. godine osnovao agenciju Manjgura kojoj je i danas na čelu.

Tko je pravi čoban?

Samo godinu dana kasnije odlazi na mjesto glasnogovornika HRT-a u vrijeme mandata Ivice Vrkića. 2003. godine, nakon pet godina rada na državnoj televiziji, odlazi na mjesto savjetnika bivšem premijeru Ivici Račanu gdje je surađivao i s tadašnjim ministrom Slavkom Linićem.

Raznovsrnost Macanove suradnje dokazuje i šibenski gradonačelnik Željko Burić, inače HDZ-ovac, kojem je Macan odradio dvije kampanje 2013. i 2017. godine.

Radio je kampanju i Ivi Josipoviću, ali je kandidat SDP-a te izbore izgubio. Radio je kampanju i Marini Lovrić Merzel 2005., kad je postala županica, a samo na zadnjim lokalnim izborima radio je kampanju za devet kandidata, od kojih ih je sedam pobijedilo. Laburistima je 2014. radio kampanju za europske izbore, a bio je angažiran i u regiji, pa je, među ostalim, 2016. radio i za Demokratsku stranku u Srbiji. 

Osim toga, doveo je i Željka Keruma na mjesto gradonačelnika Splita 2009. godine.

"Naš je uspjeh i to što nismo htjeli biti nekulturni. Sada se vidi tko je ostao na razini, a tko je pravi čoban”, kazao je Macan te 2009. godine nakon objave rezultata.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Fritulica 19:40 28.Prosinac 2017.

    On ima jednu osobinu koja nije svima draga - otvoren je i ljudima saspe istinu u lice kakva god ona bila....ali teško podnosi kad mu to netko vrati! Zanimljiva osobina! Pročitajte više na: https://www.express.hr/top-news/plenki-ga-zove-tu-mana-je-razljutio-racan-ga-je-volio-13219 - www.express.hr