Top News
9546 prikaza

Desnica na aparatima: Kolinda, zašto si nas izdala?!

Kolinda Grabar Kitarović
Igor Kralj (PIXSELL)
Odlaskom Radeljića u Kolindinom krugu suradnika više nema nijedne osobe koja je bila dio njezinog pobjedničkog tima na izborima

Otkaz kojeg je Mate Radeljić dobio nije dobro odjeknuo u desnim krugovima, što i ne čudi obzirom da je Radeljića u predsjednički ured instalirala desna politička struja, koja je nakon što su otamo doslovno torpedirani prvo Vlado Galić i brzo nakon njega Mate Radeljić izgubila svoj utjecaj na Pantovčaku gdje su sad ostali praktički bez svojih ljudi. Njihovo negodovanje oko ovih smjena nije usmjereno samo na Andreja Plenkovića, već su i svoju donedavnu heroinu proglasila izdajicom. 

Komentari po društvenim mrežama i to prije svega kod utjecajnijih desničara poput Velimira Bujanca pokazuju neviđeni bijes prema predsjednici, koji je do prije nekoliko dana bio nezamisliv.

"Nakon što smo doznali da je Mirjana Hrga imenovana savjetnicom predsjednice za "strateške politike, odnose s Hrvatskim saborom i Vladom" (čitaj: s Njonjom i Plenkijem), sada još samo čekamo da Nevena Ciganovića imenuje šefom protokola, a Vlatku Pokos savjetnicom za društvene djelatnosti. Ne bi me iznenadilo niti da veći prostor u Uredu predsjednice dobije i Kika, s obzirom da se priča kako će Kolinda Grabar Kitarović uskoro ukinuti mjesto savjetnika za hrvatske branitelje", komentirao je na Facebooku Bujanec, nekad rado viđen gost predsjedničinih krugova.

Velimir Bujanec | Author: HINA/POOL/Damir Ceric/PIXSELL HINA/POOL/Damir Ceric/PIXSELL
Komentari se nastavljaju u sličnom stilu, pa joj tako ostavljaju poruke da je izgubila njihov glas, da je bolje da je sada pokazala svoje pravo lice, nego da su joj dali drugi mandat i da ih još pet godina laže, da je oko sebe okupila ljude koji mrze Hrvatsku, da ih prevarila kad je na sebe navukla hrvatski dres... Uglavnom sve ono što je do nedavno bio predsjedničin 'trademark' i zbog čega su je slavili, sad se okrenulo protiv nje.

"Glumica je dobila 20 000 glasova desnice i da nije dobila tih glasova ne bi pobjedila Josipovića. Neka se sjeti toga."

"Glumi suverenisticu, a u biti je liberalna ljevičarka."

"Čemu onoliko prenemaganja s Vatrenima u Rusiji na Svjetskom prvenstvu u nogometu, lažno domoljublje, iskoristila je Vatrene. Licemjerka, nećeš dobiti glasove i nećeš dobiti drugi mandat."

To je samo dio onoga što su bivši razočarani birači napisali, ali većina komentara i ide u tom smjeru. Naime, Radeljić je na Pantovčaku provodio ideje koje su dolazile s desnice i koje je pozdravljalo desno i konzervativno biračno tijelo. Tako je bilo do prvog dana, jer je navodno i jedan od prvih Kolindinih poteza bila upravo Radeljićeva ideja, a to je micanje Titove biste s Pantovčaka.

Andrej Plenković Kume, ima posla? Top News Top lista HDZ-ovaca koji su uhljebili svoje ljude

Tako se nastavilo i ostatak mandata - Radeljić ju je savjetovao da prihvati pokroviteljstvo nad Bleiburgom, potom da u svim temama koje spadaju u desnu agendu kontrira Andreju Plenkoviću, od referenduma do Istanbulske konvencije i Marakeškog sporazuma, a i on sam je poslao poruku kada je dao potpis i podržao referendum za promjenu izbornog sustava, čime se jasno svrstao uz Plenkovićeve protivnike.

Situaciju je komentirao i Andrija Hebrang.

"Oko predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović počinje se plesti jedna mreža, kakva je u HDZ-u već poznata iz niza izbornih ciklusa za predsjedničke izbore. HDZ nikada nije iskreno podržao svoga kandidata za predsjedničke izbore, osim na prošlim izborima, a i tada je bilo različitih igara... Sjetimo se samo kako je Kujundžić izašao iz HDZ-a da se kandidira protiv Kolinde Grabar - Kitarović, a svrha je bila da se smanje glasovi desnice, ne bi li pobijedio Josipović. Sjetimo se i 2000. godine, kada je kandidat bio Mate Granić, koji je izgubio od Stipe Mesića samo zato što mu HDZ nije dao podršku. Sjetimo se i pet godina kasnije, kada je kandidatkinja bila Jadranka Kosor, koja je također izgubila od Mesića samo zato što nije dobila podršku HDZ-a. Na kraju krajeva, sjetite se i mene, kada sam bio kandidat na izborima 2009. godine, kada je organizirana prava unutarstranačka hajka protiv toga, iako sam na Saboru stranke jednoglasno izabran za kandidata. Niti sam se gurao, niti mi je to trebalo u životu, ali je HDZ shvatio da bi se mojim dolaskom zacementirala jedna politika koja je prije svega domoljubna i suverenistička i to je bio razlog zašto su me sabotirali... Oni su uz mene kandidirali još Dragana Primorac i Nadana Vidoševića, iako se znalo da oni nemaju baš nikakve šanse dobiti...", rekao je Hebrang, koji se ovim riječima javio u emisiju Bujica.

Andrej Plenković Prvi doznajemo Top News Novaković će gaziti Plenkija: 'Nije pošten, nije častan...'

Osim što im smeta odlazak Radeljića, smeta im i dolazak Mirjane Hrge na njegovo mjesto. Jedna od teorija desnih struja je da je Hrga postavljena zato jer je prijateljica Gorana Milića, čiji je sin Plenkovićev glasnogovornik i miljenik. Izvukli su joj neke davne izjave zbog kojih je trpaju u koš s "mrziteljima Hrvatske", što je isto pomalo neočekivano kao i pucanje ljubavi desnih i Kolinde Grabar Kitarović.

No, neovisno o ljutnji predsjedničinih dojučerašnjih pristaša, jedna stvar doista pokazuje da na Pantovčaku vrlo vjerojatno više ništa neće biti isto. Naime, odlaskom Radeljića, više nitko tko je bio dio njezinog pobjedničkog tima danas više nije dio njenog kruga suradnika.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • LeonardS 07:01 26.Prosinac 2018.

    Nikoga ona nije izdala , ona je uvijek samo sebe gledala!!

  • listovača 05:57 24.Prosinac 2018.

    Jadna je država u kojoj se uvažava izjava osuđenog dilera.

  • Brano 20:37 22.Prosinac 2018.

    Tko gubi ima pravo da se ljuti.Nitko negoli biti luzer😂