Top News
12224 prikaza

Počeli su rat, neka plate: Od Njemačke traže 880 milijardi $

Hitler u Varšavi u Drugom svjetskom ratu
National Archives and Records Administration
Njemački povjesničari procjenjuju da je rat koji je započela Njemačka u ukupno 21 državi nanio štetu od 7,5 bilijuna eura

Kad je brujanje njemačkih bombardera u zoru 1. rujna 1939. probudilo 11-godišnju Zofiju Burchacinsku, mislila je da čuje krave. Ni njezina majka nije očekivala da upravo počinje rat, vjerovala je da je riječ o ranije planiranim vježbama. 

"Bolje ti je da ustaneš", kazala je majka netom prije no što im se srušio krov. Obje su morale bosonoge pobjeći iz zgrade, još uvijek u spavaćicama. 

Wielun je bio prvi grad bombardiran u Drugom svjetskom ratu. Tada se nalazio samo 21 kilometar od njemačke granice, nije imao vojsku, protuzračnu obranu ni industriju. Poginulo je nekoliko stotina građana. 

Dunkirk Bijeg iz Dunkirka Life Hitler nije ni znao da mu je malo falilo da dobije rat

Burchacinska se u grad vratila 1945. i više ga nije prepoznala. 

"Otac mi je morao pokazati put do škole. Bio je to potpuno drugi grad", rekla je. 

"Gdje su bile kuće, ostale su samo ruševine". 

Danas 91-godišnja Burchacinska jedna je od mnogih Poljakinja koje vjeruju da Njemačka mora isplatiti ratnu odštetu. 

Prema anketi novina Rzeczpospolita iz svibnja, gotovo polovica Poljaka podržava ideju da se od Njemačke zatraže reparacije. Gotovo četvrtina njih tomu se protivi. 

"Rat koji su započeli Nijemci jako je osiromašio zemlju", kazala je Burchacinska. "Velik broj umjetničkih djela je ukraden ili uništen", dodala je. 

Pitanje ratne odštete ponovno je pokrenuto 2015. kada vlast preuzima stranka Pravo i pravda (PiS). Parlamentarni odbor koji predvodi njezin zastupnik Arkadiusz Mularczyk trenutno procjenjuje koliku je štetu Poljska pretrpjela u ratu.  

Scena iz dokumentarca "The Cold Blue" "The Cold Blue" Life S 9000 metara bacali su bombe u crno srce Trećeg Reicha

Neslužbena brojka, temeljena na poslijeratnom izvještaju prilagođenom inflaciji, trošak procjenjuje na više od 880 milijardi dolara. 

Njemački povjesničari Karl Heinz Roth i Harmut Ruebner, koji će u listopadu objaviti knjigu o ratnim odštetama, procjenjuju da je rat koji je započela Njemačka u ukupno 21 državi nanio štetu od 7,5 bilijuna eura. 

Čak i ako se od te brojke oduzme gotovo bilijun eura koju je Njemačka već isplatila, ova golema brojka dvostruko je veća od njemačkog godišnjeg BDP-a, ističe Roth. Takva svota ne može se tražiti čak ni od ekonomske velesile poput Njemačke.

Roth smatra kako bi dodatni bilijun eura, koje bi podijelilo 15 država, bio i dalje ogroman, ali realističan zahtjev. 

Povjesničar smatra kako bi to bio značajan doprinos "europskoj periferiji" koji bi ujedno podržao europski integracijski proces. 

Poljska zasad nema planove zahtijevati ratnu odštetu, ali "teško je kazati da je to poglavlje zatvoreno", rekao je nedavno poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz. 

Hiroo Onoda Uporan Life Vojnik koji se ni 29 godina nakon rata nije htio predati

"Usporedite gubitke drugih država s poljskim gubicima", naglašava ministar. "Ima država koje su izgubile mnogo manje, no dobile su odštetu", zaključio je. 

Poljska je tijekom rata pretrpjela strahovite ljudske žrtve i materijalne gubitke. Poginulo je otprilike šest milijuna poljskih građana, među njima tri milijuna židovskog porijekla. Uništen je velik broj gradova i sela. 

Ni kraj rata nije Poljskoj donio slobodu jer je njemačku okupaciju zamijenila sovjetska koja je trajala gotovo pola stoljeća. 

Na konferenciji u Potsdamu 1945. dogovoreno je da će Poljska primiti dio odštete namijenjene Sovjetskom Savezu. No Staljin je primorao Varšavu da u zamjenu u Sovjetski Savez izvozi ugljen po jako niskoj cijeni. 

Za današnju njemačku vladu pitanje odštete više ne može biti tema rasprave, rekao je početkom kolovoza u Varšavi njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas. Prema izvještaju njemačkog parlamenta iz srpnja, Poljska je propustila priliku tražiti reparacije 1953. i 1970. godine. 

Iskrcavanje u Normandiji Nove teorije Life Važna bitka Drugog svjetskog rata nije se trebala dogoditi

Czaputowicz, međutim, ističe da se u obzir moraju uzeti pravednost i moralnost procesa, ne samo njegova legalnost. 

Za gradonačelnika Wieluna, danas udaljenijeg od njemačke granice zbog poslijeratne promjene teritorija, ratna odšteta je od sekundarne važnosti. 

"Izgrađujemo dobre odnose s našim partnerskim gradovima u Njemačkoj i želimo da tako ostane", rekao je Pawel Okrasa. 

"Ne bi htjeli da se oni zbog odšteta pogoršaju", zaključio je gradonačelnik. 

I sama Burchacinska vjeruje kako se moraju održati dobri poljsko-njemački odnosi. 

"Meni je teško oprostiti, no vjerujem da generacija mojih sinova, unuka i praunuka ne smije imati tu mržnju prema Nijemcima jer ona ne vodi nikuda".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:58 24.Kolovoz 2019.

    tako treba sredite ih