Top News
7205 prikaza

Potresno: "Bili su mrtvi u nekoliko sekundi"

Bijeli kombi zaletio se u ljude na londonskom mostu
Press Association/PIXSELL
U danima nakog groznog terorističkog napada u Londonu, sve više intimnih svjedočanstava izlazi u medijima

Svaka tragedija ima svoje heroje, pa tako i stravični napad na Londončane iznjedrio je neke nove heroje. Jedan od njih je urednik nedjeljnog izdanja britanskog Expressa, Geoff Ho koji je goloruk pokušao zaustaviti dvojicu napadača koji su pokušavali izbosti čuvara. Teroristi su Hoa uboli u vrat zbog čega je on završio na intenzivnoj medicinskoj skrbi nakon što je pokušao zaustaviti napadače. Ho je, inače, stručnjak za borilačke vještine. Kasnije je na Facebook objavio da jednostavno nije mogao podnijeti da dvojica muškaraca napadaju nekog tko se jedva brani.

Iako je britanskoj policiji trebalo samo osam minuta da pobiju teroriste, trebalo je štititi građane tih dugih osam minuta. Jedan policajac pokušao je zaustaviti teroriste naoružan samo palicom, pa su ga oni izboli po licu, glavi i nozi. "On je policajac koji je s nama samo dvije godine, ali iznimno se ponosimo hrabrošću koju je prikazao", rekao je Paul Crowther iz British Transport Police.

Nedaleko od svega toga bio je i rumunjski kuhar Florin Morariu. On je zamijetio kako ljudi bježe po ulici pa je izišao da vidi što se događa i tada je svjedočio napadu. Uradio je jedino što mu je palo na pamet i košarom za kruh počeo je udarati jednog od napadača po glavi. "Tad je došlo vozilo s razglasom, a i policija je bacila bombu. Ja sam se onda bacio u bijeg", ispričao je Morariu.

Gabrielle Sciotto stajao je samo nekoliko koraka iza policajaca koji su ubili teroriste. "Vidio sam da je policija upucala trojicu muškaraca. Bili su mrtvi u roku od nekoliko sekundi", ispričao je Sciotto u razgovoru za Daily Mail. Sciotto je u jednom od brojnih londonskih pubova gledao finale Lige prvaka i čuo je neku galamu na ulici. Shvatio je da je potpuno pogriješio izlaskom da provjeri što se događa jednom kad je vidio trojac napadača da idu prema njemu.

Policija je vikala "lezi, lezi" ne bi li tako odvojili napadače od ostalih civila, a Sciotto je ispričao i da su svi bili uplašeni. Od policajaca pa do svih civila koji su se zatekli tamo. "Jednom sam shvatio da je i policija prestrašena pa da bih i ja trebao biti. Tada sam otišao s mjesta napada", priča Sciotto.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.