Top News
5971 prikaza

Policajci optuženi za mito, a plaća i staž im idu

Policija u Zagrebu
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Među optuženima je i policijska inspektorica Selma Abadžić, koja je bila vjenčana kuma Enisi Karamarko, bivšoj supruzi Tomislava Karamarka

Država godišnje potroši milijune kuna za plaće suspendiranim policajcima osumnjičenim ili optuženim za primanje mita, prodavanje podataka iz supertajnih istraga, prekoračenja ovlasti ili krađa. Rijetko koji takav kazneni postupak na sudu završi brzo, štoviše, u pravilu traju nekoliko godina, a optuženim policajcima stižu plaće, teče im beneficirani radni staž... Jedino im policija ne plaća odvjetnika, no ako nemaju novca, dobiju ga, kao i svi drugi građani, po službenoj dužnosti.

"Svim članovima sindikata, koji godišnje plaćaju 500 kuna članarine, osiguravamo besplatnu pravnu pomoć. U kaznenim postupcima protiv naših članova samo u predistražnom postupku u prvim radnjama, a u radno-pravnim i disciplinskim postupcima imaju besplatnu pravnu pomoć", rekli su nam u Sindikatu policije Hrvatske.

Dodaju kako je prije 15-ak godina stotinjak policajaca godišnje dobivalo otkaz, a sada od 15 do 20. Policija ima i disciplinske sudove, koji potpuno neovisno od kaznenih mogu izreći policajcima različite kazne, pa i udaljiti ih iz službe. U nekim slučajevima reagiraju promptno, u pravilu to traje godinama, a neki postaju prave sapunice.

Čista Velika: Nastavlja se policijski očevid u kući ubijenog specijalca OSTALI MISTERIJ Life Najveći zločini u Hrvatskoj koje policija nikad nije riješila

Policijskog inspektora Željka Dolačkog, koji je optužen za krađu gotovo 290.000 eura, 640.000 kuna te više od dva kilograma zlata iz policijskog sefa u središtu zagrebačke krim policije, disciplinski sud suspendirao je lani u travnju. Kao voditelj Službe organiziranog kriminaliteta PUZ-a nije organizirao vođenje upisnika privremeno oduzetih predmeta. Nepravomoćno je kažnjen s uzimanjem 10 posto od plaće tri mjeseca te povratkom na posao.

Gotovo godinu dana dobivao je 80 posto od plaće, što je iznosilo 9000 kuna. U međuvremenu je u drugom disciplinskom postupku dobio otkaz, no ta odluka nije pravomoća, dok je u prvom postupku pravomoćno vraćen na posao. Kada im je Dolački zakucao na vrata i rekao: "Došel sam na posel", u MUP-u su se našli u čudnoj situaciji. Policijski inspektor kojem sude za krađu ponovno radi?! Nakon dva dana razmišljanja dosjetili su se i prošli su ga tjedan ponovno udaljili iz službe, no Dolački i dalje prima 9000 kuna na mjesec.

"Prema Zakonu o policiji, policijskog službenika mora se udaljiti iz službe ukoliko je protiv njega pokrenut kazneni ili disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti s obilježjima korupcije. U ostalim situacijama kad se radi o sumnji u počinjenje drugih težih povreda službene dužnosti, nadležni rukovoditelj ima dispoziciju udaljiti policijskog službenika iz službe, ali pod uvjetom da se radi o povredi takve prirode da bi ostanak službenika u službi dok traje postupak mogao štetiti interesima službe", rekli su nam u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Dok su suspendirani, policajci dobivaju, do okončanja postupka, ako su samci 60 posto, a ako uzdržavaju obitelj, 80 posto posljednje plaće koja im je isplaćena za puni mjesec proveden na radu. Nadalje, policijskom službeniku se vraća obustavljeni dio plaće ako disciplinski sud uvaži njegovu žalbu protiv rješenja o udaljenju iz službe i vrati ga u službu, ako je pravomoćnim rješenjem obustavljen kazneni, odnosno disciplinski postupak, ako je pravomoćnom presudom u kaznenom, odnosno disciplinskom postupku oslobođen od odgovornosti te ako ne podnese pisani otkaz.

Na Županijskim sudu u Zagrebu tek je ove godine počelo suđenje Vladi Rajiću, Josipu Petroviću, savjetniku u MOL-u, slavonskim moćnicima Stipi Barišiću i Damiru Iviću, poduzetnicima i šestero policajaca optuženih za mito i korupciju. Prema optužnici, Rajića se tereti da je od 2010. do 2012. s Igorom Mlinarom osmislio način kako da preko policajaca Vjekoslava Drnića i Marka Svaline dođe do informacija iz tajnih istraga PNUSKOK-a.

Boris Luketa sati pregovora Top News Dramatična snimka: 'Spusti pištolj, dosta je krvi!'

Te kako da te informacije dalje za novac ili druge usluge proslijedi zainteresiranima. Policajci su, tvrdi Uskok, informacije i transkripte iz policijskih istraga, osim za novac, prodavali za građevinski materijal, estetske operacije te za obećanje o napredovanju u policiji. Među optuženima je i policijska inspektorica Selma Abadžić, koja je bila vjenčana kuma Enisi Karamarko, bivšoj supruzi Tomislava Karamarka. Šestero optuženih policajaca je krajem 2012. uhićeno te su potom susupendirani.

"Disciplinski postupci protiv policijskih službenika Marka Svaline, Andreje Kožić, Tomislava Jerkića, Slavice Perko i Selme Abadžić okončani su te je utvrđeno da su odgovorni za težu povredu službene dužnosti i izrečena im je disciplinska kazna prestanak državne službe", rekli su nam u MUP-u. Protiv te odluke mogli su pokrenuti upravni spor. Protiv preostalih dvoje policijskih službenika, Vjekoslava Drnića i Branka Damjanovića, disciplinski postupak je u tijeku.

Ukoliko se uzme u obzir da je država godišnje za svakog od njih plaćala oko 100.000 kuna, dobivali su između 5000 i 8000 kuna mjesečno, ispada da su u četiri godine na njih šestero potrošili 2,4 milijuna kuna. "Nije mi jasno zašto država ne promijeni Zakon o policiji te da umjesto sadašnjih iznosa suspendiranim policajcima ubuduće isplaćuje minimalnu ili prosječnu plaću. Uštedjela bi milijune kuna", kaže nam iskusni tužitelj koji godinama u više kaznenih predmeta zastupa državu u postupcima protiv policajaca optuženih za korupciju.

Prema podacima MUP-a, u 2016. godini bilo je udaljeno 87 policijskih službenika, dok su u 2017. godini do sada udaljena 33 policijska službenika. "Udaljenje iz službe traje do okončanja kaznenog postupka ili okončanja postupka zbog teže povrede službene dužnosti, odnosno do isteka pritvora. Vrijeme provedeno na udaljenju od dužnosti računa se u radni staž policijskog službenika", pojasnili su u MUP-u.

Šiptar i Kum Opasni kriminalci Top News Šiptar i Kum: Kako je izbrisan najmoćniji klan na Balkanu

Kod donošenja presude disciplinski policijski sud potpuno je neovisan i po zakonu ne mora čekati odluku kaznenog suda. "Disciplinski postupak je neovisan o kaznenom postupku, odnosno oslobođenje od kaznene ili prekršajne odgovornosti ne pretpostavlja oslobođenje od odgovornosti za počinjenu povredu službene dužnosti", pojašnjavaju u MUP-u. Tako se može dogoditi da policajac na kaznenim sudovima bude oslobođen, no da svejedno dobije otkaz.

Primjer je to prometnog policajca Matka Tolića iz Imotskog, koji je zbog lažne optužbe da je uzeo 100 kuna mita ostao bez posla. U srpnju 2008. godine jedan je Vrgorčanin Tolića optužio da mu je na sjedištu policijskog motocikla ostavio 100 kuna. Bez ikakvih dokaza da se "domogao" 100 kuna mita Tolić je bio odmah suspendiran da bi u rekordnom roku od 30-ak dana odlukom disciplinskog suda ostao bez posla i ikakvih primanja.

Nakon 14 mjeseci sudskog postupka Županijski sud u Splitu, a potom i Vrhovni sud, skinuli su ljagu s Tolića oslobodivši ga bilo kakve krivnje da je uzeo 100 kuna mita. "Unatoč pravomoćnim sudskim presudama da nije kriv, nisu ga vratili u službu", rekao nam je odvjetnik Marko Perkušić, koji je zastupao Tolića na kaznenom sudu.

I dok su Tolića, oca petero djece, ekspresno izbacili iz policije, inspektoru Mislavu Merkašu još nije niti počelo suđenje. Podsjećamo, bivšeg šefa Odjela za borbu protiv prostitucije PU zagrebačke terete da je svodnicima za novac odavao informacije o racijama. Istraga protiv njega pokrenuta je krajem 2012. Neko vrijeme bio je u istražnom zatvoru pa je suspendiran.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.