Top News
3640 prikaza

"Plenki, riješi se ustaša pa ćemo razgovarati"

Zagreb: Susret Andreja Plenkovića i Davora Bernardića na Mirogoju
Sanjin Strukić (PIXSELL)
"‘Razgovarajmo, nemojmo biti samo politički suparnici, sjednimo..."

Priče o velikoj koaliciji pomoću koje bi se HDZ riješio mučnog saveza s Mostom, a ušao u veliki “deal” s novim SDP-om, pa ispunio zahtjeve svojih pokrovitelja, ponajviše energetskog, bankarskog i trgovačkog lobija, ne jenjavaju. Novi zamašnjak dat će im dokument bez presedana na hrvatskoj političkoj sceni: pismo koje šef oporbe šalje premijeru i lideru vladajuće stranke! Express je došao u posjed cjelovitog dokumenta koji je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, uputio Plenkoviću uoči božićnih i novogodišnjih blagdana!  

U pismu Bernardić iznosi deset glavnih zatjeva ili, bolje reći, savjeta o potezima koje bi trebala vući Plenkovićeva vlada, ali ga i poziva da početkom ove godine pronađe termin za zajednički sastanak! Na tom sastanku, napisao je Bernardić Plenkoviću, dvojica lidera najvećih stranka razmijenili bi mišljenja o ključnim temama za Hrvatsku. Sam Bernardić je u pismu, vrlo jednostavnom i jasno artikuliranom, otvorio desetak tema o kojima, smatra on, treba konstruktivno razgovarati, te poručio da ne trebaju više biti samo “politički suparnici”.

Andrej Plenković | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Prvu informaciju o ovom pismu u javnost je pustio upravo premijer Plenković. U jednom od svojih novogodišnjih intervjua, odgovarajući na pitanje o odnosu s oporbom, možda nehotice, a možda i namjerno, otkrio kako nije samo on, kao predsjednik HDZ-a, poslao pismo novom predsjedniku SDP-a, doduše nakon njegove unutarstranačke pobjede. Sad je pismo poslao i šef oporbe njemu: - Nakon 90. i 2000. nikad nije bilo krupnijih političkih posljedica za lidere političkih stranaka nego nakon izbora 11. rujna. Kad gledate političku scenu, ona se ove godine iz temelja promijenila. Čestitao sam novom predsjedniku SDP-a, i to pismom kao predsjednik HDZ-a, za razliku od njegova prethodnika, koji nije reagirao na moj izbor za predsjednika HDZ-a, a kamoli da je čestitao na pobjedi na izborima. Stupanj političke kulture i komunikacije, kad je riječ o HDZ-u koji vodim, primjeren je standardu naše europske pučke obitelji. Otvoren sam za dijalog. Kao predsjednik SDP-a Bernardić mi je uputio pismo s nizom tema koje su aktualne za Vladu i oporbu. Oko strateških pitanja ćemo se konzultirati, ali je jasno tko je vlast a tko oporba - rekao je Plenković u intervjuu.

Pismo, čije detalje Express ekskluzivno otkriva, inače je poslano 22. prosinca u Vladu Republike Hrvatske, dakle prije nego što će Plenković na Badnjak otkriti javnosti da je Hrvatska izgubila arbitražu od MOL-a za Inu i da se planira pokrenuti otkup MOL-ovih dionica. Nakon početnih dobrih želja Plenkoviću i obitelji, koja čeka prinovu u 2017. godini, Bernardić je ustvrdio da će, po njemu, “2017. godinu obilježiti odgovornost za očuvanje i podizanje demokratskog i ekonomskog standarda u našoj domovini kako bi ljudi u njoj mogli živjeti bolje”: - Pozivam Vas stoga još jednom da novu godinu započnemo ne samo kao politički suparnici već kao odgovorni političari koji će konstruktivno razgovarati o vitalnim interesima Hrvatske i odlukama koje će odrediti kvalitetu života - piše Bernardić, koji u nastavku otkriva 10 ključnih tema koje on smatra važnim za konsenzus i razgovor.

Davor Bernardić | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

Tako je ponovno otvorio pitanje iznosa minimalne plaće i ponovio intenciju SDP-a da se taj iznos podigne na 50 posto prosječne plaće u Hrvatskoj, što je, uostalom, SDP pretvorio u zakonski prijedlog i pustio u saborsku proceduru. “Usklađivanje minimalne plaće na 50 posto prosječne plaće svake dvije godine omogućit će minimum dostojanstva najsiromašnijim radnicima”, piše Bernardić Plenkoviću. U nastavku se Bernardić poziva na prava radnika, očito pokušavajući vratiti tu temu kao dominantnu u radu njegove socijaldemokratske stranke. Uostalom, to je njegova nova paradigma, kad zaziva “dobro društvo” kao temeljnu odrednicu svojeg političkog diskursa. “Borit ću se za dobro društvo u kojemu bi svi trebali imati jednake mogućnosti: iste šanse da se kvalitetno školuju, da imaju istu zdravstvenu uslugu, da pristojno žive od svojega rada, da razvijaju svoje talente i da se, bez obzira na materijalno stanje ili društveni sloj iz kojeg dolaze, u svojoj zemlji ne osjećaju zakinutima”, teza je koju Bernardić ponavlja stalno, pa očito i sad u pismu. 

“Dobro društvo” formula je koju je prije dvadesetak godina proslavio u svojem istoimenom eseju legendarni američki ekonomist John Kenneth Galbraith. Taj profesor s Harvarda, inače otac bivšeg američkog veleposlanika u Zagrebu Petera Galbraitha, svojedobno je blisko surađivao s nizom američkih predsjednika demokrata, od Roosevelta i Trumana do Kennedyja, Johnsona, pa i Clintona. Kontrolirao je cijene proizvoda u američkim trgovinama tijekom Drugog svjetskog rata, kritizirao surovi američki kapitalizam, a neke od njegovih ekonomskih postulata u svojoj je ekonomskoj politici neskriveno posudio i Barack Obama. Tako Bernardić daje Plenkoviću u pismu do znanja kako smatra da je “potreban pošten odnos prema sindikatima javnih službi i zaposlenih u obrazovanju i zdravstvu, jer na njima počivaju temeljni sustavi ove države”. Bernardić nudi i ruku suradnje i dijaloga oko decentralizacije i reforme regionalne uprave i samouprave koju smatra, navodi u pismu, preduvjetima ravnomjernog razvoja Hrvatske u budućnosti.

“Olakšavanje uvjeta poslovanja za gospodarstvo, podizanje efikasnosti javne uprave i zaštita radnika od eksploatacije paralelni su procesi koji mogu omogućiti zdrav i održiv rast. Ulaganje u inovacije, istraživanje i razvoj prioritet su su svakog razvojnog društva, pa bi zbog mladih generacija trebali postati i hrvatski prioritet”, tumači on Plenkoviću. Ističe i kako je pred politikom i odluka o gradnji agregacijske mreže za širokopojasni internet u 21. stoljeću, koji Bernardić, vrlo uhu ugodno, naziva i “vodovodovom 21. stoljeća i temeljnom infrastrukturom za rast novih tehnologija”. Na kraju Bernardić spominje i  pitanje energetske neovisnosti Hrvatske ne sluteći da će samo nekoliko dana kasnije ta tema energetike postati ključna u Hrvatskoj i da će zbog nje Plenković sazvati izvanrednu sjednicu! Bernardić ipak u pismu nije propustio podsjetiti Plenkovića da je “nužno poštivanje Zakona i Ustava Republike Hrvatske u ideološkim pitanjima i upotrebi simbola, te konačni prestanak revitalizacije ustaštva”. To je, jasno, nedvojbena poruka oko pozdrava “Za dom spremni”.

Tomislav Karamarko | Author: REUTERS/Antonio Bronic REUTERS/Antonio Bronic

Na kraju pisma Bernardić poručuje Plenkoviću kako su to sve teme o kojima bi njih dvojica “trebali razgovarati kako bi došli do najboljih rješenja i kako ne bi zakinuli hrvatske građane za bolji život koji zaslužuju u svojoj domovini” te ga zamolio za termin sastanka. Od ovog pisma, čije smo detalje sad otkrili, ni u Bernardićevu ni u Plenkovićevu krugu ne žele stvarati senzaciju, ali nam potvrđuju kako će taj potez možda biti i “konačni početak promjena u političkom diskursu u Hrvatskoj te stvaranje podloge za konstruktivne teme”. Sugovornik iz vrha SDP-a, iznimno blizak Bernardiću, poručuje nam da ovo pokazuje novi smjer koji on zaziva na čelu najjače oporbene stranke i kako će uskoro oni time početi dominirati u javnom prostoru! - Mi sada dogovaramo komunikatora za teme koje smo otvorili i na njima ćemo inzistirati kroz dijalog. Nametat ćemo te teme vladajućima, ali ne svađajući se nego pozivom za stol i razgovor. To, dakle, ne znači da nećemo biti oporba. Naprotiv, kao što je Hajdaš Dončić rekao Plenkoviću, dihat ćemo im za ovratnik, ali na fin način... 

- Time ćemo vratiti i povjerenje naših izgubljenih birača, kojima smo postali odbojni - kaže sugovornik iz SDP-a. On smatra da je Plenković vrlo brzo pokazao kako je “pročitana priča” i da je “njegov medeni mjesec gotov” te da ga SDP treba sad raskrinkati, ali na fin način, i da je tu prednost Bernardića pred svima. - Davor nije svađalački mentalitet kao što je bio Milanović, nego će on artikulirano, kao i u pismu, govoriti o egzistencijalnim temama, ali i braniti ideološke standarde - pojašnjava nam nadalje naš sugovornik.

Zoran Milanović i Tomislav Karamarko postali su tako povijest, politička scena samim time je manje zabavna jer lideri vodećih stranaka više ne ispaljuju oštre jezičave strelice i na pomolu je, kako saznaje Express, mirno, čak i konstruktivno razdoblje između najveće vladajuće i najveće oporbene stranke u državi. Otkad je Andrej Plenković preuzeo HDZ, a Davor Bernardić SDP, kaže nam sugovornik iz vrha HDZ-a, vidljivo je da je promijenjen diskurs, nema više nepotrebnih polemiziranja nego se govori o pravim stvarima, problemima. Nema, ističe, više polemika o tome je li nekome djed bio ustaša a drugome majka “vojna lekarka”, i to je ono što je izuzetno pozitivno. - Upravo su takve rasprave utjecale na polarizaciju društva, a o gospodarstvu se uopće nije razgovaralo. Sjetite se samo prošle kampanje - Milanović je bezobrazno provocirao Plenkovića, opet je bio uveo ideološke rasprave, ali je na kraju izgubio. I gdje je danas? Nigdje, traži posao. Bernardić i ekipa oko njega imaju sasvim drukčiji način vođenja stranke, a on je konstruktivan - kaže nam sugovornik iz vrha HDZ-a.

I sam predsjednik Vlade i šef HDZ-a Andrej Plenković ističe tu razliku u komunikaciji.   

Zoran Milanović i Joško Klisović | Author: Luka Stanzl/PIXSELL Luka Stanzl/PIXSELL

Za Express je pismo komentirao i sugovornik od najvećeg Plenkovićeva povjerenja. Iako nevoljko, istaknuši kako ne želi nikakve senzacije praviti od toga, rekao je kako je to dobra stvar za Hrvatsku i da se samo sjetimo što smo imali prije  šest mjeseci. - Bernardić je u pismu zatražio razgovor o vodećim temama, onima koje su od nacionalnog interesa, i mi smo time zadovoljni. Nema više nepotrebnog svađanja na relaciji SDP-HDZ i to je ono što je dobro jer nećemo vrijeme i energiju trošiti na besmislene rasprave - rekao nam je sugovornik koji je izuzetno blizak Plenkoviću. Neki su Expressovi sugovornici, nakon što su i sami saznali za Bernardićevo pismo, zaključili kako je to moguća uvertira za veliku koaliciju, o kojoj se toliko govori zadnjih godina. Sjetimo se samo prošlog ljeta, nekih mjesec dana prije izvanrednih parlamentarnih izbora, kad je Plenković pozvao strane veleposlanike u središnjicu stranke. 

Američka veleposlanica Julieta Valls Noyes tad je Plenkovića upitala: ‘Kakve su šanse za veliku koaliciju?’. 

Šef HDZ-a odgovorio joj je da ta tema u ovom trenutku nije na dnevnom redu, no američka veleposlanica, kako je i pisao Express, željela je saznati postoji li ikakva šansa za formiranje velike koalicije HDZ-a i SDP-a nakon prijevremenih izbora kako se ne bi ponovio scenarij s prošlih, točnije pregovori o sastavljanju Vlade koji su trajali unedogled. Veliku koaliciju Sjedinjene Američke Države definitivno su priželjkivale, ali HDZ se ponovno dogovorio s Mostom. Iako u vrijeme kampanje ni Milanović ni Plenković nisu javno priznali kakav je njihov stav o tome, Express je tad pisao da ni jedan ni drugi nisu bili a priori protiv. Pripovijedalo se tad naveliko da su navodno pojedini HDZ-ovci od velikoga Karamarkova povjerenja tražili sastanke s visokopozicionirnim SDP-ovcima iz intimnog Milanovićeva kruga kako bi se dogovorili o formiranju velike koalicije. To se navodno događalo u prvoj polovini lipnja, ali je ostalo sve na tih nekoliko kontakata. Bilo je to u vrijeme preslagivanja, HDZ je tražio partnere, a kako se na kraju pokazalo, u tome nije uspio.

Andrej Plenković i Božo Petrov | Author: Jurica Galoic (PIXSELL) Jurica Galoic (PIXSELL)

Zadnji spas navodno je vidio u Milanoviću, iako će sugovornik blizak Karamarku danas reći da to nije istina: - Ljudi koji su se time bavili bili su izvan stranke, svjedočio sam kako su Karamarku savjetovali da ide u veliku koaliciju, ali on je smatrao da je to nerealno i nemoguće kod nas. Nikakvih kontakata s Milanovićem nije bilo. Mogao je on slobodno reći: ‘Zoki, ajmo, vama šest, nama osam ministarstava, u tom omjeru, budi ti dvije godine premijer, ja ću druge dvije’. Tko bi mu to branio? Ali nije to učinio - objašnjava nam sugovornik vrlo blizak bivšem šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku.

Dio HDZ-ovaca danas napominje kako bi Karamarku bilo lakše ući u savezništvo s Milanovićem nego Plenkoviću s Bernardićem. - Ovi desniji bi to Karamarku oprostili, njemu su ionako usta bila puna partizana i ustaša. Plenković, eto, odmiče stranku od takve orijentacije, pa može očekivati napad zdesna. - Vjerujem ipak da će Plenković s njim pokušati izgraditi nekakav odnos, prvenstveno zbog nacionalnih pitanja - rekao je naš sugovornik blizak premijeru... Jasno, najveći poguranac ovoj priči može dati upravo Most. Dok SDP-ovac Bernardić s Plenkovićem ide na polnoćku, u lokalnim sredinama plamti nesmiljeni rat HDZ-ovaca i mostovaca uoči lokalnih izbora. Vrgorački HDZ je, na primjer, zatražio ostavku Mostova gradonačelnika, u Metkoviću Petrov i Grmoja već guraju svoju kandidatkinju, a svaki dogovor s HDZ-om propada. Jasno, žestoko će se sukobiti i u Omišu. U međuvremenu, Petrov se ne libi napasti HDZ jer ruši njihovu načelnicu u Velikoj Kopanici...
 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.