Top News
618 prikaza

Posvađani HDZ-ovci idu na Hajdaša i Čačića

Siniša Hajdaš Dončić i Radimir Čačić
Patrik Macek (PIXSELL)
U III izbornoj jedinici svoj put za Sabor traže Siniša Hajdaš Dončić, Žarko Tušek i Radimir Čačić koji je nekad žario i palio tim dijelom Hrvatske

Na sjeverozapadu Hrvatske, u III. izbornoj jedinici koja obuhvaća Krapinsko- zagorsku, Varažinsku i Međimursku županiju snage će odmjeriti SDP-ov bivši ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, HDZ-ov član Predsjedništva Žarko Tušek, MOST-ov Robert Podolnjak te Radimir Čačić, koji se ovog puta našao u Bandićevoj koaliciji Za premijera. 

Radimir Čačić | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)

Čačić s obzirom da je nekada žario i palio ovim dijelom zemlje, prvenstveno kao HNS-ovac, zatim slabije kao šef Reformista, a danas je uz Bandića, može ponovno očekivati jedan mandat koji bi mogao osvojiti na temelju svog lika i djela, baš kao i na izborima 2015. 

Prošle je godine ušao u Sabor dobivši blizu sedam tisuća glasova. I MOST-ov Robert Podolnjak koji je na prošlim izborima dobio dvije tisuće glasova manje od Čačića može očekivati jedan mandat, no ni jedan ni drugi sigurno neće utjecati na borbu koja će se ovdje voditi između HDZ-a i SDP-a.

Siniša Hajdaš Dončić, SDP-ova i Milanovićeva uzdanica, odlično prolazi u Zagorju, gdje je bio i župan. Osebujan bivši ministar prometa iznenadio je sve kad je priznao da je pušio marihuanu i da je tetoviran, zaradivši na tome poene. Žensku publiku oduševio je činjenicom da je svojem dodao suprugino prezime i to zato 'što je jako voli i zato jer je za ravnopravnsot bez zadrške'. 

Možemo slobodno reći da anegdote oko prezima obilježavaju ovu jedinicu jer uz nesvakidašnju pojavu da suprug doda ženino prezime, MOST-ov Robert Podolnjak priznao je da je promijenio prezime. Naime, Podolnjak je rekao da je igrom okolnosti nosio srpsko prezime, a koje mu nije bilo ni rođeno prezime njegova oca i djeda.

Siniša Hajdaš Dončić | Author: Marko Jurinec (PIXSELL) Marko Jurinec (PIXSELL)

'Jedan sam od onih koji su promijenili svoje prezime, i to još u listopadu prošle godine, ali ne zbog toga što bih bio Srbin, već stoga što sam — Hrvat. Ranije prezime, po ocu zamijenio sam za majčino djevojačko prezime (Podolnjak)', napisao je u svom reagiranju Varažinskim vijestima još 1992. godine. 

Zoran Milanović je, pak, prošle godine u jeku kampanje, pokušao poentirati na račun Podolnjaka rekavši da su u MOST-u ljudi koji su promijenili pet stranki i dva prezimena. Poentirao na kraju nije jer ga je javnost osudila da neprimjereno ulazi u Podolnjakov privatni prostor.

No, vratimo se na Hajdaša Dončića. Uz to što je socijaldemokrat, veliki je i vjernik. Oženio se kapucinskoj crkvi u Varaždinu jer izuzetno cijeni fra Bona Zvonimira Šagija koji je kritičar tržišnog fundamentalizma i zalaže se za socijalnu pravdu. Hajdaš Dončić smatra da kapucine krasi evanđeoska jednostavnost, oni su 'pučki fratri', a kako je on SDP-ovac njihove ideje su mu bliske.

Iako u SDP-u sigurno postoji velik broj članova koji su vjernici, Hajdaš Dončić jedan je od rijetkih, osim ako u obzir ne uzmemo bivšeg SDP-ovca Milana Bandića, koji je o tome javno progovorio. Milanović je, pak, prije dvije godine izajvio da je agnostik i ateist, a podrijetlom obični katolik. 

Nikad nije krio da je tajno kršten, a i vjenčan je u crkvi. Danas, u jeku kampanje, ne bi nas trebalo iznenaditi da Milanović možda u javnost iznese potvrde o pričesti i krizmi, jer duboko je zagazio u desni dio kolača biračkog tijela. Zapravo, na tome nekom miksu socijaldemokracije i velikog vjernika, svoj imidž godinama gradi Bandić, pa zašto ne bi i Milanović?

Žarko Tušek | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Što se tiče HDZ-a, njih vodi Žarko Tušek, predsjednik Krapinsko – zagorskog HDZ-a. No, to nije bila prvotna želja šefa stranke Andreja Plenkovića. On je kao nositeljicu liste prvo postavio Sunčanu Glavak, glasnogovornicu Vlade, no došlo je do masovne pobune. Tri dana su se tako svađali predsjednici županijskih organizacija HDZ-a u ovoj jedinici s vodstvom, i na kraju uspjeli. Glavak s mjesta nositeljice pala na peto mjesto, ali sigurno ulazi u Sabor.

Tušek je pak nepoznat široj javnosti, ali odlično kotira među HDZ-ovcima u ovoj županiji. Prije dvije godine slavodobitno je izjavio kako je iz zagorske organizacije HNS-a u njegovu organizaciju HDZ-a prešlo čak 60 ljudi. Potom su sve to demantirali u HNS-u pa je ostalo pitanje što je istina.

No, HDZ zbog ove jedinice trese prava afera. Naime, međimurski odbor stranke na čijem je čelu tehnički ministar poduzetništva Darko Horvat donio je preporuku za sve članove da slučajno ne glasaju za nikog drugog nego isključivo za njega. Vrh HDZ-a poludio je kad je dobio naputak u ruke pa je Jandroković zaprijetio ' Hitno povuci preporuku, u suprotnom će biti poduzete odgovarajuće mjere'. Hoće li ga Horvat poslušati, tek ćemo vidjeti.

Sve u svemu, u ovoj jednici, prema posljednjim anketama, možemo očekivati isti rezultat kao i na prošlim izborima. Dakle, osam mandata Narodnoj koaliciji, četiri HDZ-u, a MOST-u i Čačiću jedan.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.