Top News
3732 prikaza

Plenkijev zlostavljač bezbrižan - čuvaju ga HDZ drugovi

Alojz Tomašević
Robert Anić/PIXSELL
Alojz Tomašević nije portir u prostorijama stranke, nije Plenkovićev privatni frizer i to nisu unutarstranački odnosi

To je interna stvar HDZ-a. Tako je premijer Andrej Plenković odgovorio na novinarsko pitanje što je s najavljenom smjenom požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, kojega je supruga jesenas prijavila za dugogodišnje obiteljsko nasilje. Podsjetimo, nesretna supruga dvaput se obraćala pismom premijeru, drugi put kad je njezin suprug ponovno izabran za župana.

"Napisala sam da osoba koja je nasilna prema svojoj supruzi ne može vršiti dužnost župana", rekla je gospođa Tomašević. Plenković se oglasio tim povodom. Njegovu jezičnu i logičku vratolomiju treba prenijeti u cijelosti:

Andrej Plenković | Author: Duško Jaramaz/Pixsell Duško Jaramaz/Pixsell

"Ja sam sinoć, kako čitam ono što mogu, prvi put vidio da je ona pisala. Provjerili smo i zaista, pronađen je jedan mail od 30. svibnja koji je došao u tajništvo HDZ-a. To nije bilo prineseno mojoj pozornosti, ali da jest, ja bih reagirao. Žao mi je što nije bilo ranije, potkrala se greška. Ima puno dopisa koji su anonimni, on je u šumi tih mailova bio od strane mladih suradnika u stranci nedovoljno percipiran. Bio sam iznenađen da je ona meni pisala, ja gospođu ne poznajem, ali nakon ovoga što se dogodilo mislim da smo kao stranka reagirali promptno".

Ta promptna reakcija koju spominje bila je raspuštanje županijske organizacije požeško-slavonskog HDZ-a. Plenković je u istom dahu rekao kako će, pokaže li se da su informacije o nasilniku točne, Tomašević odletjeti s dužnosti župana jer to, kaže, više nije pitanje samo statuta, nego i morala.

U međuvremenu se pokazalo da su informacije o nasilniku itekako točne, protiv njega je podnesena kaznena prijava, policija mu je izrekla zaštitnu mjeru približavanja žrtvi u trajanju od osam dana (valjda je toliko potrebno tipu da se smiri) i sve je to "prineseno Plenkovićevoj pozornosti", ali je, gle čuda, Tomašević i dalje na dužnosti župana. Štoviše, Plenković je ovih dana u Slavonskom Brodu, na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, sjedio sučelice uglednom HDZ-ovu nasilniku.

Plenković s kolegama iz HDZ-a godinama ratuju Top News Plenković je trpio HDZ Požege - sve do šamara ženi

Moral o kojem je zborio Plenković u međuvremenu je netragom ispario, ali je ostao statut, pa sad premijer servira javnosti novu mantru, zbori nešto o tome kako "ne može diskriminirati niti župana niti županiju dok je legalno izabran i na dužnosti", što god to imalo značiti. I još dodaje kako je to interna stvar HDZ-a.

No to baš i ne izgleda niti može biti interna stvar HDZ-a. Tomašević nije portir u središnjici stranke na Trgu žrtava fašizma niti Plenkovićev privatni frizer ili pediker, kad bi se na to eventualno moglo gledati kao na internu stvar HDZ-a. Naime, a to očito nije prineseno Plenkovićevoj pozornosti, nasilnik je javni dužnosnik i to, nažalost, vrlo visoko u hijerarhiji te je plaćen, nažalost, novcem poreznih obveznika, pa to, dakle, nikako ne može biti interna stvar HDZ-a, nego je to javna stvar od javnog interesa.

To jest, bila bi to javna stvar u svakoj iole funkcionalnoj, demokratskoj, pravnoj državi, dakle ne i u Hrvatskoj. Hrvatska je vrlo zanimljiv fenomen u suvremenom svijetu, teritorij na kojem vladaju nekakvi parafeudalni odnosi, s Kaptolom i financijskim gospodarima na vrhu, s Vladom i Saborom kao sekularnim rukama Kaptola i produženim rukama financijskih gospodara, s njihovim vazalima poput javnih dužnosnika i službenika svih kalibara i profila, zatim branitelja i drugih ovisnika o milosti Vlade, te s nekoliko milijuna obespravljenih, siromašnih kmetova.

Završni predizborni skup Domoljubne koalicije u Areni Zagreb | Author: Petar Glebov (PIXSELL) Petar Glebov (PIXSELL)

Na takvom teritoriju nasilje je posve uobičajena, prihvatljiva praksa, a posebno nasilje nad ženama. Jer što je žena, kako uči Kaptol, a prihvaćaju njegove sekularne ruke i većina kmetova, nego komad mesa i kostiju nastao od Adamova rebra. Evu, prema toj shizofrenoj, ženomrzačkoj priči, ne stvara Otac nad Očevima ravnopravno s muškarcem, Adamom, pa se onda njih dvoje dalje množe, niti Eva, što bi bilo logično očekivati, rađa Adama.

U toj urnebesnoj priči koju širi Kaptol, a u nju vjeruju njihove sekularne ruke i masa kmetova, Adam je majka Evi, on nju rađa uz pomoć Oca nad Očevima.

Nikoga pritom uopće ne smeta činjenica da žena kasnije preuzima Adamovu ulogu, da ona počinje rađati ljudska bića. Na kraju, da bi se ženu postavilo na pravo mjesto, pričalac ženomrzac ubacio je u priču Evinu epizodu sa zmijom, zbog čega je obitelj istjerana iz Edena, a ta "činjenica" o prvobitnom grijehu i danas se koristi u raznim prigodama kad ženu treba omalovažiti, platiti manje za isti rad ili opravdati što ju je muškarac premlatio. A što je, kaže Plenković, interna stvar HDZ-a.

Stevo Culej Domoljub Top News HDZ-ovac Culej: Najbogatiji u selu i ruga se siromašnima

Treba priznati da premijer u ovom slučaju zna što govori. HDZ se od početka ponaša, a većina kmetova i vazala to prihvaćaju zdravo za gotovo, kao da je Hrvatska njihov posjed, pa je dakle sve što se ovdje događa interna stvar te stranke. Raspolaganje državnom blagajnom je njihova interna stvar. Javna televizija je njihova interna stvar. Reforma školstva je njihova interna stvar. Masovno iseljavanje je njihova interna stvar.

Rastuća nezaposlenost i siromaštvo su njihova interna stvar. Uopće, sudbina svih nas zajedno i svakog od nas pojedinačno koji obitavamo na njihovu posjedu, pa tako i gospođe Tomašević, njihova je interna stvar i mi se nemamo tu što petljati. Možemo se samo šutke pokoravati, što cijelo vrijeme zapravo i činimo.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.