Life
26217 prikaza

'Kad je Orepić došao u MUP, mafiju su svi pustili na miru"

Policija na mjestu zločina
Marko Prpić/PIXSELL
U podzemlju bez kontrole vrije, odatle i ubojstvo bivšeg boksača, samo da ne stradaju građani...

Policija je za petnaestak sati imala osumnjičenog za ubojstvoStipana Ivića (37) na tržnici u zagrebačkom naselju Špansko. Mirko Marić (39) u pratnji odvjetnika Velimira Došena predao se policiji, kojoj je predao i revolver iz kojega je, tvrdi Marić, u prošlu nedjelju u tri sata u Ivića, koji je bio u Chrysleru, ispalio pet hitaca. Najmanje jedan hitac pogodio ga je u glavu te se Ivić do zaključenja ovoga izdanja još borio za život u bolnici Sestara milosrdnica.

Policija ima osumnjičenog, ima oružje iz kojega je pucano, no o motivu Marić nije rekao ni riječi, a upravo je motiv ključan kako bi se provjerile Marićeve tvrdnje da je upravo on pucao u Ivića. Utvrđivanje motiva u ovakvim slučajevima, ističu iskusni policijski inspektori, može dovesti i do razrješenja drugih kaznenih djela. Ivića, bivšeg boksača i kick-boksera, policija je u dva slučaja istraživala zbog iznuđivanja. Neslužbeno doznajemo kako se radilo o iznosima od 20.000 tisuća eura.

Vinko Žuljević Klica na suđenju Nikici Jelaviću Ubojstvo u Sesvetama Life Klica: Bio je jedan od najjopasnijih ljudi u Zagrebu

U jednom slučaju istraga je i dosta odmakla. On sam medijima je tvrdio kako mu je zagrebačka policija oduzela 100.000 eura, koji su kasnije nestali iz sefa krim policije u Heinzelovoj ulici, za što sude policijskom inspektoru Željku Dolačkom. Marić je, pak, bio osuđen za nanošenje teške tjelesne ozljede te se nalazio na uvjetnoj kazni pa je počinjenjem novog kaznenog djela prekršio uvjete kušnje. Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu poslao ga je na mjesec dana u istražni zatvor kako ne bi mogao ponoviti kazneno djelo.

"Otkad je za ministra unutarnjih poslova došao Vlaho Orepić, odjel organiziranog kriminaliteta prestao je provoditi ili je drastično smanjio mjere nadzora nad pripadnicima organiziranog kriminala u popodnevnim i večernjim satima, a i racije u objektima gdje su se okupljali kriminalci i sumnjivci gotovo su svedene na nulu", tvrdi iskusni policijski inspektor.

Tim mjerama policija je, osim što je stjecala sliku o zbivanjima u organiziranom kriminalu, njihovim kombinacijama, svađama i sukobima između različitih grupacija i njihovim raznim poslovima, pokazivala da je prisutna i da se ne mogu previše opustiti. Sad kad nadzora praktično da više i nema, sukobi se i dalje nastavljaju, ali je policiji teško saznati što su njihovi uzroci i što se skriva u pozadini.

"Sukobi tinjaju već godinama. Sjetite se, intenziviralo se prije nekoliko godina paljevinama automobila, od kojih gotovo ni jedno nije riješeno. Bacane su i bombe kao upozorenja, a sad i ovo. Pitanje je dana kad će neki građanin postati kolateralna žrtva", upozorava nas iskusni policijski inspektor.

Više njegovih kolega već godinama upozorava kako više nemaju ljude koji bi bili sposobni infiltrirati se u krim milje, a to im, iako na raspolaganju imaju sofisticiarnu tehniku za nadzor, prisluškivanje i praćenje, onemogućuje postizanje većih uspjeha. Nagađa se kako je Marić pucao u Ivića kako bi mu se osvetio jer je ovaj, navodno, premlatio njegova bratića.

Hrvoje Petrač, Vinko Žuljevič Klica i Josip Antić Zefo Milijunska nagrada Top News Prijatelji nude milijun: Želimo ime - tko je ubio Klicu?

U subotu oko 23.30 sati, sumnja tužiteljstvo, dovezao se taksijem iz Ivanje Reke u stan u Zagrebu u kojem je neprijavljeno boravio. Iz stana je uzeo revolver sa streljivom, koji je ilegalno nabavio, te se nakon ponoći u taksiju dovezao do tržnice Špansko i u Ivićevu klubu Element čekao da se ovaj pojavi. Kad se Ivić u 2.53 sati dovezao i zaustavio na parkiralištu, Marić je prišao vratima vozača i u nakani “da ga zbog ranijih nesuglasica i neriješenih međusobnih odnosa usmrti” pucao u njega.

Ranjeni Stipan Ivić, neslužbeno doznajemo, bio je poznanik, a neki tvrde i suradnik poduzetnika Vinka Žuljevića Klice, koji je prije dvije godine ubijen u klasičnoj sačekuši u Sesvetama. Istražitelji će, nema sumnje, sigurno u sklopu istrage provjeriti ima li eventualno pokušaj Ivićeva ubojstva ikakve veze s ubojstvom Žuljevića, kojega je policija sumnjičila za nezakonite poslove, ali koji nikad nije bio sudski kažnjavan.

Žuljević je oslobođen i optužbi za ubojstvo agenta HIS-a Veselina Marinova jer ga je u lipnju 2002. godine u kafiću NBA u Zagrebu ubio u samoobrani.
Podsjećamo, krajem ožujka prijatelji i obitelj Vinka Žuljevića Klice ponudili su milijun kuna nagrade za informaciju koja bi dovela do njegovih ubojica ili naručitelja ubojstva. Je li bilo poziva, policija radi interesa istrage nije objavila.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • user_16489 23:57 17.Svibanj 2017.

    E moj vilime koga ćeš osuđivati kad prođu izbori... Trebao si navesti na vrhu sponzorirani članak da barem nešto bude vjerodostojno. Uglavnom sad kad znamo da je Orepić krivac za sve kriminalne radnje možda da se okreneš Petrovu i kako ... prikaži još! je on kriv za domovinskih rat, siguran sam da ćeš vrhunskim novinarskim istraživanjem naći neku poveznicu. Žalosno...