Top News
3046 prikaza

Potvrđeno: Američko oružje završilo u rukama Al Kaide

Militant FSA u Alepu u društvu sinčića koji drži Kalašnjikov
1/3
THOMAS RASSLOFF/DPA/PIXSELL
Oružje se skriva među slatkišima, na jednoj strani trgovine su haljinama a na drugoj su pištolji, ručne granate i američke jurišne puške

Američko oružje završilo je u rukama boraca Al Kaide, otkrila je to istraga CNN-a koja je pokazala kako je američko oružje preko Saudijske Arabije završilo u rukama Salafi vojnika i ostalih koji se bore u ratu u Jemenu. Oružje je pronašlo svoj put do ruku ostalih iranskih pobunjenika koji se protiv koalicije bore za kontrolu nad zemljom. Tako je američka vojna tehnologija stigla do Teherana što potencijalno može ugroziti živote američkih vojnika u ostalim zonama konflikta, piše CNN. 

Saudijska Arabija i njihov glavni partner u ratu Ujedinjeni Arapski  Emirati oružja su koristili zapravo kao valutu s kojom kontroliraju vojsku, pobunjenike i utječu na tu kompleksnu situaciju. Tim je Saudijska Arabija prekršila potpisani sporazum o uvjetima prodaje, smatra američko ministarstvo obrane.

Prijašnje istrage CNN-a pokaze su kako se američko oružje koristilo u nizu smrtonosnih kolacijskih napada u kojima je ubijeno mnogo civila, među kojima i mnogo djece. Ovo pitanje predmet je rasprave i u Kongresu koji se pita treba li se okončati podrška Trumpove administracije saudijskoj koaliciji, posebno nakon ubojstva novinara Jamal Khashoggija prošle godine. 

Mohammed bin Salman Slučaj Khashoggi Top News CIA dokazala da je princ naručio ubojstvo novinara

Rat je zemlju podijelio na dva dijela, a pratilo ih je i oružje, i to ne samo puške, već i oklopljen vozila, razna artiljerija, i sl. Ta "lijepa vojna oprema" kako ju je jednom nazvao američki predsjednik Donald Trump tako je ili završila kod nekog drugog, ili je ukradena, ili napuštena u toj državi kaosa - Jemenu. I pitanje je da li će se ikada pronaći.

Procvjetala je prodaja oružja, a trgovci su sposobni kupiti ili prodati sve onome tko ima dovoljno novca, ili ponudi najviše. Oružje se može kupiti gotovo na svakom koraku, a u Taizu se prodaje u trgovinama između onih sa ženskom odjećom. Trgovanje oružjem ili takva tržnica nije legalno u Jemenu, no kao i bilo gdje drugdje to ih ne sprječava da postoje. I to njih sve više i više.

Na jednoj strani se prodaju haljine i veo a na drugoj su pištolji, ručne granate i američke jurišne puške koje se moraju posebno naručiti. Na drugom mjestu oružje je skriveno među slatkišima. 

"Imate li američko oružje ovdje?", pitao je novinar CNN-a. 

"Američke puške jako su tražene i jako skupe", rekao je trgovac oružjem.

Na jednom drugom mjestu jako mladi dječak oružjem rukuje poput pravog stručnjaka. Atmosfera je opuštena, dok se muškarci bave svojom tipičnom zabavom da im brže prođe vrijeme, žvakanjem biljke kat. Osim što se bave pojedinačnim narudžbama, trgovci se bave i opskrbom narodne vojske, a u posljednje vrijeme na cijeni je tehnološki napredno američko oružje. 

Nekada intelektualno središte zemlje, danas je mjesto koje je potaknulo rat koji traje godinama. Unatoč kaosu šireg rata, Al-Kaida na arapskom poluotoku napredovala je do Taiza 2015. godine zahvaljujući savezništvu sa pro saudijskom vojskom. Brigada Abu Abbas ima američka Oshkosh oklopna vozila koja su gradom paradirala 2015. godine kako bi pokazali svoju snagu. 

Igor Vekić, pirotehničar iz Hrvatske poginuo u Jemenu Žrtve rata Top News Poginuo u Jemenu: "Išao je kako bi prehranio djecu..."

Osnivača Abu Abbasa Amerikanci su proglasili teroristom 2017. godine no to ovu organizaciju nije spriječilo da uživa podršku saudijske koalicije.U grad su stigli i smrtonosniji oblici oružja. Prije nekoliko godina vojne snage odane vladi hvalile su se kako je na području poluotoka izbačen iz zraka američke protutenkovski raketni sustav TOW. Lokalci su se našalili s ovom informacijom i novinarima CNN-a koji su bili u potrazi za tim oružjem, i rekli kako je isto najvjerojatnije prodano. 

Groblje napuštene američke vojne opreme u blizini je Al-Hudaida. Napušteno na groblju stoji desetak MRAP vozila sa naljepnicama Giants Brigade. Na jednom od njih vidljiv je njegov put, pa tako se može vidjeti kako je poslan iz Beaumonta, Texas u Abu Dhabi, Ujedine Arapske Emirate, prije nego je završio u rukama vojske. 

Serijski brojevi pokazuju kako je najmanje jedan primjerak napravljen od strane Navistara, najvećeg opskrbljivača oklopnih vozila američke vojske.

Oklopna i terenska vozila dizajnirana su kao bi izdržala napad oružjem, eksplozije mina i improviziranih eksplozivnih uređaja. 

"To je vozilo koje svaki član tima želi imati pored sebe na terenu", stoji na web stranici Navistara. 

Primatelji američkog oružja obvezuju se da ih neće dati nekoj trećoj strani bez prvotne autorizacije SAD-a. No ta autorizacija im nikada nije dana. Jedan je dužnosnik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata rekao kako "nije sigurno da na bilo koji način krše potpisane odredbe iz sporazuma". 

Giants Brigade "dio je jemenskih snaga" rekao je dužnosnik i dodao kako su pod direktnom nadzorom UAE pa je zapravo oprema "kolektivna imovina" koalicije. Američko ministarstvo obrane negira kako je bilo kome od njih dao dozvolu za predaju oružja. 

Mohammed bin Salman Snažna prijetnja Top News Saudijska Arabija: Premoćna da se s njom prekinu poslovi?

"SAD nije odobrio da Saudijska Arabija ili Ujedinjeni Arapski Emirati transferiraju opremu organizacijama unutar Jemena", rekao je glasnogovornik Pentagona Johnny Michael.

Većina američkih vojnika u Afganistanu i Iraku pogiba zbog improviziranih eksplozivnih uređaja, stoga je ranjivost MRAP vozila važno čuvati u tajnosti. No čini se kako je za to već kasno, jer postoje snimke u medijima kako se takva vozila nalaze u rukama Hutija.

Vozila su bila dio 2,5 milijardi teške prodaje oružja Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2014. godine u kojem se zemlja koja kupuje oružje "obvezuje da će zaštiti tu osjetljivu tehnologiju" kao što su to činile i SAD. Vozila MRAP uhvaćena su i na bojištu, a zapale su i za oko tajnoj jedinici Hutija poznatoj kao Preventative Security Force. Neimenovani izvor rekao je kako su se savjetnici iz Irana i Hezbolaha već dokopali tih oklopnih vozila i ostale američke vojne opreme. 

"Iranska obavještajna služba detaljno pristupa američkom oružju i tehnologiji. Nema ni jednog oružja čije detalje nisu saznali, od čega je napravljeno i kako funkcionira", objašnjava izvor.

Po podacima Conflict Armament Research takve naprave u Jemenu u velikim količinama proizvode snage Hutija. Hiram Al Assad, potvrdio je kako hutiji imaju MRAP vozila, no zanijekao je postojanje Preventative Security Force.

Jamal Khashoggi Šokantno Top News Otkrivene Khashoggijeve poruke - živio je u smrtnom strahu

Oružje koje se kupuje i dijeli šakom i kapom dovelo je do stravičnih ubojstava desetka tisuća ljudi, među kojima i velikog broja djece, a milijune ljudi dovelo na rub gladi. Među njima je i dvogodišnja Rehab koja izgleda poput mnoge djece u Jemenu - kao kost i koža.

Samo u njezinom selu Totha postoji 200 neuhranjene djece koja su okružena velikom količinom oružja. Prije nekoliko mjeseci lokalna klinika je zatvorena no dr. Fatma Ibrahim ne odustaje. Pacijente obilazi svakog tjedna, a čim izađe na ulicu opkole ju roditelji zabrinute djece i pokazuju joj tijela svoje djece kostura čija su rebra postala gotovo svakodnevni prizor. 

Za to vrijeme oružje putuje zemljom, i iz jedne ruke prelazi u drugu. SAD je najveći opskrbljivač oružja Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata i ključna su zapravo podrška rata u Jemenu. 

Nadaju se američki zakonodavci da će moći odobriti odluku kojom će se ukinuti Trumpova podrška kolaciji. 

"Ne želim izgubiti sve te investicije koje dolaze u našu zemlju", rekao je Trump prošle godine kada su ga pitali hoće li se otkazati milijarde dolara težak dogovor o oružju sa Saudijcima. 

Bez obzira što na neki način i sami Amerikanci nisu sigurni zbog ove odluke, Trump ne odustaje. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.