Top News
9212 prikaza

Pogledajte snimku novog incidenta između Rusije i Ukrajine

Incident u Azovskom moru
1/7
Screenshot
Kontrola Kerčkog tjesnaca od strateške je važnosti za obje države i njihov sukob na istoku Ukrajine

Rusija je u nedjelju potvrdila da je zaplijenila tri ukrajinska broda, te da je koristila oružje kako bi ih zaustavila u pokušaju da prođu kroz Kerčka vrata u Azovsko more.

Ruska služba za unutarnju sigurnost (FSB) potvrdila je da su ruski pogranični brodovi otvorili vatru kako bi natjerali ukrajinske brodove da se zaustave.

FSB je također potvrdio da su ranjena tri ukrajinska vojnika, kojima je odmah pružena pomoć i nisu životno ugroženi. Ukrajina je u međuvremenu objavila da je ranjeno šest pomoraca.

Ukrajina je objavila da će se u ponoć po lokalnom vremenu sastati njezino Vijeće za nacionalnu sigurnost i Vijeće za obranu. Po nekim izvorima, moglo bi se proglasiti izvanredno stanje.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin Realpolitik Top News Vučić ostaje sam: Čak i Putin mu okreće leđa

Bilateralni sporazum Ukrajini i Rusiji daje pravo na korištenje Azovskog mora, koje je s Crnim morem povezano uskim morskim prolazom, Kerčkim vratima. 

Napetosti na tom području eskalirale su otkad je Rusija pripojila ukrajinski Krim 2014. godine.

Europska unija i NATO pozvali su na smirivanje napetosti u Azovskom moru i zatražili od Moskve da omogući slobodu prolaza kroz Kerčka vrata.

"Očekujemo da Rusija ponovno uspostavi slobodu prolaza kroz Kerčka vrata i pozivamo sve strane da djeluju s maksimumom suzdržanosti kako bi se došlo do hitnog smirivanja napetosti", kaže se u priopćenju EU-a.

NATO je putem glasnogovornika također pozvao na "suzdržanost i smirivanje napetosti", prenosi Hina.

Posebno je iznenađujuće da je na internetu objavljena snimka ovog posljednjeg incidenta, i to nastala u kapetanskoj kabini jednog od ruskih brodova. Samu snimku pogledajte u nastavku.

Tek rijetki analitičari govore da će iz ovog sukoba izrasti nešto veće, a ne smijemo mi zaboraviti da već godinama na istoku Ukrajine tinja rat u kojem je poginulo više od 10.000 osoba. Ukrajina s jedne strane nema dovoljno opreme ni vojnika da silom oslobodi odbjegle teritorije, a Rusija ne želi ulaziti u otvoreni rat. 

S druge strane, ukrajinske pouke će biti znatno dalekosežnije na jednom druogm planu. U vrijeme raspada Sovjetskog Saveza u Ukrajini se nalazilo oko 1700 nuklearnih bojevih glava, što im je moglo jamčiti apsolutnu sigurnost od bilo kakve prijetnje. Sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća potpisan je sporazum u Budimpešti i Ukrajini se nudila sva sila međunarodnih jamstava za sigurnost.

Osim Ukrajine, potpise su stavili vođe Rusije, Velike Britanije te SAD-a. Jedan od rijetkih protivnika sporazuma bio je John Mearsheimer, koji je još tada govorio da će ih dočekati ruska agresija. Johnu su se tad smijali i nitko nije ozbiljno shvaćao upozorenja. Kraj Hladnog rata bio je još svjež i svi su mislili da je konačno mir došao na planet.

Vidimo da su to bile prilično isprazne nade, a sigurno je da će i Sjeverna Koreja, pa i sve druge države s nuklearnim oružjem, pažljivo pratiti što se događa kada uništite svoje nuklearno oružje.

Kao odgovor na posljednje incidente s Rusijom, ukrajinski prosvjednici zapalili su automobil ispred ruskog veleposlanstva u Kijevu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.