Top News
2987 prikaza

Plenki se odrekao Barišića radi vlasti, ne radi znanosti

Pavo Barišić
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Kontroverzni ministar obrazovanja izgubio je svoju poziciju, usprkos činjenici da je preživio glasanje o povjerenju

Predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je u četvrtak navečer nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a da postoji većina za izbor novih ministara te da je, nakon njihove potvrde u Hrvatskom saboru, važno da se Hrvatska "okrene onome što je bitno" - gospodarskom rastu i razvoju.

Plenković je u izjavi naveo da će za potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva biti predložen Predrag Štromar, Blaženka Divjak za ministricu znanosti i obrazovanja, Dražen Bošnjaković za ministra pravosuđa, Tomislav Ćorić za ministra zaštite okoliša i energetike, Marko Pavić za ministra rada i mirovinskog sustava, a Lovro Kuščević za ministra uprave.

Odrekao se tako Plenković čovjeka kojeg je čuvao u nekoliko navrata - Pave Barišića, svog najkontroverznijeg ministra. Unatoč pozivima za smjenu Barišića iz političkih i znanstvenih krugova, Plenković ga se nije želio odreći. Pozivali su na to saborski zastupnici, udruge, javnost i znanstvena zajednica na čelu s Ivanom Đikićem.

Pavo Barišić Novi ministri Top News Je li Barišić Plenkovićeva podvala znanosti?

"Što se mene tiče, neću, to vam kažem vrlo jasno i odgovorno… Ja ga poznam, on uživa respekt i povjerenje brojnih kolega. Problem je apsolutno prenapuhan…", govorio je premijer svojedobno u Saboru kada je branio Barišića.

Zbog njega su se rasprave u Saboru znale odužiti do jutarnjih sati, saborski zastupnici su ga zasipali najgorim optužbama, i to potpuno opravdanima. Pa čak ni tada Pavo Barišić nije želio odstupiti, pa ni kada su strani mediji pisali o njemu kao neviđenom slučaju političke travestije, plagijatoru i falsifikatoru. Kada se glasalo o povjerenju Barišića, sačuvao ga je i Most, koji je tada spašavao i svoj politički opstanak. Ništa nije moglo stati na put Barišiću, konzervativcu kojeg je desna struja bezuvjetno podržavala, skupa s premijerom Plenkovićem.

A onda je došao HNS kao partner za opstanak Vlade i Barišić je morao otići.

Podsjetimo zbog čega je zapravo Barišić nailazio na toliko osuda. Sve je krenulo 2011. godine kada su četvorica znanstvenika podnijela prijavu zbog, kako su oni tada ustvrdili, plagiranja rada Stephena Schlesingera. Godinama se ništa nije znalo o tome i tek kad je Barišić ušao u vladu je proces izišao u javnost. Javio se svojevremeno i sam Schlesinger koji je prozvao Barišića zbog plagiranja, a oglasio se i Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju koji je presudio da je Barišić plagirao. 

Ivan Đikić Ivan Đikić Top News 'Njemačka nikad ne bi tolerirala slučaj kao Barišićev'

U javnost je u međuvremenu isplivala prijava protiv Barišića u Njemačkoj, gdje je hrvatski ministar navodno autoplagirao vlastitu doktorsku disertaciju, zbog čega bi mogao ostati bez titule.

Društvenim mrežama proširila se i fotografija članka objavljenog prije više od tri desetljeća u kojem današnjim ministar hvali bratimljenje filozofskih fakulteta Beograda i Zagreba. "U Zagrebu je konačno, nakon duljega pripremnog razdoblja, 2. ožujka 1984. godine organizirano bratimljenje filozofskih fakulteta Beograda i Zagreba", stoji u članku kojeg je potpisao još uvijek aktualni ministar Barišić.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:36 09.Lipanj 2017.

    sramota od hdza