Top News
6777 prikaza

Predsjednika likvidirali namjernom avionskom nesrećom?

Nesreća u kojoj je poginuo Lech Kaczyński
Wikipedia
Prema anketi od prošle godine, 59 posto građana misli da pad aviona nije bio napad, a 26 posto misli da jest

Prije devet godina, zrakoplovna nesreća u kojoj je poginuo poljski predsjednik i 95 drugih ljudi stvorila je oko sebe jedan od najpotentnijih mitova u povijesti države.

Poprilična količina Poljaka ne vjeruje kako je to bila tragična nesreća, kao što kaže službeni izvještaj. Umjesto toga, uvjereni su da je riječ o ubojstvu koje su orkestrirali određeni Poljaci i Rusi, a izveli Rusi.

Stranka na vlasti, PiS, takva je uvjerenja pretvorila u gorivo koje je pomoglo da pobjede na izborima 2015. godine.

No sada, s nadolazećim europskim izborima i izborima u Poljskoj, nesreća u Smolensku je tema kojoj PiS ne zna kako pristupiti. Žestoki lojalisti su i dalje predani teoretičari zavjere, no znaju da time mogu odbiti one sa centra koji bi možda glas dali PiS-u.

Smolensk nesreća | Author: Uwe Zucchi/DPA/PIXSELL Uwe Zucchi/DPA/PIXSELL
Bit će, naravno, i komemoracije. PiS je dan tragedije nakrcao događajima, od jutarnje mise do govora šefa stranke Jarosława Kaczyńskog ispred predsjedničke palače koja je bila dom njegovom poginulom bratu, Lechu Kaczyńskom, prije smrti u zrakoplovnoj nesreći.

Katastrofa je desetkovala političare, vojne ličnosti i druge sa političkog spektra, postala je i temelj PiS-ovog političkog identiteta. Pomoglo je stranci da preživi godine opozicije dok je državu vodio Donald Tusk, sada predsjednik Vijeća Europe.

Auschwitz PREKRAJANJE POVIJESTI? Top News Poljaci zakonom zabranjuju izraz 'poljski logor smrti'

S podrškom Kaczyńskog, cijela jedna Smolensk mitologija je oživjela oko toga da ta nesreća nije bila nesreća.

Svaki mjesec Kaczyński drži bdjenje ispred predsjedničke palače u Varšavi, i tako komunicira sa svojim sljedbenicima. Obećaje razotkrivanje "istine" o padu, kojeg, kaže, prikrivaju neprijatelji Poljske u zemlji i van nje.

Poljska | Author: Jan A. Nicolas/DPA/PIXSELL Jan A. Nicolas/DPA/PIXSELL
Još jednu alternativnu teoriju daje ministar obrane Antoni Macierewicz. On je izignorirao dosadašnje istrage te otvorio novu. Kako bi dokazao da je avion eksplodirao u zraku prije pada, Antoni Macierewicz vuče paralele sa eksplodirajućim kobasicama i limenkama.

"Vidimo to kad pečemo kobasice za doručak", kaže Andrzej Ziolkowski, stručnjak za tehnologiju i objašnjava da kobasice i avioni pucaju uzdužno, po strani, a ne poprečno, piše Politico.

Lech Walesa POPULISTI JAŠU Top News Poljaci kopiraju Hrvate:Mi brišemo Tita, oni Walesu

Takve teorije imaju svoje sljedbenike koji su uvjereni kako je pad orkestriran od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina, i Tuska.

Insinuacije su postale javnost 2016. u filmu "Smolensk" u kojem novinar koji istražuje nesreću dolazi do zaključka da nije bila nesreća.

Na premijeri je Kaczyński rekao da film "naprosto prikazuje istinu". Tijekom godina, teorije o Tuskovoj umiješanosti bile su politička municija protiv njega i njegove političke platforme, PiS-ovih glavnih rivala. Tusk je više puta pozvan da svjedoči o nesreći.

"Smolensk falsifikacije uništavaju naš društveni život od prvog dana nakon nesreće", rekao je Tusk prošlog travnja.

Problem za PiS jest da, usprkos tome što su na vlasti od 2015., nisu se uspjeli izboriti protiv teorija zavjere. 

Donald Tusk | Author: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL
Ostaci aviona i dalje su u Rusiji, usprkos molbama da ga se vrati u Poljsku. Kontroverzna metoda iskapanja žrtava nije dovela nigdje. Većina smatra da se avion srušio jer su pokušavali sletjeti u magli, a piloti nisu imali iskustva, a neke solidne alternativne teorije nema.

No, dio Poljaka vjeruje Macierewiczevoj priči. Prema anketi od prošle godine, 59 posto misli da pad aviona nije bio napad, a 26 posto misli da jest. 

Tjedni ih dijele od izbora za EU parlament, a PiS se trudi ne spominjati Smolensk. Umjesto toga, fokusiraju se na socijalne teme, veći dječji doprinos i 13. mirovinu.

Time PiS želi privući umjerene, urbane glasače, koje utjelovljuje nekadašnji bankar Mateusz Morawiecki, trenutni premijer.

Mateusz Morawiecki i Jaroslaw Kaczinsky | Author: AGENCJA GAZETA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL AGENCJA GAZETA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Kao dio pretumbacija Macierewicz je maknut s pozicije i stavljena je manje kontroverzna figura, no ostao je u vijeću koje istražuje pad aviona. I dalje "gura" teoriju koja ga je učinila jednim od vodećih političkih figura u državi. 

"Glavni uzrok pada jest eksplozija koja se dogodila dok je avion još bio u zraku", kaže on službeno,

No, ostatak stranke ga ignorira, a Tuskova stranka ga ističe kao najbolji primjer onog što utjelovljuje PiS. 

"I dalje pleše odvratan ples na grobovima žrtava Smolensk katastrofe", tvitao je Marcin Kierwiński.

Neki desni krugovi i dalje pišu o "teoriji zavjere". Kaczyński je, pak, izgleda shvatio da koliko god Smolensk bio važan njemu, ne donosi glasove.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • trt 08:30 19.Travanj 2019.

    ne fali mi im budala kao ni ovdje