Top News
130 prikaza

Politički skandal: Europski predsjednik Hitlera smatra idealnim vladarem

Hitler drži govor
Thinkstock
U pokušaju obrane uspostavljanja predsjedničkog sustava vladanja jedan se predsjednik pozvao na Hitlerovu Njemačku

Recep Tayyip Erdoğan pokušava u posljednje vrijeme povećati svoje ovlasti, unatoč strahovanju mnogih da će na taj način moć biti podijeljena na dva dijela.

Erdoğan je skratio posjet Saudijskoj Arabiji nakon smrti istaknutog provladinog političkog novinara Hasana Karakaya, te je na konferenciji za novinare nakon povratka u domovinu upitan misli li da je moguće uspostaviti predsjednički sustav uz zadržavanje unitarne strukture države.

Erdogan | Author: Uli Deck/DPA/PIXSELL Uli Deck/DPA/PIXSELL

Navodno je predsjednik odgovorio: "Da. Nema dokaza da se ne može održavati predsjednički sustav u unitarnoj državi. Postoje već neki dokazi u svijetu - danas, ali i u prošlosti. Pogledajte Hitlerovu Njemačku. A možete vidjeti primjere i u brojnim drugim zemljama nakon toga".

Podsjećamo, Erdoğanova stranka je pobjedila na parlamentarnim izborima u studenom, čime se on "zacementirao" na vlasti.

Unatoč tome što bi trebao uzdignuti iznad stranačke politike, on ne sakriva svoju ulogu u uspješnosti stranke, te državni mediji pružaju jako malo prostora opoziciji, piše Independent.

Stariji turski državnik naknadno je objavio da je Erdoğan želio reći da je nacistička Njemačka primjer kako ne koristiti takav sustav, no mnogi nisu uvjereni u to.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.