Top News
676 prikaza

Plenki ne vidi ništa loše u tome da plaća izlet HDZ-ovcima

Vlada s avionom
24sata.hr
Dosta neobično objašnjenje premijera Andreja Plenkovića o odlasku u Helsinki vladinim zrakoplovom

Predsjednik Finske Sauli Niinisto u travnju je nakon dvodnevnog službenog posjeta Hrvatskoj sjeo u ekonomsku klasu niskobudžetnog avioprijevoznika Norwegian. Let njihova predsjednika od Splita do Helsinkija tako je finske porezne obveznike koštao malo više od 60 eura.

A hrvatski građani platili su samo avion oko 170.000 kuna da delegacija HDZ-a može otputovati na Kongres Europske pučke stranke (EPP) u glavni grad Finske. Taj iznos dobijemo ako uzmemo da sat leta, kako je ranije objavio Večernji list, službeno stoji 4320 dolara, a do glavnoga grada Finske i natrag treba šest sati leta.

Službeni zrakoplov Challenger trebao bi se koristiti samo za putovanja Vlade, Sabora i predsjednice, ali HDZ-ova delegacija je koristila državni zrakoplov za odlazak na stranački skup europskih pučana. Da nisu putovali državnim zrakoplovom, HDZ bi morao platiti barem 42.000 kuna povratne karte za osmeročlanu delegaciju koja je došla na kongres iz Hrvatske.

Tko je platio troškove smještaja, iako smo pitali i Vladu i HDZ, nismo dobili jasne odgovore. Naravno, u Vladi i Saboru pravdaju se da se radilo o državničkim posjetima, a ne o odlasku na stranački skup i da su zato koristili službeni zrakoplov.

- Predsjednik Vlade boravio je u radnom posjetu Finskoj zajedno s predsjednikom Sabora, a korištenje zrakoplova je uobičajena praksa prigodom radnih i službenih posjeta drugim državama - odgovorili su iz Vlade.

Odbijaju odgovoriti

Na pitanje tko je platio dnevnice i smještaj - nema odgovora. Jeftiniji hotel bi osmeročlanu delegaciju koštao za jednu noć oko 10.400 kuna.

- Troškove vezane za Kongres EPP-a snosio je HDZ, a bit će prikazani u našim financijskim izvješćima - odgovorili su iz HDZ-a, ali su odbili dati bilo kakav dokaz ili komentirati što su to oni platili. HDZ nije platio Vladin zrakoplov.
No kako je sve počelo? U Helsinkiju se 7. i 8. studenog održavao Kongres EPP-a, na kojem je trebalo izabrati kandidata za predsjednika Europske komisije.

HDZ službeno obavještava 6. studenog ujutro da će izaslanstvo HDZ-a predvođeno Andrejem Plenkovićem sudjelovati na Kongresu EPP-a koji počinje 7. studenog u 14 sati.

Stranačka delegacija

HDZ navodi da idu još važni stranački dužnosnici, glavni tajnik Gordan Jandroković, potpredsjednik Tomislav Tolušić, politički tajnik Lovro Kuščević, međunarodni tajnik Davor Božinović, predsjednica Zajednice žena HDZ-a Nada Murganić te “ostali stranački dužnosnici”. Dakle, predsjednik Sabora Jandroković i premijer Plenković, kao i svi navedeni ministri, nisu okarakterizirani kao državni nego stranački dužnosnici.

Međutim, pola sata poslije stiže priopćenje iz Vlade da Plenković kao premijer ide u “radni posjet Finskoj”. Plenković se 7. studenog u 13 sati, sat vremena prije Kongresa EPP-a, sastao nakratko s finskim premijerom, a s njim su bili Božinović i Tolušić te glasnogovornik Marko Milić. Dodatno, Jandroković i potpredsjednik Željko Reiner isti dan sastaju se s predsjednicom parlamenta Finske Paulom Risikko. Ta dva kratka sastanka iskoristili su kako bi opravdali da je riječ bila o službenom posjetu premijera i predsjednika Sabora Finskoj iako se radilo o čistom protokolu i bez potpisivanja bilo kakvih dokumenata, sporazuma ili drugih državnih akata. Štoviše, državni mediji su izvijestili da se Plenković sastao s finskim premijerom Juhom Sipileom na marginama kongresa pučana. Na kongresu se još Plenković sastao s Viktorom Orbanom i Draganom Čovićem jer su svi pučani. Ali sastanci s Fincima poslužili su Vladi da se opravda kako je delegacija putovala službeno, kao državni dužnosnici. A tad bi uporaba zrakoplova bila opravdana.,

Ali iako su sastanci s finskim premijerom i predsjednicom parlamenta bili 7. studenog, svi HDZ-ovci ostaju prenoćiti u Helsinkiju i sudjeluju na Kongresu EPP-a sljedeći dan. Kongres je završio tek poslijepodne 8. studenog i tad se HDZ-ovci vraćaju kući. Naravno, službenim zrakoplovom.

Vlada i Sabor nisu nam znali odgovoriti na jednostavno pitanje: Ako su sastanci 7. studenog, zašto su ostali još jedan dan osim da sudjeluju na stranačkom kongresu? Ako se radi o državničkom posjetu, s kim su se to sastali ministrica Murganić i ministar uprave Lovro Kuščević? Oni su išli na ovaj put isključivo kao stranački dužnosnici.

A obećali su štedjeti...

Nadalje, krajnje je neobično da na ovaj put, ako je državni, nije išla ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić. Ona koordinira hrvatsko presjedanje vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, a upravo je to predsjedanje bilo navodni razlog sastanka Jandrokovića s finskom kolegicom Risikko.

A u vezi s tim predsjedanjem, još u travnju je Jandroković potpisao sporazum u kojem stoji da se parlamenti “obvezuju na troškovno učinkovitu i ekološki prihvatljivu suradnju upotrebljavajući što je više moguće digitalne alate”.

Idući dan, u petak, premijer Plenković ipak je ponudio opravdanje za svoje postupke.

Na pitanje je li baš morao na sastanak Europskog parlamenta u Finsku ići vladinim avionom, odnosno ne bi li bilo jeftinije da se u Finsku išlo redovnom linijom, Plenković je odgovorio:

"Idemo tu stvari razgraničiti. Ja sam uvijek u svojstvu predsjednika Vlade, i na samom kongresu EPS-a sam kao predsjednik Vlade, a ne kao ostala delegacija HDZ-a. Nevezano za to, moj kolega, finski premijer Juha Sipila je već prije par mjeseci preko svojih službi tražio da imamo bilateralni sastanak u Helsinkiju, prema tome ja sam tamo imao i bilateralni sastanak, kao i drugi dio - kongres europskih pučana. Nema tu ništa neobičnog", odgovorio je Plenković.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.