Top News
7637 prikaza

Stručnjaci objašnjavaju govor tijela Plenkovića i Orbana

Orban i Plenković
1/10
Patrik Macek/ PIXSELL
Ugodan i prijateljski susret bio je prvi posjet mađarskog premijera Zagrebu nakon 2011. godine

Susret hrvatskog i mađarskog premijera Andreja Plenkovića i Viktora Orbana, prvi posjet Zagrebu mađarskog premijera od 2011. godine, pokazao je kako je riječ o dvojici čelnika sa prijateljskim odnosom, rekla nam je komunikacijska stručnjakinja Tatjana Divjak.

"Njihova neverbalna komunikacija pokazuje da su usklađeni i da među njima nema natjecanja, a gost prema domaćinu pokazuje poštovanje, što se može vidjeti u njihovoj komunikaciji, u kojoj razgovaraju, a obojica su nasmiješeni", naglašava Divjak. 

Na većini fotografija vidi se opuštenost, kako naglašava Divjak, i zainteresiranost za temu razgovora, pa tako ovaj službeni posjet zapravo postaje "posjet prijatelja prijatelju", dodaje. Objašnjava Divjak kako je to znak da među njima nema ''natjecanja'', da surađuju, dok sjede obojica imaju otkopčane sakoe, hodaju obojica na sličan način sa rukama niz tijelo, stoje okrenuti u istom smjeru. 

Susret Plenković Orban | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL
"Tek na jednoj od fotografija izbija na vidjelo Orbanova priroda, pa se može vidjeti ispruženi kažiprst u komunikaciji što je vrlo često znak određene “prijetnje”, jer djeluje kao vrh bodeža, i čini se da je riječ o nekoj temi kod koje se izražava stav koji nije baš 100 posto prihvaćen sa strane g.Plenkovića, koji na toj fotografiji ima stisnute usnice - a to znači da se na neki podsvjesni način “ugriza za usnu” - da ne bi rekao što ne treba, no to je u čitavom nizu fotografija jedina takva  situacija, pa ju ne treba previše naglašavati", objašnjava Divjak. 

Tijekom njihove zajedničke konferencije za medije u Vladi, vidljiva je mala nervoza i trema, što je, naglašava Divjak prirodno, pa i poželjno, čak i kod najuvježbanijih govornika. Negativni elementi komunikacije vidljivi su kod izazovnih tema, kao što su INA i LG terminali. 

Susret Plenković Orban | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL
"Dok premijer Plenković sluša prijevod na mađarski, mimikom pokazuje nekoliko negativnih elemenata, razvlačenje usana prema dolje, pa čak i gestom kao što je češkanje lijeve obrve, a svako dodirivanje lica predstavlja određenu dozu negativne reakcije na izrečeno, pa ju opet možemo smatrati izrazom napetosti koje te teme izazivaju, ali ne i nervoze na cjelokupni posjet", pojašnjava.

Doza nelagode, smatra Divjak, vidljiva je dok premijer Plenković govori o energetskim temama jer drži isprepletene prste, pa možemo pretpostaviti "kako je to za njega bila izazovna tema, iako se govori o postignutom sporazumu". 

S druge pak strane, Orban u svom izlaganju pokazuje ''neverbalnu uvrijeđenost''. 

"Premijer Orban u samom početku svog izlaganja iskazuje neverbalnu "uvrijeđenost" kroz arogantno držanje i ton, pa i pomalo arogantni uvodni verbalni komentar, koji prati iskazano dok se govori o dugogodišnjem izostanku međusobnih posjeta, njegovoj povijesnoj potpori Franji Tuđmanu i Hrvatskoj, te o 800 godina susjedskih odnosa", naglašava. 

Susret Plenković Orban | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL
Viktor Orban Hrvatsku je posjetio na početka summita Srednjoeuropske inicijative, koja je okupila predstavnike 18 država. Njegov dolazak bio je rezultat jednoipolgodišnjeg rada na saniranju odnosa, prije svega preko i zahvaljujući odnosu dvojice premijera. I čini se kako je gradnja prijateljstva bio dosta uspješan posao.

"Orban je spreman na ''opraštanje'' s kojim završava svoj govor, a prati ga opuštenije držanje. Kongruentan je tj. usklađen mu je verbalni i neverbalni govor tijekom cijelog izlaganja, pa ostavlja dojam da je ovaj posjet njemu doista uspješan novi početak za dvije države", objašnjava Divjak.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Savka_Dabčevi 15:33 01.Studeni 2019.

    Nimeni on Savka Dabčević-Kučar, muoto, Saariselkä. Avioliiton 12 vuoden jälkeen minä ja mieheni ovat olleet riitaa toisiinsa, kunnes hän lopulta jätti minut ja muutti Kaliforniaan ollakseen toisen naisen kanssa. Tunsin elämäni ohi ja lapseni ajattelivat, etteivätkö he koskaan näe isäänsä. ... prikaži još! Yritin olla vahva vain lapsille, mutta en pystynyt hallitsemaan sydäntäni kiusavia kipuja, sydämeni oli täynnä suruja ja kipuja, koska olin todella rakastunut mieheni. Joka päivä doctorosagiede75@gmail.com

  • Avatar Luna Lipa
    Sarkazam. 10:32 06.Prosinac 2018.

    Hibrid!

  • Avatar monster_from_id
    monster_from_id 11:38 05.Prosinac 2018.

    znači nije mu dobro pušio kitu.. a baš tužno..