Top News
3786 prikaza

"HDZ je podržao Orbana i ignorirao hrvatske interese"

Dubravka Šuica, Ivana Maletić
Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
Izvješće o Mađarskoj pokazuje postojanje političke volje da se stane na kraj Orbanovoj politici

Orbanova mađarska vlada ne poštuje europske vrijednosti, smatra to 448 europarlamentaraca koji su tako, nakon prihvaćanja izvješća o Mađarskoj, otvorili mogućnost aktivacije članka 7., kontrolnog mehanizma EU kojeg mnogi nazivaju i "nuklearnom opcijom". Ovo po mnogima zadnje sredstvo koje bi se trebalo upotrijebit u slučaju da neka do članica ne poštuje temeljne europske vrijednosti, tako bi moglo biti pokrenuti po prvi put. Što će se točno dogoditi zemlji kojoj se oduzmu prava koja ima kao članica EU, oduzme njezin glas, još zasada nije detaljno poznato, no jasno je kako je Mađarska na ovom putu završila zbog "očite opasnosti da teško krši temeljne vrijednosti poštivanja ljudskih prava i demokracije na kojima se temelji EU".

Kako je riječ o jako važnoj odluci smatra i politički analitičar Žarko Puhovski.

"Odluka je zapravo preliminarna, ali je po mom sudu jako važna kao izraz političke volje koja pokazuje da postoji jedna ozbiljna većina, uključujući i Europsku pučku stranku, što je izrazito važno, koja smatra da su u Mađarskoj 'prekrdašili', tj. prešli granice onog što je dopušteno. To zasada za njih nema nikakve posljedice, barem dok se ne uredi sve na nivou svih zemalja članica, odnosno Europske komisije, ali je jako važna", naglašava Puhovski.

Viktor Orban AKTIVACIJA ČLANKA 7 Top News Orban izgubio bitku, nitko ne zna što sada slijedi Europi

Odluku Europskog parlamenta mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nazvao je "sitničavom osvetom" i to prvenstveno zbog migrantske krize, koja je svoj vrhunac u Europi dosegnula u posljednje tri godine. Mađarski premijer Viktor Orban poznat je po svojoj oštroj politici protiv migranata, zatvaranju granica i vraćanju onih koji su trenutačno u europskim zemljama.

Među 197 glasova protiv ove odluke bili su i glasovi hrvatskih europarlamentarki, Ruže Tomašić, Marijane Petir, te HDZ-ovih Dubravke Šuice i Ivane Maletić, koje su tako prikazale stav cijele stranke o neprihvaćanju izvješća. HDZ je u svom službenom priopćenju napomenuo "kako je aktivacija članka 7. iznimno osjetljivo političko i pravno pitanje koje bi trebalo biti zadnje sredstvo (ultima ratio) protiv države članice kada se svi drugi načini osiguravanja poštivanja temeljnih vrijednosti pokažu neuspješni".

Njihov zajednički stav Puhovski vidi kao taktičku zamisao premijera Andreja Plenkovića, koja ga ipak neće dovesti jako daleko.

"Meni se čini da je HDZ, a to se vidi i po intervju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Kleine Zeitungu, odlučio da se istovremeno sukobljava sa radikalnom desnicom u Hrvatskoj a podržava radikalnu desnicu u Europi. To je dosta komplicirana pozicija, koja odgovara Plenkovićevim taktičkim zamislima, ali ta strategija ne vodi daleko. Meni se čini da se Mađarska nije ponašala prijateljski prema Hrvatskoj u posljednjih desetak godina, i da je ta vrsta simpatije prema Orbanovoj Mađarskoj, zapravo jedna vrsta, izdaja je možda preteška riječ, ali recimo izbjegavanja uzimanja nacionalnih interesa u obzir", smatra.

Kolinda Grabar Kitarović Istina o skandalu Top News O 'muslimanima radikalima': Evo što je Kolinda zbilja pričala

Puhovski objašnjenje ovakvog ponašanja HDZ-a vidi u njihovoj potrazi za podrškom vlasti u Mađarskoj, Italiji, Austriji i Poljskoj, a zbog toga što, kako kaže, HDZ nije zadovoljan ponašanjem Njemačke prema Hrvatskoj.

"Vlada uvjerenje da je njemačka kancelarka Angela Merkel pokazala previše simpatija prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću uz sve ostalo i da Njemačka više nije zaštitnik Hrvatske kao što se tradicionalno smatralo, pa HDZ zato podršku traži negdje drugdje", objašnjava.

U HDZ-u će reći kako bi po pitanju Mađarske odluku u konačnici trebao "donijeti sud Europske unije, budući da se protiv Mađarske već vodi nekoliko postupka zbog kršenja pravne stečevine EU-a prije aktivacije ove "oštre" procedure".

Za aktivaciju same procedure i 'kažnjavanja' Orbanove Mađarske trebat će nekoliko mjeseci do godine dana, s obzirom na potrebu donošenja odluka na dva stupnja, na razni Europskog vijeća i Europske komisije.

"To je u ovom trenutku gotovo nemoguće zamisliti, no pritisak je već krenuo i to je dovoljno. No ja sam uvjeren da će Mađari ipak postići neki kompromis, pristati na izmjenu nekih zakona, propisa, a sačuvati druge", naglašava Puhovski.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 08:29 16.Veljača 2019.

    PA TO JE IVINA ŠKOLA I PRAKSA.