Top News
537 prikaza

Milanović vs. Plenković: Gdje je zaiskrilo u dva sata debate

Zoran Milanović i Andrej Plenković
Anto Magzan (PIXSELL)
Čelnici dviju najvećih stranaka gotovo dva sata raspravljala su o raznim temama, a daleko najviše emocija bilo je u raspravi o ideološkim pitanjima iz nešto davnije hrvatske povijesti poput UDBA-e

Nakon trinaest godina mogli smo pogledati izravno sučeljavanje čelnika dviju najvećih stranaka na javnoj televiziji. SDP-ov čelnik Zoran Milanović i HDZ-ov šef Andrej Plenković razgovarali su od gospodarstvu, teritorijalnom ustroju te mirovinskom planu, ali najžustrija rasprava se vodila o ideološkim pitanjima.

U nekoliko trenutaka voditelj Mislav Togonal izgubio je kontrolu nad emisijom i trebalo je par puta malo glasnije podviknuti kako bi kandidati nastavili odgovarati na pitanja.

Andrej Plenković | Author: Anto Magzan (PIXSELL) Anto Magzan (PIXSELL)

Na samom početku sučeljavanja Plenković je iskoristio priliku i podsjetio na državotvornost HDZ-a, podsjećajući na činjenicu da je HDZ najveći dio hrvatske povijesti bio vladajuća stranka. S druge strane, Milanović je podsjećao na rezultate svoje stranke, a najveći fokus stavio je na smanjenje deficita državnog proračuna u njegovom mandatu.

Prvo područje o kojem su raspravljali dvojica kandidata je porezna politika. Milanović je najavio da neće uvoditi neke nove poreze, a najavio je i smanjenje PDV-a u drugoj godini mandata. Čelnik HDZ-a već sada je promijenio neke stavove koje je predstavio ovog tjedna. Naime, prije nekoliko dana najavljeno je smanjenje PDV-a već u prvoj godini mandata HDZ-ove vlade, a na današnjem sučeljavanju najavio je smanjenje poreza na dodanu vrijednost godinu dana kasnije

Zanimljivo je da je Milanović najavio smanjenje PDV-a na 24% u drugoj godini mandata, iako u izbornom programu Narodne koalicije nije pretjerano potencirano smanjenje poreza.

Plenković i Milanović | Author: Anto Magzan (PIXSELL) Anto Magzan (PIXSELL)

Dobrim dijelom početka sučeljavanja potenciran je način popunjavanja proračunske rupe koja bi nastala smanjenjem poreza na dohodak i PDV-a. Milanović je napomenuo da bi provođenjem svih mjera koje HDZ predlaže došlo do smanjenja prihoda države u iznosu od 11 milijardi kuna. Plenković je uzvratio da bi se sve popunilo gospodarskim rastom. 

Što se tiče Ine i nekoliko arbitraža koje vodi hrvatska Vlada s MOL-om, Plenković je rekao kako se zatvaranje rafinerija u Sisku i Rijeci treba spriječiti. Njegov protivnik najavio je da će Inu probati vratiti pod hrvatsku kontrolu, a nije propustio ni spomenuti da je pod HDZ-om MOL preuzeo kontrolu nad Inom.

Na pitanje o mjeri vlade kojom bi se davalo tisuću eura za svako dijete, Plenković je rekao kako ona nije donesena zbog izvanrednih izbora. "To je jedna od mjera natalitetne politike HDZ-a i ima dovoljno načina da se u proračunu nađu sredstva za nju", rekao je Plenković.

Za Milanovića tu mjeru je nepristojno spominjati: "Jedva smo uspjeli spriječiti ukidanje subvencioniranog prijevoza učenika".

Andrej Plenković i Zoran Milanović | Author: Anto Magzan (PIXSELL) Anto Magzan (PIXSELL)

Ideološka pitanja izvukla su daleko najviše emocija iz obojice kandidata, posebno je tu bilo riječi o Miri Barešiću, pozdravu Za dom spremni i incidentima u Kninu tijekom proslave Oluje.

Napokon je rasvijetljen i dio famoznog programa IFO instituta kojeg je Tomislav Karamarko najavljivao prije prošlih izbora. "Zaklada Hrvatskog državnog zavjeta platila je suradnju s IFO-m. IFO nije radio program nego studiju, koja je objavljena nakon izbora", izjavio je Plenković uz napomenu da je IFO institut počeo tek u studenom s izradom studije.

Velik broj hrvatskih građana ima blokirane račune, njihovi dugovi su ogromni, a HDZ planira povećati dio dohotka kojeg je nemoguće ovršiti kako bi se pomoglo tim ljudima. Milanović je spomenuo programe koje je provela njegova Vlada: "Smanjili smo kamate s 12% na 7,7%. Pokrenuli smo oprost duga do 30 tisuća kuna, to je bio naš doprinos na ono što smo zatekli. I švicarac, o tome nismo govorili."

Obojica šefova stranaka slažu se da veliku koaliciju ne treba očekivati. "Ono što je bitno, mislim da u ovom trenutku ne dolazi u obzir velika koalicija", izjavio je Plenković. SDP-ov šef ponovio je da s Plenkovićem ima dobre odnose te da bi s njim osobno mogao u koaliciju, ali s njegovom strankom nikako. 

Zoran Milanović | Author: Anto Magzan (PIXSELL) Anto Magzan (PIXSELL)

U završnim riječima pozitivniji je bio HDZ-ov predstavnik koji je rekao da je to jedan lijep demokratski iskorak u podizanju standarda u hrvatskoj politici. "U izbore idem s ambicijom da naš pogram i kvalitetni ljudi donesu boljitak društvu. Ne tražim novi početak. Tražim većinu na izborima", rekao je Plenković.

Čelnik Narodne koalicije izrazio je želju za uređenim društvom: "Ne želimo dominaciju već uređenu građansku državu koja će poštivati tradiciju, ali stremiti prema boljem. Nema više velikih mega projekata u infrastrukturi, slijedi ulaganje u čovjeka i znanje. Pozivam ljude da promijenimo ovu vladu".

Obojica su se načelno složila da će sudjelovati u velikom sučeljavanju, također na javnoj televiziji, nekoliko dana prije izbora gdje će biti sve stranke koje u anketama pređu određeni prag. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.