Top News
1887 prikaza

Zbog pobačaja: Sprema se ženska revolucija u Poljskoj

Prosvjedi u Poljskoj
KACPER PEMPEL/REUTERS/PIXSELL
Brojne udruge za prava žena oštro se sukobljavaju s vladajućom konzervativnom strankom

Žene širom Poljske spremaju prosvjede protiv pokušaja vlade da dodatno ograniči pristup pobačaju.

Demonstracije u najmanje 50 gradova organizira Poljski ženski štrajk, koalicija skupina za prava žena, javlja britanski Independent.

Prosvjednici koji traže pravo na pristup pobačaju planiraju nositi crninu kao znak žalovanja zbog gubitka reproduktivnih prava koja su pod prijetnjom najavljenih izmjena zakona vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda (Prawo i Sprawiedliwosc ili PiS).

Putem Facebook objave, organizatori marševa u Varšavi pozvali su na "feminističku revoluciju" s hashtagom #SaveWomen, sve zbog nedavno odbačenog prijedloga zakona koji je išao na ruku ženama i pravu na odabir.

Demonstracije će se odvijati i u Krakowu, Gdanjsku, Szczecinu i Wroclawu, kao i izvan poljskog veleposlanstva u Londonu.

Prosvjedi su rezultat glasovanja u donjem domu poljskog parlamenta 10. siječnja, gdje su političari odlučili poslati nacrt zakona o zabrani pobačaja bolesnih fetusa u raspravu pred parlamentarnim odborom.

Novi zakon bi zabranio prekid trudnoće zbog nepovratne štete fetusu, čime se uklanja glavni pravni okvir ženama koje su htjela pobačaj.

Bruxelles: Prosvjed povodom dolaska poljskog predsjednika Andrzeja Dude Sankcije Varšavi Top News Krše ljudska prava: Poljska bez prava glasa u EU

Vlada je istog dana odbila prijedlog zakona pod nazivom "Spašavanje žena", koji se zalaže za lakši pristup pobačaju, besplatnoj kontracepciji i seksualnom obrazovanju u školama.

Poljska ima neke od najstrožih zakona o pobačaju u Europi, uvedene 1993. godine nakon pada komunizma.

Žena može imati pobačaj samo ako je život majke ili fetusa u opasnosti, u slučaju teških fetalnih nedostataka ili kada se trudnoća dogodila zbog silovanja ili incesta - i to samo u prvih 12 tjedana trudnoće.

Stranka Zakona i pravde ima bliske odnose s katoličkom crkvom, koja ima snažan utjecaj na Poljsku, budući da se oko 87 posto stanovništva izjašnjava katolicima.

U listopadu 2016. tisuće žena su prosvjedovale diljem Poljske zbog restrikcija pobačaja u prijedlogu zakona po prijedlogu koalicije Stop Abortion.

Medicinski pregled IZ PROŠLOSTI Life Očajan izbor: Abortus koji je pošao po zlu

Prijedlozi zakona donijeli bi zatvorske kazne u trajanju do pet godina za žene koje su imale pobačaj, kao i zakonske reperkusije za liječnike koji su pomagali u prestanku trudnoće.

Grupe za ljudska prava upozorile su da žene koja čak i spontano pobace mogu završiti pod sumnjom na pobačaj gdje bi im ozbiljno prijetio zatvor. Uvođenje tako rigoroznih zakona stvorilo bi dvije kaste žena u Poljskoj; siromašne kojima prijeti zatvor čak i nakon emocionalne traume spontanog pobačaja i bogate koje si mogu priuštiti odlazak na pobačaj u inozemstvo.

Organizatori prosvjede tvrde da se izvrše desetci tisuća ilegalnih pobačaj svake godine u Poljskoj, a mnoge žene moraju putovati u Slovačku ili Njemačku da prođu postupak.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.