Top News
1684 prikaza

Plenki Lovrinoj općini dao zemljište od milijun i pol kuna

Lovro Kuščević i Andrej Plenković
Goran Stanzl (PIXSELL)
Bivši načelnik pod istragama, aktualni zloporabio poticanu stanogradnju, a država im poklanja svoju imovinu

Mala otočna općina dobila je u utorak od Vlade 4.700 kvadratnih metara zemljište za izgradnju sportskog centra i rekonstrukciju jednog parka. Naizgled potpuno benigna vijest, zar ne? Pohvalan pothvat Vlade mogli bismo reći zato što se rješava parcele koja bi toj općini mogla biti od velikog značaja. Ali to nije sve, reklo bi se u onim popularnim reklamama za trećerazredne drangulije.

I to doista nije sve.

Riječ je o općini Nerežišće. Istoj onoj gdje se bivši ministar Lovro Kuščević lijepo obogatio prenamjenama zemljišta, istoj onoj gdje je staja misteriozno postala luksuzna kuća za najam. Istoj onoj gdje aktualni načelnik Svemir Obilinović iznajmljuje svoj stan izgrađen u projektu poticane stanogradnje za vrijeme vladavine njegovog prethodnika, Kuščevića.

Mario Banožić i Svemir Obilinović | Author: Milan Šabić/Pixsell Milan Šabić/Pixsell

Ministar državne imovine Mario Banožić, kako prenosi Hina, rekao je kako je u njegovu ministarstvu u ovom trenutku otvoreno 2389 zahtjeva za darovanje državnog zemljišta, da predmeti stoje po nekoliko godina, a da bi se proces priveo kraju najčešće nedostaju neki dokumenti.

"Nakon naših razgovora sa županima uslijedit će onaj s gradonačelnicima kako bi ubrzali proces, ali i da upozorimo na zakonske rokove koji ističu krajem ove godine. Nakon toga ovakvi ugovori o darovanju više neće moći biti izvršeni", kazao je ministar.

Zašto bi ministarstvo državne imovine darovalo zemljište vrijedno milijun i pol kuna općini i načelniku koji su pokazali tako drsko zaobilaženje hrvatskih zakona? Vjerojatni je razlog što nikoga nije briga za tu česticu na Braču, ali onda ćemo ovu tezu razvući od apsurda. Zašto država jednostavno ne organizira lutriju s dodjelom svih neiskorištenih čestica? Pa što kome dopadne.

Lovro Kuščević Kolumna Top News Kakav je to političar kojeg ne progoni USKOK?

Načelnik Obilinović pokazao je kako će raspolagati državnom imovinom i na vlastitom primjeru. Za potrebe ovog teksta ćemo sa strane staviti sve one suspektne prenamjene Kuščevićeva zemljišta i fokusirati se na jedan jedini stan. Načelnik je, naime, kupio POS-ov stan. U njemu ne živi i preko ljeta ga iznajmljuje turistima.

"Vlasnik sam stana u zgradi POS-a u Nerežišćima površine 70 metara četvornih od 2010. godine i to je jedina stambena nekretnina u mom vlasništvu i vlasništvu moje supruge, koja je ujedno i sudužnik pri plaćanju kredita za taj stan. U stanu veći dio godine živi naš sin, a u istom se, od 2016. godine tijekom srpnja i kolovoza, pružaju usluge smještaja u domaćinstvu (pod nazivom apartman Ferdo) i na ostvareni prihod se uredno podmiruju sve zakonske obveze", kazao je Obilinović u odgovoru Indexu još u svibnju ove godine. 

Dakle, tadašnji pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela općine Nerežišće odlučio je stambeno zbrinuti svoga sina i kupio je stan po povlaštenim uvjetima. Uredno ga proknjižio, uredno otplaćuje kredit, što uz aktualnu plaću od desetak tisuća kuna i ratu kredita od nekih dvije i pol tisuće kuna (313,53 eura) i nije neki pretjeran problem. 

Svemir Obilinović | Author: Milan Šabić/Pixsell Milan Šabić/Pixsell

Sve je to po slovu zakona, ako baš i nije u duhu zakona tražiti i dobiti subvencionirani stan u programu namijenjenom osobama bez nekretnina. Pomalo je ironično da su čak i u ministarstvu gradnje već dulje svjesni koliki je to problem pa su još prošle godine počeli s izmjenama zakona kako bi spriječili takve zloupotrebe. 

"Upravo zbog sprječavanja zloporabe pri preprodaji i davanju u najam stanova kupljenih u POS programu pod povoljnijim uvjetima, Ministarstvo je još prošle godine krenulo u izmjene postojećeg zakona. Izmjenama zakona uvodi se između ostaloga i zabrana davanja u najam ili prodaja neotplaćenih stanova što se definira kupoprodajnim ugovorom. Pa će tako u slučaju da netko odluči prodati ili iznajmiti POS-ov stan, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina (APN) o svemu obavijestiti banku u kojoj je dignut kredit za kupnju stana, a banka će morati kredit u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati", odgovorili su u svibnju na upit Indexa iz APN-a.

Opet se vraćamo na pitanje zašto Vlada daje to zemljište. Aktualni načelnik općine je pokazao kako se odnosi prema hrvatskim zakonima, bivši načelnik iste općine je pod istragama, a Vlada im poklanja zemljište. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:53 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • eroo77 15:18 24.Listopad 2019.

    Jel ga Lovro vec otkupio po 10 kuna?!

  • BESTpartizan 17:31 23.Listopad 2019.

    nista cudno za hdz