Top News
1842 prikaza

Plenković je sve jači što ga desnica žešće napada

Andrej Plenković u Charlieju
Marko Lukunić (PIXSELL)
Oni ne mogu oslabiti premijera dok je stabilan premijer, a stabilan na čelu Vlade bit će dok je straha od te iste desnice. Skoro Kvaka 22

Tko ima tako mnogo neprijatelja, zapravo nema ni jednog. Andrej Plenković mogao bi patentirati ovu paradoksalnu, skoro grunfovsku izjavu. Možda je izložiti na čelu svojeg premijerskog stola. Jer, ako Plenkoviću u ovom trenutku ičega ne manjka, onda su to neprijatelji koji prijete njegovim rušenjem. Od stranačke desnice, preko župana i gradonačelnika HDZ-a koji organiziraju događanja naroda, pa do Martine Dalić i Ivice Todorića. Svi oni utrkuju se tko će prije srušiti predsjednika Vlade i HDZ-a. Ovisi što dođe prvo.

Andrej Plenković Samo da je petlje Top News Može li Plenki preživjeti ovako žestoki udar desnice?

Za utjehu, Plenković se barem jednog, pa makar najvažnijeg protivnika, ne treba plašiti nesretnog Davora Bernadića. Svi ostali postojano mu rade o glavi. I što ga više ruše, on je stabilniji. Darko Milinović poveo je dvjesto Ličana u desant na stranku, pa optužio Plenkovića za "komunističke metode" u obračunu sa stranačkom desnicom. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavljuje prosvjed protiv Plenkovićeve vlade koja navodno ne čini dovoljno u progonu srpskih ratnih zločinaca.

Martina Dalić ovoga mjeseca trebala bi objaviti knjigu u kojoj će otkriti optužujuću istinu o Plenkovićevoj ulozi u grupi Borg i preuzimanju Agrokora. A Ivica Todorić naziva Plenkovića "šefom zločinačke organizacije" i najavljuje "nove strašne dokaze" protiv premijera kojima će u Londonu izbjeći izručenje Hrvatskoj. Plenković ne zna koga bi se više plašio: mangupa u svojim ili tuđim redovima. Desnica ga odavno bombardira, od Istanbulske konvencije do referenduma o izbornom zakonu.

Ali neće ga uspjeti srušiti s čela stranke dok god uživa stabilnost na čelu Vlade. A stabilnost u Vladi mogla bi ovisiti o njegovoj ulozi u grupi Borg. Pritom svjedočimo bizarnome momentu: paralelno ga osuđuju osobe koje se osuđuju i međusobno - Todorić tvrdi da je Dalić htjela oteti Agrokor njemu iza leđa - ali svejedno zajednički idu s dokazima kako je Plenković zapravo bio na čelu te operacije. Neprijatelj mojeg neprijatelja postao je moj prijatelj. Na Plenkovićevu sreću, tu se zatvara ukleti krug.

Franjo Tuđman Brutalne brojke Top News Hrvatske stranke: Ima ih 305, a statistika im je preluda

Desnica ne može oslabjeti premijera dok je stabilan na čelu Vlade, a stabilan će biti na čelu Vlade dok god traje strah od te iste desnice. Skoro Kvaka 22. Koalicijski partneri šute o grupi Borg i sretni su što je Martina Dalić proglašena glavnim krivcem. Stranačka desnica koristila je Agrokor kao dokaz Plenkovićeva "klijentelizma", kako reče Davor Ivo Stier, ali sad joj je teško podržati optužbe Martine Dalić, čijim rušenjem se željelo oslabiti premijera.

Njihovi međusobni udari na Plenkovića gotovo pa se međusobno poništavaju. I što je najbolje, Plenković ne samo da ne mora strepiti od udara parlamentarne oporbe u vidu rasturenog SDP-a, nego čak računa na SDP kao spasitelja u Velikoj koaliciji. Neprijatelji nekad uspiju isprovocirati spasonosna prijateljstva.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 14:48 16.Rujan 2018.

    Još mu samo smeta anemija i bio bi superman.