Tehno
4609 prikaza

Rusija sprema nuklearnu raketu, 'ukrali' dizajn od SAD-a

Raketa za svemirska putovanja pogonjena termonuklearnom reakcijom
NASA/Pat Rawlings (SAIC)/ public domain
I nekadašnji Sovjetski savez i SAD proveli su desetljeća istražujući nuklearne rakete, a ova nova nastavak je tog programa

Šef ruskog Keldysh centra za istraživanje Vladimir Koshlakov poručuje kako je stiglo vrijeme za novu tehnologiju za istraživanje Svemira, ono koja bi trebala zasjeniti tehnologiju čiji je glavni zagovaratelj Elon Musk

On tako predstavljaj raketu na nuklearni pogon. 

"Elon Musk koristi postojeću tehnologiju, razvijenu jako davno. On je poslovni čovjek, upotrijebio je već postojeće rješenje, i uspješno ga primijenio", rekao je.

Koshlakov je na čelu tima koji bi trebao sagraditi novi Transport and Energy Module (TEM) s motorom kojeg pokreće nuklearna energija. No u tom slučaju ruski nuklearni motor zapravo bi koristio tehnologiju staru gotovo kao i kemijske rakete koje trenutačno koriste. 

Što je točno nuklearna raketa, i zašto ih još nemamo?

I nekadašnji Sovjetski savez i SAD proveli su desetljeća istražujući nuklearne rakete, a ovaj novi dizajn je nastavak tih programa. Poseban dizajn takvih raketa može varirati. SAD je tako koristio eksperimentalni program sa raketom koju pokreću nuklearne eksplozije koje ostavlja iza sebe. No najčešća verzija uključuje mali nuklearni reaktor koji generira ogromne količine topline, koja se pretvara u gorivo, tipično vodika. No zapravo nije jasno što koristi TEM raketa, a brzo zagrijavanje tog goriva uzrokuje širenje i stvaranje potiska, piše Popular Mechanics.

NASA izbacila milijun i 700 tisuća litara vode Mega fontana Znanost Video: Kad NASA u pola minute pusti dva milijuna litara vode

Projekt Rover bio je prvi program koji se u SAD-u koristio za razvoj ovakvih raketa. Započela ga je NASA sa Komisijom za atomsku energiju 1955. godine. Projekt je potrajao dva desetljeća i obuhvatio niz testiranja u Los Alamosu.

Njihovo prvi pokušaj razvoja takvog nuklearnog motora nazvan je KIWI i bio je usmjeren da pokaže kako koncept može uspjeti. Sljedeće generacija motora, nazvana Phoebus, dizajnirana je kako bi se isprobalo koliko taj koncept i djeluje u stvarnosti, uključujući i simulaciju u okruženju poput onog svemirskog. Do 1972. godine projekt je došao do dizajna male verzije motora, nazvane Pewee, kako bi se koristio u manjih satelita i svemirskih letjelica.

I što se tada dogodilo? 

Nekako se te 1972. godine, nakon slijetanja nekoliko letjelica Apollo na Mjesec ta javna oduševljenost svemirskim putovanjima je počela polako jenjavati, a s tim i državna ulaganja. Te iste godine projekt Rover je otkazan bez da je ostvario svoje cilj, bez lansiranja nuklearne rakete.

Putinovi specijalci Vojne igre Tehno Elitni Putinovi ratnici moraju koristiti talijansku opremu

Za to vrijeme Sovjeti su dizajnirali svoju raketu RD-0410, koja je bila puno manja od američkog projekta. Testiranja na ruskoj inačici započela su tek nakon što je projekt Rover završio, 1978. godine. 

Kao što je to bio slučaj i u SAD-u tako je i Sovjetskom savezu projekt ostao bez sredstava prije nego je i stvarno završen. Početkom 80-ih u trenutku dok se motor približavao svom prvom svemirskom testiranju, Sovjetski savez počeo se raspadati. I nikome tada na kraj pameti nije bio taj sustav, pa je RD-0410 otkazan do 1990. godine. 

Upravo današnji model kojeg razvijaju Rusi TEM, nastavlja tim zacrtanim putem RD-0410. Projekt se oslanja na suvremene materijale, metode gradnje i posuđuje dijelove iz rada američkih i ruskih znanstvenika. Unatoč tome što je Koshlakov rekao, rakete na nuklearni pogon imaju dugu povijest, kao i bilo koja druga raketa. Možda će sada neka od njih i stvarno poletjeti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.