Top News
2893 prikaza

Plenki jedini dobitnik u 2018., svi ostali političari su u raspadu

Andrej Plenković
Goran Stanzl (PIXSELL)
Bila je ovo godina Borga i Bandićevih transfera, SDP-ovog slobodnog pada s Berom, poraza HDZ-ove desnice

U godini na izmaku obećavali su nam red, a servirali politički kaos. Pozivali su se na vjerodostojnost, a nudili obmanu. Jamčili su stabilnost, a proizvodili nered. Govorili su o reformama, a ponudili preživljavanje. Bila je ovo godina političkih ucjena i prevara, pretrčavanja i izdaja, političkih trgovina i kupovina. Bila je to godina Borga i Milana Bandića.

Ali ono najvažnije, bila je to godina kad je Hrvatska ostala bez oporbe i opozicije, a vlada Andreja Plenkovića gotovo bez otpora. Plenković je lomio i uvelike slomio opoziciju u svojem HDZ-u. Lomio je i možda slomio Milijana Brkića kroz aferu SMS. SDP se lomio i napokon slomio, srozavši se u anketama prvi put ispod Živog zida.

Ispred bolnice moli se za žene koja dolaze na pobačaj Konzervativci Top News Plenkijev HDZ u tome ne sudjeluje, ali niti ne zaustavlja

Na kraju godine Plenković je slomio i Kolindu Grabar Kitarović koja je glumila kakvu-takvu opoziciju Vladi, prijeteći čak i Plenkovićevu opstanku u samom HDZ-u. Liberalni centar još je preslab, kako je to i uobičajeno u godinama blokovske podjele, Most se još batrga, dok Živi zid šuti i čeka dan kad će na sceni ostati sam s HDZ-om. Ostali su kupljeni, na ovaj ili onaj način.

A tko nije s Plenkovićem, njega praktički nema. To je, onako ugrubo, stanje u kojem Plenković ulazi u godinu u kojoj ga čekaju europarlamentarni i predsjednički izbori kao zagrijavanje za parlamentarne izbore. Iz perioda političkih napetosti, obračuna i svađa, u kojem je pored snažne oporbe još snažnija bila oporba u samoj Vladi, uplovili smo u stanje kad oporbe Plenkoviću više gotovo nema. Ni u HDZ-u, ni na ljevici, ni u vladajućoj koaliciji, a ni na Pantovčaku.

Možda tek na marginama, u populistima, entuzijastima i samozvanim spasiteljima. I ono što je dobro za HDZ, pa makar i Plenkovićev, nije nužno dobro za Hrvatsku. Kolinda Grabar Kitarović još jednom se prilagodila zahtjevima šefa HDZ-a - nekad Karamarkovoj umreženosti s desničarima, šatorašima i špijunima, a sad Plenkovićevim pritiscima da se u zamjenu za drugi predsjednički mandat odrekne tih istih desničara i špijuna.

Vatreno u Saboru Minimalac Top News Objava HDZ-a dokaz je da Beru više nitko ne shvaća ozbiljno

Svi vođe HDZ-ove desnice bačeni su na koljena: Darko Milinović je isključen, Davor Ivo Stier neutraliziran, a Milijan Brkić kompromitiran. Dobar dio liberalne ljevice je kupljen - od HNS-a pa do SDP-ovih bjegunaca koji se uhljebljuju kod Milana Bandića. SDP je zahvatila autoimuna bolest - Davor Bernardić vodi stranku u sunovrat i nitko ga nije sposoban u tome spriječiti.

A Živi zid raste u anketama i čeka trenutak kad će pokupiti ostatke sveopćeg uništenja. I zato, ako je itko u godini na izmaku mogao osvojiti titulu političkog dobitnika na sceni koja je obilovala gubitnicima, onda je to Andrej Plenković. Preživio je teške afere, rastao na prljavštinama, izgrađivao status na političkim gadostima i općem gađenju. Što su drugi bili gori, on je bio jači. On je bio pobjednik u godini kad je hrvatska politika bila gubitnik.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Cukunio 10:41 09.Siječanj 2019.

    Živi zid ima ozbiljnih mana ali u usporedbi sa HDZ ili SDP-om oni su, nažalost, vrlo ozbiljna stranka. Plenković jest izuzetno inteligentan ali i savršeno imun od uvida u stvarne interese ovoga naroda, odnosno savršeno imun na elementarni moral...

  • LeonardS 20:57 05.Siječanj 2019.

    Eto večeras na HTV-u Beljak lijepo pojasnio da u stvarnosti ima samo isprazne priće , on je dobio mandat nazad pa je dao drugom prebjegu, uskok može samo uzeti ispise telefona i čiča miča gotova priča. No priča Beljaka kako ... prikaži još! je Tartašica pravi vođa opozicije je za smijeh jer ona je Mrak..... i ima repove iza sebe, Beljak isto tako , Jakovčića izbjegavaju spomenuti kao da je kuga , Miletić ima isto tereta ohooo na svojoj grbači ,čak ni na fešte ne smije da ga Puležani ne vide ... jeli to ta Amster