Top News
1542 prikaza

50 dana do Brexita, trenutak je za skupljanje zaliha

Porsvjednici se u Londonu rugaju Theresi May
Yui Mok/Press Association/PIXSELL
Premijerka May ne zna što bi, a "u paklu postoji posebno mjesto za one koji traže Brexit bez plana provođenja"

Još uvijek nitko ne zna na koji način će se Brexit dogoditi. Ako uopće i dođe do njega, navodi CNN povodom preostalih još 50 dana do trenutka kada je rok za izlazak Velike Britanije iz članstva u EU. Upravo je to zasigurno pridonijelo urliku očaja predsjednika Vijeća Europe Donalda Tuska u četvrtak kada je rekao da "postoji posebno mjesto u paklu za one koji zagovaraju Brexit bez plana kako da ga provedu". Brutalna priroda tih riječi izazvala je u Westminsteru široke reakcije.

No, za mnoge parlamentarce i tamošnje službenike koji grozničavo traže način izlaska iz zakočenog Brexita, Tuskove riječi zvuče kao istina. Zapanjujuće je da je budućnost Britanije zatočenik dugotrajne prepirke političara sukobljenih ideologija. A sat nastavlja otkucavati koliko je preostalo do posljednjeg roka za Brexit 29. ožujka. Theresa May ostaje premijerka unatoč tome što predsjedava jednom od najvećih političkih neuspjeha u povijesti koja se pamti.

Brexit Samodovoljni Ekonomix Ljubav prema funti odvela ih u Brexit - i ubila ekonomiju

Ona putuje u Bruxelles u još jednom pokušaju da uvjeri vođe EU-a da se slože s ključnim promjenama dogovora o Brexitu koji bi, teoretski, tako postao prihvatljiv parlamentarcima u Westminsteru. Prošlog tjedna donji dom parlamenta glasao je za zahtjev prema EU-u da napravi "alternativni aranžman" za blokadu Sjeverne Irske, što je glavna prepreka da bi britanski parlament prihvatio dogovor između EU-a i May oko Brexita.

Ona, međutim, teško da će išta uspjeti dogovoriti s Tuskom, predsjednikom Europske komisije Jeanom Claudeom Junckerom i drugima, a što bi bilo dovoljno da se britanski parlamentarci predomisle. Premijerka May u Bruxelles dolazi nakon što se susrela s političkim vođama u Belfastu u srijedu, gdje ju je Demokratska unionistička stranka, o kojoj ovisi većina u britanskom parlamentu, upozorila da neće podržati njen dogovor o Brexitu bez promjene u dijelu oko blokade.

Nakon Bruxellesa, May ide u Dublin na sastanak s tamošnjom premijerom Leom Varadkarom, čija vlada inzistira na tome da se dogovorom o Brexitu mora osigurati osiguranje od uspostavljanja tvrde granice između Sjeverne Irske i Republike Irske. Te dvije pozicije teško da će se ikada pomiriti. Do petka navečer, kada će se sastati Varadkar i May u Dublinu, bit će 49 dana do isteka rok za Brexit.

Kraljica i Theresa May Teorija Top News Zadnja opcija: Kraljica može odlučiti o Brexitu

A kad se May bude obraćala parlamentu narednog tjedna s planom za koji se njeni savjetnici nadaju da će uspjeti, preostat će još 44 dana. S obzirom na to da parlamentarci iz svih stranaka i dalje ostaju podijeljeni kako bi trebao izgledati Brexit, sporazum teško da će se uspjeti postići u roku. Za to vrijeme političari i poslovnjaci, ističe CNN, ne navodeći milijune građana, očajnički traže odgovor na pitanje: Koliko se još mora približiti istek roka da bi se oni napokon dogovorili oko Brexita?

Na to se nadovezuje pitanje trenutka u kojem će tvrtke i obitelji u Britaniji početi s ozbiljnim gomilanjem zaliha hrane i lijekova prije posljednjeg tjedna u ožujku u slučaju da tada ova članica EU-a bude i dalje jurila prema Brexitu bez dogovora? Jedino što će u tom trenutku moći spasiti Veliku Britaniju, bit će produljenje rokova, ako bi Bruxelles na to pristao, sukladno članku 50. To bi fiksiralo novi datum i odložilo razorni trenutak. Sve gori vremenski tjesnac, doveo je do zaoštravanja politike opozicijske Laburističke stranke.

Predsjednik stranke Jeremy Corbyn napisao je u srijedu navečer pismo premijerki s pet zahtjeva s kojima, ako bi im se udovoljilo, ona napokon može računati na podršku Laburističke stranke u parlamentu. Tamo stoji veća prava i zaštita za radnike, nastavak članstva Velike Britanije u agencijama EU-a i sigurnosnih programa poput Europskog uhidbenog naloga, blisko savezništvo sa zajedničkim tržištem EU-a i ostanak Velike Britanije u stalnoj carinskoj uniji s EU.

Glasanje o Brexitu Brexit Top News Krah Britanije: Najgore ih tek čeka sa Škotskom i Irskom

Laburistički plan je značajan zato što je to najjasnija politika ove stranke još od referenduma 2016., te zato što bi "mekana verzija Brexita" mogla računati na međustranački dogovor u parlamentu. No, ostanak u carinskoj uniji i jednom tržištu velikom većinom će odbaciti zastupnici Konzervativne stranke.

Još uvijek bi ostalo dovoljno umjerenih zastupnika Konzervativne stranke plus onih iz Laburističke stranke za izglasati takav Brexit. Ono što CNN ne navodi jest to da bi u tom slučaju Theresa May mogla računati da je njena politička karijera gotova. Na kraju je samo jedno jasno; da ništa nije jasno, a do datuma tvrdog Brexita preostalo je još samo 50 dana.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • makan1210tahi 18:05 07.Veljača 2019.

    kae, opet se pravite englezima!