Top News
685 prikaza

Plenkijev prijatelj se izvukao: Šavorić bez sankcija

Boris Šavorić
Goran Stanzl/PIXSELL
Strukovne komore vrlo rijetko daju sankcije svojim istaknutim članovima, čak i kada postoje dokazi

Kako se neslužbeno doznaje, Hrvatska odvjetnička komora odbacila je prijavu protiv odvjetnika Borisa Šavorića koji je sudjelovao u pisanju Lex Agrokora.

Šavorić je istodobno bio odvjetnik vjerovnika Agrokora VTB Banke i sudjelovao u pisanju Lex Agrokora, piše N1.

"Bilo bi čudno da smo dobili bilo kakav odgovor ili da je protiv nekog odvjetnika bilo što poduzeto ili da su neke sankcije određene. Strukovne komore vrlo rijetko daju sankcije svojim istaknutim članovima", kaže Goranko Fižulić za Telegram dodavši da postoje dokazi, ali ne postoji volja odvjetničke komore da bilo što učini. 
 
U odvjetničkom uredu Šavorić je Andrej Plenković snimao svoju kampanju.

Marica Vidaković Nema konzorcija Ekonomix Tko preuzima Agrokor: Dobavljači žele samo Konzum

"Ovo je odvjetnik Boris Šavorić. On uživa moje veliko povjerenje i bit će među ljudima koji će nam pružiti pravne savjete u situaciji povezanoj s Agrokorom”. Tim riječima premijer, navodno, predstavlja Šavorića na jednom tajnom sastanku u vladi krajem veljače 2017. godine, pisao je već Express. Ovdje je važno napomenuti da izvori blisku premijeru to žestoko demantiraju.

Jasno je samo da postoje sve veće sumnje da premijer Plenković ne zna tko je sve radio na lex Agrokoru i tko je kasnije lijepo unovčio savjetodavne usluge u samom Agrokoru. Najveće pitanje je zašto je premijer skrivao te veze sa Šavorićem, kao da ih se srami?

Ante Ramljak je, dok je bio vladin povjerenik, naveo da su ga Šavorić i partneri savjetovali u pogledu tumačenja i primjene lex Agrokora, asistirali kod pregovora oko ugovora o kreditu s prednosti namirenja, te oko početne komunikacije s nadležnim sudom. To se saznalo zato jer su Agrokorovi vjerovnici dobili naputak na Trgovačkom sudu da se za sve obrate Anti Ramljaku preko adrese izvanredna.uprava@savoric.com. No, kad se to saznalo, Ramljak je naglo raskinuo suradnju s uglednom odvjetničkom kućom.

Fabris Peruško i Irena Weber Promjene Ekonomix Sberbank prodaje svoj udio u Agrokoru - Peruško novi šef?

Naime, Šavorić i partneri, kako se vidi na popisu klijenata ima i J.P. Morgan - multinacionalnu investicijsku banku i financijski servis iz New Yorka, a istovremeno im je bio klijent i Agrokor, za koji su pomagali u "pogledu tumačenja i primjene Zakona o izvanrednoj upravi" - tj. 'lex Agrokora'.

U isto to vrijeme, kako su otkrili novinari tjednika 'Novosti', na internet stranici Chambers Europe pronašli su i savjetovanje J. P. Morgan Securities kod kreditiranja Agrokora sa 70 milijuna eura. Ali saborski zastupnik Peđa Grbin upozorio je da to društvo ima još jedan sukob interesa jer zastupa i rusku banku VTB koja je također vjerovnik Agrokora.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.