Life
12576 prikaza

Prevarili Hitlera s tenkovima na napuhavanje

Vojska duhova
Screenshot Youtube/PBS
U Drugom svjetskom ratu u Francuskoj i Njemačkoj je djelovala posebna vojska koja je imala samo jedan zadatak – prevariti naciste

Od ljeta 1944. godine do kraja Drugog svjetskog rata, posebna američka "Vojska duhova" djelovala je širom Francuske i u dolini Rajne s ciljem da vojska Trećeg rajha stekne pogrešnu sliku o brojnosti i moći savezničkih oružanih snaga.

Vojska duhova se sastojala od 1.100 odabranih vojnika, te lažnih tenkova i oružja na napuhavanje. Ova je vojska bila u sklopu regularnog 23. odreda specijalnih snaga, ali jedan jedini zadatak joj je bio obmanjivanje i širenje lažnih informacija o jačini i položajima savezničkih snaga.

Dokumentarni film "Vojska duhova" (The Ghost-Army) otkriva da su se ovi majstori obmane tijekom rata izlagali velikoj opasnosti dok su djelovali blizu linija fronta u Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu i Njemačkoj. Više od 20 puta su nadmudrili Nijemce, navodeći ih na pogrešan trag i prikrivajući pravo stanje kretanja savezničkih snaga.

Nacistima su djelovali kao prava vojska, a zapravo je bila riječ o umjetnicima, stručnjacima za zvučne efekte, glumcima i dizajnerima, koji su predano izrađivali makete na napuhavanje: vojna vozila, tenkove i oružje.

Stigavši u Francusku ubrzo nakon iskrcavanja u Normandiji, Vojska duhova je djelovala na bojnom polju i izvan njega, piše Business Insider.

Na bojnom polju su postavljali loše kamuflirane tenkove, avione i oružje kako bi uvjerili naciste da ima do 30.000 više vojnika nego što ih je zapravo bilo. Zvučne snimke kretanja oklopnih vozila čule su se na udaljenosti od 15 kilometara i time je cijeli 'igrokaz' za naciste djelovao još uvjerljivije.

Izvan bojnog polja glumci Vojske duhova glumili su američke generale širom Francuske. Svjesni da ih njemački agenti vrlo vjerojatno špijuniraju i prisluškuju, preko radija su raspravljali o lažnim vojnim planovima i vojnim položajima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.