Top News
1372 prikaza

Preokret: Britanija možda nikad neće izaći iz EU

Theresa May
REUTERS
May je možda zaštićena što se tiče izazova vodstva do kraja godine, ali ako joj opet propadne dogovor mora dati ostavku

Posljednja je šansa za britanske zakonodavce da daju svoj glas na temu prijedloga Brexita premijerke Therese May ili - kako kaže predsjednik EU Komisije Jean-Claude Juncker - Velika Britanija možda nikada neće niti napustiti EU.

U Strasbourgu se Juncker referirao na prvi poraz Mayinih planova još u siječnju i upozorio:"U politici ponekada dobijete drugu šansu, i najvažnije je što napraviš s tom drugom šansom, jer treće šanse neće biti. Ili se dogovore ili se Brexit kao takav možda i ne dogodi", piše CNN.

Hoće li mu buntovni Brexit konzervativci povjerovati na riječ je drugo pitanje. Oni su, napokon, proveli mjesece tjerajući premijerku da ide naprijed-natrag između Brisela i Strasbourga kako bi osigurala promjene koje oni traže.

Britanska zastava PARLAMENT Top News Britanija pred kolapsom, možda ostanu bez premijerke

Ako ne dođe do udovoljenja zahtjeva, Mayina pozicija premijerke je u ozbiljnoj ugrozi - i Velika Britanija biti će još bliže "no-deal" Brexitu ili, opet, odgađanju cijelog procesa.

May će apelirati na Parlament da ju podrži skupa sa, kako ona kaže, "zakonski važećim" promjenama dizajniranim da ublaže i umire sve brige da je VB biti "zaključana" u trajnim aranžmanima s EU koji potkopavaju Brexit.

Govoreći uz Junckera, nakon dvosatnih pregovora u Strasbourgu, May je inzistirala kako bi promjene dogovora uključivale mogućnost da se VB oslobodi nužnosti "tvrde granice" u Sjevernoj Irskoj s obzirom da Republika Irska želi zadržati sve benefite koje EU članstvo nosi.

Ipak, pro-Brexit konzervativci nisu uvjereni kako je napravljeno sve što je u njezinoj moći da se zaštiti Brexit i ono što oni smatraju svojim interesima.

Tvrde kako nisu dane dovoljno čvrste garancije, i kako to sve zajedno i dalje više ide u korist Europi.

Porsvjednici se u Londonu rugaju Theresi May GORDIJSKI ČVOR Top News Pet scenarija za Britance - svaki ih vodi u propast

Tražiti će da Geoffrey Cox, najstariji stručnjak za zakonodavstvo iz njihovih redova procijeni jesu li promjene o kojima je May govorila zaista "zakonski obvezujuće", a tražiti će i druga neovisna mišljenja o zadnjoj verziji dokumenta.

Sjevernoirska stranka DUP, na čije glasove May inače računa da zadrži funkcionalnu većinu u Parlamentu, opet će odnijeti prevagu. Ako budu protiv, Mayin će Brexit posve pasti u vodu, ali može potaknuti i mnoge Torijevce protiv vlade.

Ako Mayin plan propadne, biti će dodatnog glasanja kasnije ovog tjedna o tome hoće li se blokirati "no-deal" Brexit i treba li ga "odgoditi".

Dapače, dokumenti koji su nedavno objavljeni sugeriraju kako se Brexit može odgoditi do kraja svibnja, prije europskih izbora koji su na kraju mjeseca. Čak i takvo pomicanje "rasporeda" razljutiti će euroskeptike. U tom će trenutku pozicija premijerke postat neodrživa.

Neonacisti oskrvnuli židovsko groblje u Francuskoj MIROTVORAC Top News "Moj djed je bio nacist. Zbog njega znam zašto je EU važna"

Njezin vlastiti ministar i de facto zamjenik David Lidington rekao je kako su zakonodavci suočeni s "fundamentalnim odabirom - glasati za poboljšani Mayin dogovor ili baciti državu u još dublju političku krizu". I to zaista i bi bila, tvrdi CNN, potpuna politička kriza. Dok je May zaštićena što se tiče izazova vodstva do kraja godine, ako joj propadne dogovor neće imati druge opcije negoli da da ostavku.

Iza nje su krucijalni tjedni otkad je još u studenom prišle godine EU predstavila svoj prijedlog. Više je puta potučena u Parlamentu. No, ovo je sada finalni trenutak istine. Junckerova poruka o "ne postojanjutreće šanse" je poruka koja ne ide samo konzervativne pobunjenike, već i nju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 02:53 13.Ožujak 2019.

    Britanija nikad neće izaći iz EU