Top News
32755 prikaza

Vjerski fanatik koji je stvorio Božu Petrova i Željku Markić

Ivica Relković i Božo Petrov
PIXSELL
Relković je stvorio Grozd, Hrast i U ime obitelji. Proučio je greške koje je s njima napravio, a onda je našao Božu Petrova...

Ivica Relković ovih se dana našao u središtu pozornosti nakon "hoću-neću" ostavke ministra Ivana Kovačića. Relković je naime njegov savjetnik za poslove unutarnje politike. Međutim, Ivica Relković puno je više od savjetnika. Tajnovit i samozatajan, djeluje iz sjene, ali njegov životni put je itekako zanimljiv. Mnogi ga znaju kao osobu koja je izmislila Most i Božu Petrova, ali priča je daleko šira.

Taj čovjek je snažno uvjeren da može kontrolirati ponašanje većih skupina ljudi, kaže nam sugovornik koji je više puta razgovarao s Ivicom Relkovićem, stvarnim Mostovim liderom, koji je donedavno djelovao iz sjene, ali će 11. rujna ove godine izaći na izbore.

"Prije nekoliko godina slušao sam ga na jednom sastanku u predgrađu Zagreba. Bio sam u šoku, kao i cijelo društvo koje se ondje okupilo. On je uvjeren u to da na političke orijentacije šire skupine ljudi, koja je svjetonazorski smještena unutar određenih koordinata, može utjecati, da ih može usmjeravati, programirati prema procjenama, metodama i tehnikama koje samo on zna. Ovaj čovjek inače sate i sate provodi zadubljen u kompjutorske analize izbornih trendova i ponašanja birača. Ima gibak, fleksibilan um. Nastoji vladati trendovima, a ne im robovati."

Ivica Relković | Author: Boris Scitar/PIXSELL Boris Scitar/PIXSELL

Ivica Relković je neobičan svat. U jeku rata, 1991. godine, taj je fanatični vjernik, laik, asket, pješice krenuo na hodočašće od Zagreba do Međugorja, ravno preko predjela pod okupacijom. 

Tu ga je logika jedini put iznenadila - Relkovića su pobunjeni Srbi uhitili i strpali u logor, gdje je proveo 113 dana. Onda je razmijenjen.

Relković je prije sedam godina shvatio većinu stvari - da su Hrvati umorni od bipolarizma, da tragaju za alternativom, ali i to da je s U ime obitelji, Hrastom i Grozdom radio sistemsku pogrešku - nije skrivao snažan vjerski naboj, a nije imao ni manekena koji će izvući ljude na birališta. 

Kako je shvatio da su HDZ i SDP na silaznoj putanji, ideja o odustajanju od vidljive ideologije nametala se takoreći sama po sebi jer je trebalo hvatati i desno i lijevo. 

A onda se pojavio idealan promotor ideje - Božo Petrov. Slatkorječiv, s poštenim licem, nalik na Juliena Sorela iz Stendhalova romana “Crveno i crno” ili mr. Smitha koji ide u Washington iz filma Franka Capre - Petrov je bio idealan “ribar ljudskih duša”. 

Relković ga je nahranio softverom, odredio mu koordinate, koje je ovaj naučio poput papige, i - avantura je mogla početi.

Plan je jasan: bacit ćemo mreže i lijevo i desno, pokupiti protestne glasove iz oba bazena, a onda u četverogodišnjem mandatu krenuti s implementacijom ideja koje bez ove maske nikad ne bi dobile više od postotak-dva, što se vidi i po rezultatu Željke Markić, koja je dobila 1700 glasova...

Koje su izvorne Relkovićeve ideje? 

Još prije sedam godina on je jasno najavio platformu koja će svoj vidljivi izraz dobiti u Petrovljevoj prisezi u Metkoviću, i kasnijoj ovjeri kod javnog bilježnika, da Most neće koalirati ni s desnima ni s lijevima. Evo Relkovićeve najave te ideje 2010. godine, tada još s Obiteljskom strankom.

"Željeli smo da novoosnovana stranka u sebi ima startni potencijal odmah u razini politički relevantnih stranaka, a da u svojoj viziji prva od svih stranaka osnovanih u ovih dvadesetak godina ima, nakon HDZ-a i SDP-a, političku drskost nekog budućeg mogućeg izbornog pobjednika. Zato Obiteljska stranka (OS) ima jasno razlikovno ime u odnosu i na HDZ i na SDP. Naše ime i naš politički projekt u startu se prema tim dvjema strankama ne odnosi kao prema jednom od potencijalnih partnera za neku sutrašnju koaliciju, kao što to u sebi nose sve druge politički relevantne stranke. I HDZ i SDP su od nas jednako daleko, i to toliko da su one jedna drugoj bitno bliže nego što smo mi idejno bliski ijednoj od njih. Naš projekt je nacionalno dublji od nacionalno dezorijentiranog površnog HDZ-a i socijalno svjesniji od socijalno iskorijenjenog SDP-a."

Zapanjujuće! Nije li to Most? No Most je bio još pametniji, jer je Božo Petrov deklarirao nešto puno primamljivije: ideološku neutralnost. 

Čelnik Mosta nikad se nije htio očitovati ni o jednom ideološkom pitanju jer je Relković shvatio da je potencijal protestnih glasova jednako jak i na ljevici i na desnici – zašto, dakle, od sebe odbiti lijeve glasove, kad se njihova energija može uzeti i odnijeti u Sabor, pa onda s njom činiti što nam je volja?

Most je s 19 mandata i sudjelovanjem u vladi učinio nekoliko važnih stvari, među ostalim, pretvorio je HRT u relej Kaptola i snažno pridonio miniranju Kurikularne reforme. 

Zato je Relković, čini se, odlučio izaći na izbore i ući u Sabor, no on se – kao ni Petrov i Grmoja – na ovim izborima više neće moći prikazivati kao ideološki neutralni “mi smo samo za reforme klub”, nego će morati jasno istaknuti svoju zastavu.

A iz Relkovićevih ranijih istupa jasno se vidi kako ta zastava izgleda.

Ivica Relković | Author: Boris Scitar/PIXSELL Boris Scitar/PIXSELL

"Hajde, neka tijekom jeseni kulturno, bez rušenja i bagera, izmjeste spomenik u Srbu u neki povijesni muzej. Hajde, neka ukinu Zakon o suzbijanju diskriminacije po kojem se danas u Hrvatskoj sudi prvoj vjeroučiteljici. Hajde neka uvedu Grozdov program u osnovne i srednje škole bez obzira na količinu galame koju će proizvesti marginalne agresivne udruge... Hoće li išta od toga iskreno učiniti ‘pokajnički HDZ’. Neće. Ponavljam: preostaje tek predizborni maskenbal. Ali nije to sve. Neki mediji ovih dana nagađaju da bi HDZ pred sljedeće izbore mogao izvesti i prvog osumnjičenika za partizansko- komunističke zločine s kraja Drugog svjetskog rata. Ni to nije iskreno. Mi smo dvije godine radili na tim pitanjima (a dio mlađih članova nastavit će to i dalje), ali nitko iz tog HDZ-a nikad iskreno nije javno ozbiljno podržao istraživanja masovnih grobnica i zločina s kraja rata. Uostalom, imali su godina i godina da to pitanje zakonodavno urede, a oni su nakon četiri godine skrivanja u saborskim hodnicima sad, pred izbore, našli vremena da napokon stave na stol Zakon o masovnim grobištima. Sve što žele je jedna epizodna priča u kojoj će odjednom pokazati svoje nacionalne ‘mišiće’ i poslije tog izbornog ‘spina’ zaboraviti na tu temu iduće četiri godine. Takav fenomen je već poznat i stručno se naziva deja vu", rekao je Relković 2010. godine.

Slične stavove dijeli i Nikola Grmoja. Stipe Gabrić Jambo tvrdi kako je obitelj Nikole Grmoje bila duboko inficirana vjerskom sektom Lucija iz Čapljine, koja je djelovala u dolini Neretve i temeljito varala ljude.

 • Stranica 1/2
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • BenDover 01:44 09.Kolovoz 2022.

  Katolibani ......

 • dado2404 13:04 03.Ožujak 2018.

  Zamišljam katastrofu od vlade i stranke HDZ-a, di samo plačenici i uhljebi imaju mjesta i povijači kićme kao profesionalni dizači ruku a onda pogledaš SDP i vidiš da ni kioska nebi mogli vodit jer ne mogu ni vlastitu stranku dovest ... prikaži još! u red i onda bi oni državu vodili?? Sad zamišljam da sanjam.... sanjam... netko će me probudit i reč da je ovo sve bio san... možda zahebancija neka zadnjih 27 godina i reči će aaprriii liliii,šalili smo se,nije Hrvatska to! Ne glasa narod u ime vlastite propasti???!!

 • damirp 15:56 13.Ožujak 2017.

  Skandallll!!!!!Otkud ćeš biti vjernik i petljat se u javne i društvene sfere?