Top News
3815 prikaza

Plenki i Barišić se zaletili - afera plagijat još nije gotova

Pavo Barišić i Andrej Plenković
Patrik Macek/ PIXSELL
Bivši ministar se pohvalio da ga je sveučilište oslobodilo optužbi za plagijat, ali čini se da ta priča ni približno nije gotova

Čini se da je bivši ministar Pavo Barišić malo istrčao "pred rudo" kad je slavodobitno objavio da ga je sveučilište u Augsburgu oslobodilo optužbi za (auto)plagijat. Naime, kako pojašnjava reporter Deutsche Wellea, Srećko Matić, sveučilište nije potvrdilo da plagijata nije bilo. Konačna odluka još nije ni izglasana.

"Konačnu, definitivu odluku o Barišićevom radu donosi Uprava sveučilišta, i to 'najranije sredinom 09/17.' Na temelju preporuke Komisije", napisao je Matić na Twitteru. 

"Uprava može ali ne mora slijediti preporuku Komisije u 'slučaju Barišić'. Može ga zaključiti ali i provesti dodatnu provjeru. Uprava može teoretski i bez extra provjere zaključiti da je bilo 'neprimjerenog znanstvenog ponašanja'", piše Matić.

U takvom kontekstu, čak i izjava premijera Andreja Plenkovića izgleda ishitreno. "Drago mi je da je obavijest iz Augsburga potvrdila integritet prof.dr.sc . Pave Barišića i neutemeljenost političke hajke", objavljeno je na Twitteru premijera. Osim pisanja reportera Matića, glasnogovornik sveučilišta u Augsburgu Klaus Prem je Hini pojasnio i potvrdio navedene činjenice.

"Pismom koje je objavljeno u jednom hrvatskom dnevniku se prof. Pavo Barišić informira samo o tomu da je sveučilišno povjerenstvo zaključilo kako nakon provjere činjenica nije utvrdilo nedozvoljene znanstvene postupke u svezi s njegovim radom", priopćio je u srijedu glasnogovornik Prem na upit Hine.

U istom priopćenju se ukazuje na to da uprava sveučilišta još nije donijela konačnu odluku po ovom pitanju koje "može odstupati od mišljenja povjerenstva". Uprava sveučilišta može isto tako donijeti odluku o novoj provjeri.

"Odluka o ovom pitanju može se očekivati najranije nakon sredine rujna", zaključuje se u priopćenju.

Podsjetimo, na adresu dr. Pave Barišića stigla je obavijest sa Sveučilišta Augsburg u kojoj ga predsjednica te ugledne institucije prof. dr. Sabine Doering-Manteuffel obavještava da je stručno povjerenstvo utvrdilo kako nema govora o (auto)plagiranju njegova doktorskog rada, donosi Jutarnji list koji je objavio preslik te odluke, a prenosi Hina.

Nema znanstveno neprimjerena postupanja

”Postupak ispitivanja proveden je zbog sumnje na znanstveno neprimjereno ponašanje na Sveučilištu u Augsburgu. Predsjednik povjerenstva izvijestio me da prema Pravilniku Sveučilišta nema nikakva znanstveno neprimjerena postupanja”, stoji u dopisu koji je došao na zagrebačku adresu hrvatskog filozofa koji je doktorirao u Njemačkoj.

Kolaž Plenković - požar Žrnovnica Ozbiljan propust Top News Žrnovnica gori, a Plenković slavi Dan Zagrebačke županije

U veljači ove godine SDP, HSU i tada oporbeni HNS inicirali su glasovanje o povjerenju ministru Barišiću zbog navodnog plagiranja rada američkog filozofa Stephena Schlesingera. No, glasovanje zastupnika pokazalo je da ministar uživa povjerenje Hrvatskog sabora. Premijer Andrej Plenković je, braneći ministra Barišića u Saboru, kazao da je rasprava promašila "meritum" problema jer nije riječ o plagijatu, već o tehničkom propustu. Podsjetio je da su zagrebačko i splitsko sveučilište utvrdili da nije riječ o plagijatu.

Govoreći o pokretanju zahtjeva Sveučilištu u u Augsburgu o (auto)plagiranju njegova doktorskog rada, Barišić ističe kako je jasno dokazano da u njegovu slučaju nema znanstveno neprimjerena postupanja.

Pavo Barišić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

“Za mene nije bilo dileme od početka. Svi argumenti koje sam do sada iznosio potvrdili su se ovim očitovanjem predsjednice Sveučilišta u Augsburgu. Sasvim je jasno dokazano da u mom slučaju nema znanstveno neprimjerena postupanja”, kaže za Jutarnji dr. Barišić, koji je informirao i premijera da je dobio odgovor iz Njemačke.

“Nemam još uvijek potpunih informacija tko je iz Hrvatske pokrenuo zahtjev da se očituje Sveučilište u Augsburgu. Ali iz onoga što sam zaključio iz tiska, to je uslijedilo na inicijativu Ivana Đikića i Jure Zovka. Najzanimljivije je u svemu što je dr. Jure Zovko, kada je objavljena knjige utemeljena na mojoj doktorskoj disertaciji, o njezinu sadržaju pohvalno govorio na predstavljanju koje je održano u KIC-u u Zagrebu 1992. O knjizi su objavljene pozitivne recenzije kako u Hrvatskoj tako i u uglednim njemačkim časopisima za filozofiju".

Kolinda Grabar Kitarović Predsjednička fotelja Top News HDZ traži novu Kolindu - tko će je zamijeniti?

Dr. Barišić nakon svega posebno je začuđen što je dr. Ivan Đikić bio među onima koji su tražili da se ispita je li bilo (auto)plagijata u njegovoj doktorskoj radnji. “U svakom slučaju, to je i mene iznenadilo. Bio sam nazočan kada je s njim razgovarao Plenković. Đikić je tada već najavio da će se uključiti u kampanju protiv mene", izjavio je  Barišić.

Na kušnju stavljen dignitet mojih mentora

"Ono što je za mene bilo dvojbeno za postupanje tako uglednoga znanstvenika, kao što je gospodin Đikić, što se uopće upustio u arbitriranje u području koje nije njegovo”, kaže Barišić koji kaže za Đikića da je istaknuti znanstvenik na području biomedicinskih znanosti, a ovo je polje filozofije.  Posebno ga je zasmetalo što je Đikić spominjao i svoje sveučilište u Njemačkoj u traženju da se preispita njegov doktorat.

“To je neprimjereno. U ovom slučaju to nije bilo samo pitanje mene kao osobe, već je stavljen na kušnju dignitet mojih mentora, pa u neku ruku i Sveučilišta u Augsburgu. Moj mentor Alois Halder”, tvrdi Barišić, “jako je loše primio prijavu da se preispita Barišićev doktorat. Reagirao je vrlo oštro”.

Nakon svega, Barišić kaže da je sada očito da je protiv njega bila provođena prava hajka. “Prijetnja je bila usmjerena na premijera Plenkovića i zastupnike. Na sreću, premijer i većina zastupnika nisu nasjeli na tu priču”, izjavio je Barišić za Jutarnji list

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Luna777 18:28 03.Kolovoz 2017.

    Što vi znate? Pa Barišiću i Plenkoviću su valjda javili kakav će rezultat na kraju biti. Nema plagiranja ni neprimjernog prepisivanja. Eto, Plenković može Barišića vratiti natrag, naravno ako ga još uvijek želi.