Top News
735 prikaza

"Povjerenstvo za Agrokor je bilo igrokaz vladajućih"

Orsat Miljenić
Davor Puklavec (PIXSELL)
Bivši ministar pravosuđa oštro je kritizirao odluku vladajuće većine o ukidanju povjerenstva za Agrokor

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u utorak je većinom glasova vladajućih zaključio da je saborsko istražno povjerenstvo o Agrokoru prestalo s radom 20. studenoga 2017. godine s pravomoćnošću istrage.

Zaključak oporbe da povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom po točki o kvaliteti računovodstvenih izvješća, za koju je u prošli ponedjeljak potvrđena pravomoćnost istrage, dok bi se po ostalih deset pitanja nastavilo raditi, nije prošao, odnosno, dobio je samo četiri opozicijska glasa.

"Povjerenstvo je prestalo s radom 20. studenoga, nije nestalo, samo je prestalo s radom zbog provođenja istrage", zaključio je predsjednik Odbora Željko Reiner (HDZ).

Arsen Bauk (SDP) tražio je da se zaključak objavi u Narodnim novinama jer ima snagu da zaustavi rad istražnog povjerenstva, no vladajući su to odbili, uz obrazloženje da to ne može biti razlog, prenijela je Hina.

Vladimir Putin Car iz Kremlja Top News Putinova želja: Dajte mi Inu, ostavljam vam Agrokor!

Bauk je to predložio zato što je i odluka o osnivanju istražnog povjerenstva bila objavljena u Narodnim novinama.

Odbor se u utorak sastao samo kako bi glasovao o zaključcima nakon prošlotjedne trosatne rasprave.

U kratkom razgovoru za Express, sada već bivši predsjednik istražnog povjerenstva Orsat Miljenić kazao je: 

"Prvo, smatram da se tu radi o pogrešnom tumačenju zakonske odredbe koja nije logična jer jednom kad rješenje o istrazi postane pravomoćno, zna se točno koji su parametri istrage. Povjerenstvu se može odrediti da se na bavi dijelom kojim se bavi i istraga već da se bavi drugim stvarima koje mu je dao u zadatak Sabor. Kao drugo, smatram da su HDZ i HNS izabrali krivi put zato što će teško pobjeći od odgovornosti da su pokušavali sakriti istinu o tome što se događalo u Agrokoru i o političkim vezama Ivice Todorića i Agrokora".

Ivica Todorić | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Miljenić je bio iznimno kritičan prema predstavnicima vladajuće većine u Odboru za ustav:

"Odbor za ustav donio je zaključak kakav je donio i što se povjerenstva tiče to je gotova priča. Većina je odlučila da hrvatski građani nemaju pravo znati što se stvarno događa u Agrokoru. Ali moram napomenuti, ovo je priča koja neće tek tako otići. Ovo je priča o kojoj će se i dalje pričati u javnosti i mislim da bi bilo bolje da se o Agrokoru raspravljalo u okviru saborskog povjerenstva na jedan jasan i transparentan način. Agrokor je jedna velika afera koja neće tek tako nestati. Vladajući nisu prepoznali da bi svima bilo u interesu da se javno prikažu neke stvari i činjenice. To je jako loše. Ali, vidjeli smo da su odavno najavljivali ukidanje povjerenstva i složio bih se da su ga oni smatrali samo igrokazom za javnost".

Rijetka zajednička fotografija oca i sina Todorić Agrokor Top News Todorić je propao zbog djece - gurnuli su tvrtku u provaliju

 

Istražno povjerenstvo nije se bavilo samo svjedočenjima važnih političkih ličnosti kao što su Željko Rohatinski i Josip Manolić. Njima su dolazili brojni dokumenti povezani s radom i političkim utjecajem Ivice Todorića i Agrokora. Brojni do sad prikupljeni dokumenti, ali i papirologija koja tek treba doći u Sabor našli su se u pravnom limbu.

"Kad je riječ o svim dokumentima povjerenstva, ali i dokumentima koji tek dolaze u Sabor, ne mogu vam ništa reći. Odbor je ukinuo povjerenstvo i nije bilo vremena za odlučiti što s tim dokumentima. Vjerujte mi, ni ja ne znam gdje se ti dokumenti sad nalaze", kazao nam je Miljenić.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.