Top News
4113 prikaza

Samo Plenki može probuditi Karamarkovu spavačicu

Bruna Esih i Andrej Plenković
Patrik Macek (PIXSELL)
Saborsko mjesto joj je palo u krilo, dobila ga je preko HDZ-a kojem je okrenula leđa, ali pitanje je kako je ona taj poklon iskoristila

Na početku 10. sjednice Sabora koja je otvorena aktualcem u srijedu, izbio je oštri fajt između zastupnice Nezavisnih za Hrvatsku Brune Esih i premijera Andreja Plenkovića.

Esih je istaknula da postavlja drugo pitanje premijeru o ovom sazivu i da se njezino pitanje odnosi na Marakeški sporazum. Pitala je premijera zašto se toliko zemalja protivi tzv. Marakeškom sporazumu.

"Ako je riječ samo o katalogu mjera, ne govorim samo o kako ste vi kazali histeričnim Hrvatima, zašto se toliko drugih zemalja protivi. Stječe se dojam da nepismeni ksenofobi obitavaju samo u Hrvatskoj, kao da ih nema u cijeloj Europi. Upitala je premijera zašto se zaboga toliki broj članica EU protive sporazumu i kako im to pada na pamet kada je sadržaj dokumenta neprijeporan te kad je riječ o neobvezujućem dokumentu, iako je u njemu riječ obveza pojavljuje 50-tak puta",kazala je Esih. 

Premijer Plenković dao joj je plus u zalaganju na drugom postavljenom pitanju. Čestitao joj je i naveo kao će se to dobro vidjeti u statistici. 

Prosvjed protiv Istanbulske konvencije Referendumi Top News Manipulatori u Vukovaru: Ne zanimaju ih žrtve, samo Plenki

Kroz 24 mjeseca za plaće Brune Esih porezni obveznici su izdvojili 315.840 kuna pa ih je tako svaki njezin istup, a prema službenoj statistici ih je imala tri, u Velikoj vijećnici stajao 105.280 kuna.

"Jedna sam od zastupnica koja prima najnižu plaću u Saboru zbog godina radnog staža. To je plaća koja je zaista dobra i nju treba opravdati. Ni u jednom trenutku nisam imala osjećaj da plaću nisam i da neću opravdati tako da se građani najmanje trebaju brinuti zbog plaće zastupnice Esih", rekla je saborska zastupnica. 

Nakon sukoba u Saboru, Esih premijeru nije ostala dužna. 

"Jako se uzrujao", komentirala je Esih za Dnevnik.hr i dodala da je okupljao medije kako bi točno rekao ono što je htio da ga se pita. 

"Podsjetila bih na njegov maturalni rad o sredstvima masovnih komunikacija što znači da je upoznat s nekim drugim načinima komuniciranjima s masama, a uzori su mu bili Marx i Kardelj koje je opširno citirao", rekla je Esih.

Time se stalno zaoštrava sukob između desničarske ikone Brune i desničarima mrskog Plenkovića. Nakon protivljenja ratifikaciji Istanbulske konvencije, pa i aktivnog sudjelovanja u prosvjedu Brune i njenog političkog saveznika Zlatka Hasanbegovića, nakon što je njen najveći uspjeh bila promjena imena Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, čini se je i ona shvatila da je vrijeme malo oštrije krenuti na premijera. A sve je počelo idilično. Izvanredni izbori nakon političkog samoubojstva Tomislava Karamarka i rušenja vlastite Vlade donijeli su listu za I. izbornu jedinicu gdje su zajednički nastupali Bruna i Andrej. 

Bruna Esih je nadmašila sva očekivanja i skupila je popriličan broj preferencijalnih glasova što na ovih dana redovito spočitava premijeru. "Ja sam svoj rezultat i bez HDZ-a ponovila. Svoje sam glasove opravdala i u Zagrebu gdje sam osvojila preko 36.000 glasova. Znamo kako tu stoji netko tko se naziva desnicom. Mogu ja i bez HDZ-a, gospodine Plenkoviću!" poručila je Esih krajem rujna. Tako je ona, usput, podsjetila i na činjenicu da je na lokalnim izborima u Zagrebu pobijedila i izabranog kandidata HDZ-a Dragu Prgometa.

Vatreno u Saboru Put u anarhiju Top News HDZ-ovci mole za spas SDP-a, bez njega sve ide kvragu

Prije prosvjeda u Vukovaru, u organizaciji Ivana Penave, gdje se govorilo protiv navodnog sporog progona ratnih zločinaca, i Bruni Esih se predbacivalo da ne radi gotovo ništa u Saboru. Brunu Esih na ranijem je aktualnom satu premijer intelektualno demolirao - ona mu, baš kao i ovih dana, nije ostala dužna, ali je posve očito da su Neovisni za Hrvatsku produžetak Neradničke fronte istim sredstvima - ta je stranka upala u dogmatski drijemež i daje znakove života kao Svizac Phil - samo jednom godišnje. Umjesto da ruju i rovare, kao svaka poštena oporba - uključujući i radikalno desnu - oni snatre i čekaju svoj trenutak...

Vukovarski gradonačelnik je, bilo je to odmah jasno, "zajahao tigra" s kojeg sad ne može sići, naročito ne bezbolno.

Na njegov su se prosvjed nakalemili različiti, proturječni, pa i suprotstavljeni politički interesi, čije subjekte, pa ni planove, nije lako do kraja dijagnosticirati.

"Milinović, Hasanbegović i Markićka parazitski se pokušavaju nalijepiti na Penavin skup te politikantski profitirati na žrtvi Vukovara", govorio nam je izvor upućen u organizaciju prosvjeda.

"Sam Penava je više puta naglasio da su takvi postupci degutantni. Da je to novi pucanj u Vukovar! Nakon što je Hasanbegović, po naredbi svojega političkog oca Karamarka, srušio vlastitu, HDZ-ovu vladu, nije mu smetalo što se o famoznom preslagivanju pregovaralo s Pupovcem i s Vesnom Pusić. A sad se licemjerno zgraža nad koalicijom s HNS-om, ali bez Vesne Pusić. Iz Vukovara postavljamo pitanje Hasanbegoviću: Kad ćeš napokon makar spomenuti zločine Armije BiH nad Hrvatima ako ih već nisi u stanju osuditi? Zašto si, poput Vesne Pusić, napadao dr. Franju Tuđmana da dijeli BiH? Zašto, kad već glumiš Hrvatinu, ni dana nisi bio u Domovinskom ratu? Pa tijekom Oluje si imao pune 22 godine?"

Iz vukovarskog HDZ-a postavljali su pitanje i Željki Markić: "Zašto si za Helsinki Watch izdala izvješće o 'ratnim zločinima nakon Oluje' koje Haški sud nije prihvatio? Čime je sve rečeno o njihovoj vjerodostojnosti".

Darku Milinoviću, pak, poslali su jasnu poruku: "Zbilja je neukusno da svoju sebičnu borbu za nastavak podobničkog kadroviranja u NP-u Plitvička jezera i svoj panični bijes zato što si prvi put nakon 17 godina imao protukandidata za šefa ličko-senjskog HDZ-a izjednačavaš sa žrtvom Vukovara. Zašto inzistiraš da se predsjednici Kolindi onemogući da obrani svoj mandat? Takvi kao ti nisu dostojni Vukovara!".

Jadranka Kosor i Bruna Esih POLITIČARKE ISKRENO Top News 'Mi smo patrijarhalno društvo i mnogi žele da žene pate'

Kako bi HDZ onda savladao Plenkovića, koji ih je doveo na vlast, u blizinu blagajne, koji im je dao sve osim ptičjeg mlijeka i kojega mogu srušiti jedino kao kamikaze, tako da i sami politički izginu? Opcija rušenja Plenkovića silno je riskantna za njih. Zasad na vidiku ne postoji ni jedan Plenkovićev desni oponent koji može dobiti izbore. U bilo kojoj utakmici u kojoj je važan intelekt on im je nadmoćan, katkad i dramatično.

Prije osnivanja zajedničke stranke Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović nisu skrivali da su prijatelji, i međusobno i s Velimirom Bujancem koji ih je oboje lansirao u desničarsku orbitu. Rezultate izvanrednih parlamentarnih izbora čekali su zajedno, objavili su i zajedničku fotografiju s Bujancem, a tek oko 23 sata pojavili su se u središnjici HDZ-a, gdje je stranka čekala rezultate izbora.

Bujanec je zapravo taj, ispričao je Expressu upućeni sugovornik iz HDZ-a još prije dvije godine, koji je stvorio Brunu Esih kao politički faktor, jer je ondašnja predsjednica udruge Hrvatski križni put i žena koja je zajedno s Hasanbegovićem radila na zakonu o lustraciji, bila praktički nepoznata široj javnosti.

U medijima je nekoliko puta završila kao izaslanica predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, dala je nekoliko intervjua, i do izbora ostala posve nepoznata. No 11. rujna postala je zvijezda. U središnjici HDZ-a naveliko se pričalo o njenom uspjehu.

Mnogi su govorili “Jeste vidjeli Brunu kako je dobila najviše glasova, odmah iza Plenkovića u I. izbornoj jedinici. To je sve zahvaljujući Bujancu”. Osim Bujanca, pomogao joj je, kako nam je ispričao sugovornik iz vrha HDZ-a, i jedan od savjetnika predsjednice države, koji je bio i ostao blizak s Karamarkom.

Andrej Plenković Jak kao Tuđman Top News Desničari na koljenima: Nikako ne mogu srušiti Plenkija

Za nju se, dodao je naš sugovornik, u ‘Bujici’ zalagao i Bože Vukušić, koji je s Esih te s Josipom Jurčevićem napisao knjigu ‘Čuvari bleiburške uspomene’. Vukušić je jedan od ključnih svjedoka u minhenskom procesu, nekadašnji politički emigrant, čovjek kojeg je njemački sud osudio na doživotnu robiju zbog organiziranja ubojstva stanovitog Jusufa Tatara, ali je početkom Domovinskog rata pušten. 

Dakle, kad se malo dublje zagrebe, svi ti ljudi imaju poveznice s Karamarkom, što upućuje na to da njegova ideologija i dalje itekako živi među nekim članovima HDZ-a i hrvatske desenice.

A Karamarko je znao govoriti o sebi da je socijalno ljevičar, ali ideološki pripada narodnjačkoj, pučkoj opciji. I Vukušić, i Hasanbegović, i Esih, zapravo se zalažu za Karamarkovu agendu, no pitanje je na koje već dvije godine nemamo odgovor hoće li se moći i dalje zalagati za, naprimjer, provedbu lustracije.

Bruna Esih je, za mnoge neočekivano, postala najveća desničarska zvijezda s HDZ-ove liste. Bila je cijelo vrijeme u sjeni ostalih političara, ali je za nju intenzivnu kampanju odrađivao Velimir Bujanec u svojoj Bujici, jasno ciljajući biračko tijelo. Uvijek se mora postavljati pitanje je li vlast naudila Bruni? Na lokalnim izborima prošle godine osvojila je 8% ili nešto više od 26.0000 glasova za skupštinu Grada Zagreba, a na izborima za gradonačelnika je osvojila desetak tisuća glasova više. Na parlamentarnim izborima godinu dana ranije osvojila je desetak tisuća glasova, ali moramo napomenuti da I. izborna jedinica obuhvaća tek dio Grada Zagreba i time ne pokriva sve birače koji su joj na lokalnim izborima dali svoj glas.

Uskoro dolaze izbori za EU parlament i vidjet ćemo kakav će uspjeh, ili neuspjeh, ona doživjeti. Hoće li joj desnica zamjeriti obračun s Plenkovićem ili nedostatak aktivnosti u Saboru? Do sad nije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Coolman 10:50 16.Studeni 2018.

    Plenkovićevi odgovori na ozbiljna pitanja zastupnika iz oporbe uglavnom se svode na podrugivanja, ismijehivanja, vrijeđanja i podcjenjivanja. To je tako jer on nema pravih odgovor na ozbiljna pitanja, na pr. u slučaju zastupnice Esih, pa mu je cilj poniziti i ... prikaži još!iti i obezvrijediti oponenta kako bi ta pitanja izgubila svoj značaj. Mislim da ga je Beljak dobro definirao " Novo lijepo lice staroga lopovskog HDZ-a"