Top News
8033 prikaza

Plenkijeva miljenica i moćnica slavonskog establišmenta

Gabrijela Žalac
1/7
Davor Javorovic (PIXSELL)
Andrej Plenković je s Gabrijelom Žalac u izrazito dobrim odnosima i uvijek je stajao u njenu obranu kada bi se kritizirao njezin rad u ministarstvu

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac do ulaska u Vladu Andreja Plenkovića nije bila poznata široj javnosti, ali poznato je da je osoba kojoj Plenković vjeruje i koji ju je u konačnici i gurnuo u visoku politiku. Da je tomu tako govori i činjenica da se Andrej Plenković nije previše uzbudio zbog činjenice da je Žalac vozila automobil s nevažećom vozačkom dozvolom i naletila na curicu od 10 godina.

Gabrijela Žalac, u Vladi uživa dobar status, Andrej Plenković je s njom u izrazito dobrim odnosima i uvijek je stajao u njenu obranu kada bi se pojavile kritike zbog nedovoljnog i šlampavog povlačenja europskih fondova, te traljavo provedenih natječaja za EU fondove, što je odgovornost ministrice Žalac. No, prema pisanju nekih portala, prije svega desnih (koji joj očito ne opraštaju bliskost s Plenkovićem, napade na Ivana Penavu i slično), Plenković nije nimalo zadovoljan njezinim radom, navodno smatra da se nije snašla na toj poziciji i već joj neko vrijeme traži zamjenu.

Čak se spekulira kako bi Žalac mogla biti nositeljica HDZ-ove liste za Europski parlament i da se Plenković na taj način želi riješiti Gabrijele Žalac - poslat će je u Bruxelles, a na njeno mjesto dovesti nekoga tko će biti učinkovitiji na čelu tako važnog ministarstva. No, sve je to za sada na razini kuloarskih priča, a objavu lista za EU parlament predsjednik HDZ-a najavio je za ožujak.

Gabrijela Žalac | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Ministrica Žalac je majka troje djece, a udala se dosta rano, već u 4. razredu gimnazije i prije mature rodila prvo od troje djece. Kako je rekla jednom za Novu TV u emisiji (Ne)formalno: S 20 godina se udala i dobila prvo dijete, pet godina kasnije rodila je drugo, a s 29 treće.

Rođena je i odrasla u Vinkovcima, a za njenu karijeru ključna je, prema nekim navodima, bila njezina majka Vinka Ivanković. Majka Gabrijele Žalac bila je ekonomistica, a otac zaposlenik Jugoslavenskih željeznica. Početkom 90-ih njezini su se roditelji učlanili u HDZ i pomalo postali postali moćniji članovi političkog establišmenta u istočnoj Slavoniji. Kako kažu izvori bliski ministrici, i ona spada u moćnije ljude u tom dijelu Hrvatske, a svoj status učvrstila je ulaskom u Vladu.

Gabrijela Žalac je završila ekonomiju, a dok je ona studirala njezina majka Vinka je u Slavoniji vodila stečajeve desetaka tvrtki, koje su nakon rata samo nestajale. 

Zagreb: Darko Milinović s 200 ličkih HDZ-ovaca stigao pred Središnjicu stranke Zaboravljeni Top News Kako je HDZ Liku pretvorio u raj za uhljebe

Prema pisanju Jutarnjeg lista, jedan od njih odigrao je višestruku ulogu u obiteljskoj povijesti Ivankovićevih - stečaj Županjske banke. Riječ je o jednom od najduljih stečajeva na istoku Slavonije.

"U svibnju 1999., kada je stečaj pokrenut, a Vinka Ivanković imenovana stečajnom upraviteljicom, ta banka imala je 320 zaposlenih te 25 poslovnih prostora diljem Hrvatske. Nakon privatizacije sredinom 90-ih Uprava je šakom i kapom dijelila kratkoročne kredite s visokim kamatama koje komitenti nisu mogli otplaćivati. Sredinom 2002., tri godine nakon što joj je majka imenovana stečajnom upraviteljicom Županjske banke, Gabrijela Žalac diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, i to na temu "Stečaj Županjske banke". Ishod stečaja koji je vodila njezina majka Žalac nije mogla tematizirati jer je on okončan tek 12 godina poslije, u ožujku 2015., punih 16 godina od pokretanja, i to likvidacijom banke", objavio je Jutarnji list.

Žalac je inače bila među zadnjim ministrima koja je objavila svoju imovinsku karticu nakon imenovanja u Vladu.

Gabrijela Žalac | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Neto plaća ministrice iznosi 18.145,62 kune. Žalac je prijavila da ima nasljedstvom stečen stan u Zagrebu, nešto veći od 85 kvadrata i vrijedan oko 1,275 milijuna kuna. Njezin suprug je vlasnik oko 800.000 kuna vrijedne kuće od 550 metara kvadratnih s okućnicom u Vinkovcima, kupljene dijelom od primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada te kreditom, a na isti je način u Vinkovcima priskrbio i gospodarski objekt od 1.137 kvadrata u vrijednosti od oko 750.000 kuna.

Ministrica u suvlasništvu s trećim osobama ima 50 posto voćnjaka kod Đakova od 1.618 metara kvadratnih i vrijednog oko 70.000 kuna, a što se pokretnina tiče, njezin je suprug vlasnik osobnog automobila Mercedesa C180 iz 1995. vrijednog oko 24.000 kuna i kupljenog primitkom ostvarenim od nesamostalnog rada.

Zahvaljujući kupnji od primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada i kreditom, njezin je suprug i stopostotni vlasnik automehaničarskog trgovačkog obrta Autoservisa Žaki, u kojemu je od 2007. zaposlen i u kojem na godišnjoj razini prima plaću od 36.784,52 kune. Ispada da suprug zarađuje svega 3005 kuna mjesečno.

Štednje nema, no ima dva kredita. Prvi kredit od 90.000 eura ugovoren je 2012. kod Splitske banke na 20 godina po kamatnoj stopi od 4,75 posto i uz mjesečni anuitet od 581,64 eura na 20 godina. U istoj banci ima i drugi kredit od 30.000 eura ugovoren 2016. na 10 godina po kamatnoj stopi od 5,49 posto u iznosu mjesečnog anuiteta od 326,62 eura. Dakle, samo za rate kredita, ministrica mjesečno izdvaja 908,26 eura (oko 6840 kuna).

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • stjepko17 14:10 10.Ožujak 2019.

    Smjena i kazna, bez prava na ikakvu otpremninu i beneficije! U svakoj demokratskoj civiliziranoj drzavi bi bilo nedopustivo da ministar/ica nema vazece isprave! A sjesti za volan bez vazece vozacke dozvole je krajnji dokaz nesavjesnosti takve osobe. Hajde da je ... prikaži još! je bila neka nuzda, i da je npr morala nekoga odvesti u bolnicu jer nije bilo druge mnogucnosti kako bi mus apsila yivot i sl. Ali ovo je smo dokaz njene a nesankcioniranje pak odraz bahatosti premijera i nesposobne vlade.