Top News
5371 prikaza

Prijetnja upalila: HDZ-ovci masovno dočekali Merkel

Angela Merkel na skupu HDZ-a
1/7
Robert Anic/PIXSELL
U dvorani 'Dražen Petrović' u Zagrebu počeo je HDZ-ov središnji skup uoči europarlamentarnih izbora

Prepuna dvorana 'Dražen Petrović' u Zagrebu dokaz je da su članovi HDZ-a jako ozbiljno shvatili naredbu premijera Andreja Plenkovića da moraju doći na predizborni skup. Sva mjesta su se popunila uoči samog početka skupa, pa su neki čak sjedili i iza video-zida na kojem se emitiraju prijevodi govora. 

Samo iz Zagrebačke županije došlo je oko 3000 članova HDZ-a, a dvorana prima 6.000 ljudi. Ispred dvorane Angelu Merkel dočekala je šačica demonstranata. Predvodi ih Frano Čirko iz opskurne stranke Generacija obnove, kojima smeta migrantska politika koju provodi njemačka kancelarka. Inače Čirko je već nastupio s istim tezama u emisiji 'Bujica' Velimira Bujanca i sad su opet dočekali svojih pet minuta. Na pitanje novinara jesu li skup prijavili policiji, Čirko je rekao da nisu jer ih nema više od 20. 

HDZ-ov središnji predizborni skup je počeo točno u 18 i 30 ulaskom svih HDZ-ovih kandidata s izborne liste koje je predvodio prvi na listi Karlo Ressler i to uz zvukove 'Eye of the Tiger'. Nakon što su svi zauzeli mjesta intonirana je hrvatska himna, a zatim i himna Europske unije - 'Oda radosti'. Zatim je minutom šutnje odana počast svim poginulim braniteljima, zatim preminulim članicama i članovima HDZ-a, kao i prvom hrvatskom predsjendiku Franji Tuđmanu. 

Okupljeni su velikim aplauzom pozdravili Angelu Merkel i Manfreda Webera. Među ostalima, na ovaj skup došao je i Dragan Čović i delegacija HDZ-a iz BiH. 

Prvi je za govornicu stao Gordan Jandroković, predsjednik Sabora. Zahvalio je svim članicama i članovima HDZ-a na trudu koji ulažu u uspjeh stranke. Pozdravio je i hrvatske izbornike Linu Červar i Ivicu Tucaka, te Ćiru Blaževića, kao i Biserku Petrović, majku pokojnog košarkaša Dražena Petrovića koji su bili u dvorani. Napao je populiste i rekao da im je važan samo njihov ego i želja da se dokopaju vlasti. 

"Nećemo im to dopustiti. Recimo 'ne' svima koji se služe lažima, podvalama. Recimo 'da' odgovornosti, stručnosti, uključivosti. Recimo 'da' našim kandidatima i Karlu Ressleru. Recimo 'da' našim prijateljima iz Njemačke, hvala vam Angela i Manfred što ste došli u Hrvatsku."

Nakon Jandrokovićevog motivacijskog govora, moderatori su predstavili sve kandidate s izborne liste HDZ-a. Kako su rekli, oni su u proteklih mjesec dana prevalili 20.000 kilometara putujući Hrvatskom. Zatim je za govornicu stala Dubravka Šuica koja je na njemačkom pozdravila uvažene goste Angelu Merkel i Manfreda Webera. Nakon nje govor je održao Karlo Ressler prvi na izbornoj listi HDZ-a. 

Nakon njega na hrvatskom jeziku se okupljenima pozdravom obratio Manfred Weber. Rekao je da je Hrvatska demokratska zajednica jedna od najvažnijih stranaka u obitelji Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, te da je Andrej Plenković njegov dragi prijatelj, i da je pravi lider kojeg cijeni cijela Europa. Rekao je i da je tu zato da proslavi što je Bayern danas osigurao naslov prvaka Njemačke:

"To ne bi bilo moguće da ga ne vodi jedan Hrvat, Niko Kovač", rekao je Weber koji je, kako je rekao gorljivi navijač FC Bayerna. 

Ponovio je da je Europa puna različitosti, ali ono što joj je zajedničko da je kršćanska i da će se za te vrijednosti zalagati i u Europskom parlamentu. Rekao je i da moramo čuvati europske granice i da će zajednički raditi na njihovom očuvanju, ali i da Europa neće biti sigurna sve dok je afrički kontinent u kaosu. 

Weber je podsjetio da je tijekom mandata Jean-Claudea Junckera na čelu Europske komisije stvoreno u Europi 13 milijuna novih radnih mjesta, što dokazuje da se može ako se vodi dobra politika, a to je važno i za Hrvatsku. Rekao je i da je jako važno da Europa izvozi svoje proizvode, ali i svoje vrijednosti, a to je, pored ostalog, i da se bori protiv prakse u nekim dijelovima svijeta u kojima djeca, umjesto da idu u škole, moraju proizvoditi i raditi. Osvrnuo se i na veliki skup u Milanu, kritizirao je i politiku Marine Le Pen i Mattea Salvinija, te rekao da je on prvi koji će se boriti protiv nacionalista jer žele podijeliti Europu i koji ne žele Europsku uniju. 

Na pozornicu je zatim stupila Angela Merkel. Podsjetila je na važnost izbora za Europski parlament. Rekla je da je Europska unija projekt povezan s mirom. Rekla je da je u njezinoj domovini bio rat:

"Znate i vi što to znači održati mir jer je i u vašoj domovini bio rat. Da Hrvatska i Njemačka zajedno rade na očuvanju mira. To znači razumjeti drugoga. Europa je projekt slobode. Znate i sami da sam živjela u diktaturi i nisam mogla putovati i doći u bivšu Jugoslaviju. Prije 30 godina Njemačka se ujedinila i radimo na tome da svi imamo ista prava i da očuvamo mir i slobodu. Biti ponosan na svoju zemlju i istovremeno graditi Europu nije u kontradikciji. Nacionalizam pokušava tu Europu uništiti i protiv toga se moramo boriti."

Angela Merkel je podsjetila da je projekt Europe i blagostanje. Rekla je da 100.000 Hrvata živi u Njemačkoj i oni su taj most između dvije zemlje, ali se moramo boriti da svi dostignu takvo blagostanje.

"Manfred Weber je veliki Europljanjin i zato on mora postati predsjednik Europske komisije. On voli svoju zemlju, ali isto tako zna da svi građani u EU su ponosni na svoje domovine i zato žele da dosegnu to blagostanje i za to se moramo boriti. Sljedeće godine Hrvatska preuzima predsjedanje EU i Andrej Plenković bit će sigurno jedan od jakih predsjednika EU. I Andrej mora biti puno jači, pa i HDZ mora biti jači, ali i EPP mora biti jači, da Manfred i Andrej mogu surađivati za dobrobit svojih domovina uz zajedničke vrijednosti iza kojih stojimo."

Na kraju je Angela Merkel oduševila prepunu dvoranu jer se obratila na hrvatskom jeziku:

"Dragi prijatelji, izađite na izbore i podržite Europu mira i blagostanja, podržite EPP i HDZ. Podržite Manfreda Webera i Karla Resslera!". Nakon ove poruke sišla je s govornice praćena gromkim i dugim ovacijama. 

Iako su voditelji imali problema s mikrofonima točno uoči dolaska Andreja Plenkovića za govornicu, kvar s mikrofonima je uklonjen.

"Ova Cibona danas izgleda moćno"; rekao je Plenković i zahvalio svima koji su bili u Bleiburgu i odali poštovanje žrtvama. Rekao je da mu je drago vidjeti ovako koherentnu stranku i prisjetio se provog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je doveo Hrvatsku do neovisnosti i samostalnosti, ali i vizionarski rekao da je Hrvatskoj mjesto u obitelji Europske unije.

"HDZ je najjači kad na izbore izlazi sam i bez koalicijskih partnera i kad glasove dobivaju njegovi kandidati. Najbolja stranka s najboljim, pobjedničkim kandidatima", uzvikivao je Andrej Plenković. Nabrojio je sve uspjehe HDZ-a i zašto je najjača stranka u Hrvatskoj i zašto je na vlasti.

Rekao je da HDZ dijeli ideju demokršćana koji su stvorili Europsku uniju. 

"Upravo je HDZ nosio i iznio projekt ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Agilna, aktivna i proeuropski orjentirana - to je stranka HDZ-a i to je činjenica koju nitko ne može negirati", rekao je Plenković, koji je nabrojio glavne ciljeve i postignuća Vlade HDZ-a, a to su boljitak, sigurnost. Rekao je da je potreban angažman svakog pojedinca iduće godine kad Hrvatska predsjeda Europskom unijom i pozvao sve da pomognu kandidatima s liste HDZ-a da osvoje pobjedu na predstojećim izborima za EU parlament i pomognu Manfredu Weberu da postane predsjednik Europske komisije. 

Iako je bio na komemoraciji u Bleiburgu, na skup u Ciboninu dvoranu stigao je čak i Milijan Brkić, koji je rekao da u Bleiburgu nije bio kao dio protokola nego kao hodočasnik.  

Uoči izbora za Europski parlament Andrej Plenković pojačao je kampanju i namjera mu je da HDZ dobije barem pet mandata. Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a plaši se bojkota unutar stranke pa je rekao da će, u slučaju neuspjeha, a to je svaki rezultat manji od pet zastupnika, 'tražiti odgovornost na mikrorazini'.

U Zagreb je u subotu doputovala i njemačka kancelarka Angela Merkel u društvu predsjednika Europske pučke stranke Manfreda Webera, čijoj obitelji pripada i HDZ. Oni su stigli na središnji predizborni skup HDZ-a koji se održava u dvorani 'Dražen Petrović' u Zagrebu. 

Kako je Express već pisao, saznali smo iz pouzdanih izvora da je Gradski odbor HDZ-a grada izvan Zagreba u srijedu 15. svibnja imao pune ruke posla s organizacijom skupova u Zagrebu i lokalnom gradskom središtu. Gradski HDZ-ovci su odredili kvote lokalnim stranačkim čelnicima. Tako za središnji skup u Zagrebu, točno uoči izbora, "svaki temeljni ogranak mora poslati najmanje tri osobe u Zagreb na skup. Prijevoz je osiguran. Predsjednik temeljnog odbora je dužan dostaviti ime, prezime i broj mobitela, najmanje tri osobe, najkasnije do sutra u 14h na broj...", naredio je Gradski odbor i u nastavku naveo broj mobitela, te ime i prezime osobe kojoj se sve to mora dostaviti. U uputama se navodi da je prijevoz osiguran i da je povratak iz Zagreba u 12.30.

Angela Merkel i Andrej Plenković | Author: Robert Anic/PIXSELL Robert Anic/PIXSELL
Express nije uspio doznati što će biti s onim predsjednikom temeljnog ogranka koji ne uspije privesti 20 posto svih članova, što je jako ozbiljan broj, ili možda što će biti s onim članovima čija imena i prezimena ne budu dostavljeni, odnosno za koje bi se pozivom na mobitel utvrdilo da su tko zna gdje osim tamo gdje je nadležni predsjednik temeljnog ogranka priopćio stranačkim šefovima da će biti.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji njemačka kancelarka i hrvatski premijer istaknuli su da Njemačku i Hrvatsku povezuju višedesetljeni prijateljski odnosi, te da je Njemačka zemlja u koju Hrvatska najviše izvozi, a njihovi državljani najbrojniji su turisti na hrvatskom Jadranu. 

"Nama je važno da Schengen bude što je nekada bio, da bismo to uspjeli moramo postići dogovor na razini EU. Hrvatska ovoj temi pristupa temeljito i detaljno, apsorbirali smo 120 milijuna eura, zahvaljujući angažmanu resora povukli smo dodatnih 150 milijuna eura. U procesu kontrole granice poštujemo nacionalnoo zakonodavstvo i europsku pravnu stečevinu i sve što radimo je u svrhu kontrole ilegalnih migracija. Ne želimo da krijumčari zarađuju na leđima izbjeglica i destabiliziraju zemlje članice", rekao je premijer.

Kancelarka Merkel osvrnula se na dobru gospodarsku suradnju Njemačke i Hrvatske i ponovila teme o kojima će razgovarati na radnom ručku, na koji su otišli prije dolaska u dvoranu 'Dražen Petrović'. Teme su brojne, a njemačka kancelarka istaknula je kako njezina zemlja želi pomoći Hrvatskoj da njezini građani počnu živjeti u blagostanju. Također, rekla je da je vrlo izvjesno da Hrvatska u idućem mandatu Europske komisije, uđe u Schengen. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 15:10 20.Svibanj 2019.

    U SOCIJALIZMU SU ZA 1.MAJ MORALI GRAĐANI IĆI NA SLETOVE POD MUS, IZGLEDA DA SE TO PONAVLJA U VODEĆOJ STRANCI. NEKI SE ŽALE DA IH BOLE RUKE OD APLAUDIRANJA.

  • LeonardS 08:39 19.Svibanj 2019.

    Čović kao počasni gost došao je prenijeti srdačne pozdrave Dodika !

  • Milan.banijac 07:39 19.Svibanj 2019.

    DALI JE DALA UPUTSTVA KAKO RIJEŠITI MIGRACIJU KOJA JE PO ŠUMAMA HR I NA GRANICI SA BH.