Top News
399 prikaza

Plenković je pravo osvježenje, Milanović pokazao više kontrole

Milanović i Plenković
Anto Magzan/PIXSELL
Oba kandidata pokazali su jednu kvalitetu debatiranja i retoričkih vještina

Kao što su i sami lideri dviju najvećih hrvatskih političkih stranaka konstatirali, ova je debata pokazala jedno kvalitetno i prijeko potrebno argumentiranje stavova i politika u javnom prostoru, a time označila veliki iskorak za kulturu komuniciranja u Hrvatskoj.

Trema koja se očitovala kod obojice kandidata, na samom početku debate, ukazala je koliko je ovakav vid komunikacijskih rasprava nešto što, nažalost, nije uobičajeno u našem političkom habitusu.

Na samom početku komunikacijski bonton je zadovoljen srdačnim rukovanjem i uzajamnim osmijesima, no kod obojice kandidata primjetne su bile i geste tapšanja po ramenima, kojima se često instinktivno ispoljava dominacija.

Zoran Milanović i Andrej Plenković | Author: Anto Magzan (PIXSELL) Anto Magzan (PIXSELL)

Gospodin Milanović odlučio se za tamno odijelo i kravatu s bijelom košuljom, a tamne boje u ovom komunikacijskom smislu simboliziraju moć i autoritet. Dok su plavi tonovi, za koje se odlučio gospodin Plenković, tradicionalno simbol povjerenja, kredibiliteta i zajedništva,  a ujedno su i boje njegove stranke. I HRT je simboličkim odabirom crvene i plave pozadinske boje označio samu pripadnost kandidata.

U debatu je gospodinu Milanović ušao izvedbeno energičnije s izrazitom gestikulacijom kojom je apostrofirao svoje ključne poruke. Time je doprinio dojmu strastvenije i angažiranije argumentacije s jasnom izraženim poentiranjima i ključnim porukama. Koristio je izrazito veliki broj primjera i konkretnih brojki što u retoričkom smislu pridonosi uvjerljivosti iznesenih argumenata. Svojim večerašnjim nastupom gospodin Milanović nije odviše iznenadio, ali je pokazao jedan umjereniji način komuniciranja i veću kontrolu od dosadašnje.

Gospodin Plenković je u debatu ušao donekle suzdržanijeg nastupa. Tek u drugom dijelu mogli vidjeti jedan opušteniji pristup s „probuđenom“ gestikulacijom pa i uočiti Plenkovićev smisao za humor. U argumentiranju gospodin Plenković je bio odmjeren, pretežno smiren, no itekako elokventan. Gospodina Plenkovića krasi izvrsna dikcija i tečna sintaksa. U nekim odgovorima nedostajalo je možda poentiranja i jasnoće argumentacije. Svojom pojavom svakako je osvježenje na političkoj sceni, a svojim komunikacijskim stilom i pokazanim retoričkim vještinama pripada suvremenim europskim demokratskim političarima izražene elokvencije, odmjerenosti i visoke kulture komuniciranja.

Oba kandidata pokazali su jednu kvalitetu debatiranja i retoričkih vještina. Ukoliko je suditi po ovoj prvoj debati, mogla bi nam se smiješiti jedna zanimljivija i kvalitetnija retorička budućnost na političkoj sceni, a nadamo se da će joj i svojim djelima u izvršnoj vlasti dati pravi legitimitet. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.