Top News
1509 prikaza

Plenki uspio: Tomašević napokon odlazi

Alojz Tomašević
Robert Anić/PIXSELL
Mjesecima se razvlači trakavica s protjerivanjem požeško-slavonskog župana iz lokalne vlasti

Nasilni župan Alojz Tomašević jednoglasnom je odlukom Visokog suda časti HDZ-a izbačen iz stranke.

Tomašević se danas našao pred Visokim časnim sudom HDZ-a gdje se raspravljalo o njegovom isključenju i to na prijedlog predsjedništva stranke. Kako piše 24sata, očekivalo se jednoglasno prihvaćanje Andreja Plenkovića za Alojzovo isključenje i to nakon što je župan Požeško-slavonski odbio dati ostavku na tu poziciju nakon što su u javnost izišle optužbe njegove supruge za obiteljsko zlostavljanje.

"Hrvatsku demokratsku zajednicu mogu slobodno nazvati mojom drugom obitelji, u kojoj sam stekao mnogo prijatelja i upoznao mnoge uglednike u Republici Hrvatskoj", priopćio je ranije Tomašević, koji se namjeravao vratiti u “svoju jedinu stranku”.

Požeško slavonski župan mogao je izletjeti iz HDZ-a i vladati županijom kao nezavisni, ali samo pod jednim uvjetom. Morao je imati potporu Franje Lucića, veterana HDZ-a i pravog vladara u županiji, donosi 24sata. Još do neki dan, Lucić i Tomašević su se držali zajedno, no neslužbene informacije iz HDZ-a kažu da je Lucić sad ipak okrenuo leđa županu.

Alojz Tomašević Jasna poruka Top News Plenkiju dosta Alojza: Idi ili ću te ja maknuti

- I Lucić je shvatio da bi sa potporom Tomaševiću kojeg je stranka isključila, a lokalni HDZ mu daje potporu doveo do toga da stvori županiju slučaj. I više nitko ne bi pričao o projektima Vlade u županiji, nego samo o Tomaševiću i problemima u stranici - kaže sugovornik iz HDZ-a.

Zbog toga se očekuje da bi danas ipak Tomašević mogao podnijeti ostavku i prekinuti mučnu situaciju. I u županiji su od jutros sve glasnije kuloarske priče da se Tomašević predomislio i da će otići, ali svi ostavljaju ogradu da se s njim nikada ne zna.

Navodno niti u županijskom HDZ-u nisu očekivali da će središnjica stranke krenuti u izbacivanje Tomašević. Nakon toga se počela mijenjati i atmosfera među lokalnim članovima.

O bezuvjetnom isključenju Alojza Tomaševića iz HDZ-a odlučivalo je stranačko tijelo sastavljeno od sedam članova. Predsjednik HDZ-ova Visokog časnog suda je Davor Miličević, a članovi su Tomislav Vrdoljak, Ile Baković, Marija Vučković, Robert Špiljak, Zoran Čogelja i Blaženko Boban.

Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović Sretna nova Top News Vlada mu se i bez oporbe raspada, što tek slijedi u 2018.?

Miličević, inače gradonačelnik Županje, ušao je u Sabor kao zamjena Draženu Milinkoviću. Tijekom njegova boravka u saborskim klupama najzapaženija je bila njegova podrška prijedlogu Zorana Milanovića o reprogramu kredita u švicarskim francima. 

Jedan od članova suda časti je i Tomislav Vrdoljak, nekad bliski suradnik "kninske kraljice" Josipe Rimac, s kojom je doživio prometnu nesreću u Bosni i Hercegovini kada su automobilom naletjeli na krdo konja.

Sastane li se HDZ-ov sud časti, za pretpostaviti je da će izglasati isključenje Tomaševića iz stranke, ali i dalje ostaje otvoreno pitanje njegovog odlaska s mjesta župana. Tomašević je odlučio sam istupiti iz HDZ-a i ostati na mjestu župana, a kada se, ako uopće, protiv njega obustavi sudski postupak zbog obiteljskog nasilja vratio bi se u HDZ.

To je njegov plan kojeg je objasnio u priopćenju i nakon mjeseci natezanja sa središnjicom stranke i dalje odbija odstupiti s mjesta župana, a kao način da ostane uhljebljen na toj poziciji dosjetio se izlaska iz stranke. Naime, time bi prestali pritisci na njega da odstupi s mjesta župana, pa bi mogao lagodno uživati u toj fotelji do kraja mandata.

"Svjestan sam da je moja obiteljska situacija, u kojoj sam se našao, dovela do toga da je postala veliko opterećenje kako za mene, tako i za Hrvatsku demokratsku zajednicu.Hrvatska demokratska zajednica je moja jedina stranka, koju sam zajedno stvarao, kao utemeljitelj, hrvatski dragovoljac i general hrvatske vojske, a na dužnosti župana, na kojoj se nalazim trenutno, provodio sam sve one aktivnosti za dobrobit kako Domovine Hrvatske tako i moje Požeško – slavonske županije", kazao je Tomašević u priopćenju.

Novi ministri vlade Andreja Plenkovića 9.lipnja 2017. Ma koga oni... Top News Plenkijevo obećanje reformi - mamac za plitke mozgove

Alojza Tomaševića za zlostavljanje je optužila njegov supruga Mara Tomašević, koja je Jutarnjem listu detaljno ispričala svoju stranu priče.

"Došao je kući navečer i s nekim razgovarao na mobitel, na što sam ga upitala: ‘Je l' te to ona zove?’ Istog trena nasrnuo je na mene, opalio mi nekoliko šamara, počeo me daviti te gurnuo na radijator i na cvjetnjak koji sam srušila. Zatim me naganjao po kući, ali sam uspjela pobjeći u sobu i zaključati se. Bili smo sami, jer sin, snaha i njihovo troje djece koji žive s nama nisu bili kod kuće. Nakon što sam se pribrala, obukla sam se, sišla dolje i rekla mu da idem na policiju, na što je on opsovao i rekao: ‘Idi!',", ispričala je Mara koja je potom pisala premijeru Plenkoviću koji na optužbe nije reagirao.

"Htjela sam razriješiti tu situaciju, rastati se od njega i otići živjeti u stan, ali on to nije prihvaćao, da je kuća u kojoj živimo moja koliko i njegova, a vjerojatno je to činio zbog javnosti kako ne bi imao problema jer je ipak na važnoj funkciji. O svemu tome dva puta sam e-mailom pisala i gospodinu Andreju Plenkoviću, a drugi put sada kad je ponovno izabran za župana. Napisala sam da osoba koja je nasilna prema svojoj supruzi ne može vršiti dužnost župana. Nisam dobila nikakav odgovor. Sada se u meni nešto prelomilo i ne želim više skrivati ono što znaju svi u Požegi", rekla je županova supruga koja nije htjela odustati od iznošenja svoje priče u javnost. Napomenula je i kako se više ne boji jer ju suprug 'još jedino može ubiti'.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.