Top News
423 prikaza

Trump uzeo PR-a koji je za njega govorio da je nasilnik i lažnjak

Anthony Scaramucci
REUTERS
Scaramucci je agresivno kritizirao Trumpa prije dvije godine, a sve se promijenilo nakon 90-minutnog sastanka u Trump Toweru

Poput mnogih drugih savjetnika i suradnika Donalda Trumpa, koji ne dolaze iz njegove obitelji, Anthony Scaramucci prošao je zanimljiv put do orbite svemira u kojem živi i radi američki predsjednik.

Ovaj financijaš s Wall Streeta bio je nekad donator Baracka Obame, a Trumpa je nazivao "podvalom od političara", "brbljavi nasilnik" i "lik koji nije ništa u životu radio, nego je samo naslijedio novce". Donirao je i dvojicu Republikanskih predsjedničkih kandidata, Scotta Walkera i Jeba Busha.

Dvije godne kasnije Scaramucci je postao najagresivniji Trumpov televizijski surogat, a u petak ujutro postao je novi glasnogovornik Bijele kuće.

Anthony Scaramucci | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Put od glavnog protivnika Trumpa do njegovog najvećeg lojaliste Scaramucci je prošao brže nego mnogi drugi Republikanci. Nakon što se sastao s njim u Trump Toweru u lipnju 2016. i proveo s njim 90 minuta razgovarajući o svemu, Scaramucci se skroz promijenio. Tih sat i pol vremena bilo je dovoljno da Scaramucci postane dio Trumpovog tima, a time je promijenio i retoriku prema njemu.

Scaramucci je tako počeo o Trumpu govoriti da je on jedini kandidat koji može donijeti prava rješenja za Ameriku, te da je jedini iskreni kandidat koji govori o propasti američke ideologije.

Scaramucci je uložio ogromne novce u Trumpovu kampanju, ali ne samo to. Savjetovao ga je i tražio druge donatore. Trump je od prvog dana htio da Scaramucci bude njegov glasnogovornik, ali njegovo je imenovanje blokirao Reince Priebus, Trumpov šef osoblja i umjesto toga stavili su ga na čelo Export-Import Banka, gdje radi o lipnja.

Scaramucci nema nikakvo formalno iskustvo u vođenju komunikacija, ali je zadnjih godina pokazao da može komunicirati na televiziji, što Trump smatra prijeko potrebnom vještinom. Ono što Trump još cijeni su lojalnost i želja za borbom, a Scaramucci je pokazao da posjeduje obje osobine zadnjih mjeseci kada je čvrsto branio Trumpa na televiziji i na društvenim mrežama.

Kako navodi Politico, Trump je bio prilično impresioniran kako je Scaramucci uspio natjerati CNN da povuku priču o tome kako je pod istragom Senata zbog veza s ruskim bankama.

Scaramucci je karijeru počeo u Goldman Sachsu, nakon što je završio pravo na Harvardu. U Goldman Sachsu je radio 13 godina, a nakon što je otišao osnovao je kompaniju SkyBridge Capital, 2005. godine.

Anthony Scaramucci | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
I on je, baš kao i Trump, svoj poslovni uspjeh pretvorio u celebrity biznis, počeo je pisati knjige o svom uspjehu, pojavljivati se na televiziji, a čak je imao i vlastitu poslovnu tv emisiju. Njemu i Trumpu je zajedničko to što nemaju dovoljno političkog znanja, pa se tako često sukobljavaju s političkim veteranima kao što je Priebus i Sean Spicer, bivši glasnogovornik Bijele kuće koji je dao ostavku nakon što je Trump angažirao Scaramuccija.

Isto kao što je Trump prije nego se i sam počeo baviti politikom novac donirao Demokratima, tako je Scaramucci donirao Obamu 2008. godine, a četiri godine kasnije to isto je radio za Mitta Romneya. Podržavao je zakon o kontroli oružja i baš kao i Trump, bio je veliki fan Hillary Clinton prije nego je izabrana za predsjedničku kandidatkinju.

No, Trump je Scaramucciju možda oprostio sve ono što je o njemu govorio prije nego su postali bliski, ali svakako nije zaboravio. 

"Spominje to svakih 15 sekundi. Nisam te stvari trebao govoriti", našalio se Scaramucci u petak na predstavljanju u Bijeloj kući.

Naveo je da mu se pedeset puta ispričao zbog svega što je o njemu govorio prije dvije godine.

"Nadam se da će jednog dana predsjednik zaboraviti sve što sam rekao", kazao je Scaramucci i tim je riječima počeo njegov mandat u Bijeloj kući.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.