Top News
3412 prikaza

Šef njemačkog SPD-a: Hrvatska bi bez EU propala

Martin Schulz
Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
Martin Schulz, koalicijski partner u vladi A. Merkel, niti ne pomišlja iz Berlina doći podržati hrvatski SDP kao kancelarka

Martina Schulza teško je nagovoriti na intervju. Nekadašnji čelnik Europskog parlamenta i njemačkih socijaldemokrata čovjek je koji trenutačno ima jako puno posla. Nakon godina i godina vladanja najmoćnijom državom Europske unije, njegova stranka, SPD, sad se bori sa sve većom popularnošću konkurencije s obje strane političkog spektra.

Dok najviše prostora dobiva Alternativa za Njemačku (AfD), ekstremno desna antiimigrantska stranka, Schulza brine i popularnost Zelenih i Die Linke (Ljevica). Popularnost i SPD-a i Angele Merkel znatno je opala nakon zajedničke vlasti u Velikoj koaliciji. Upravo zbog toga smo mu prvo postavili pitanje kaje li se zbog takve centrističke koalicije. Je li Velika koalicija bila greška?

Martin Schulz Njemačka Top News SPD ima čovjeka za kancelara, ruši i Merkel i desnicu

"Nikako. Stvari stoje ovako. Opozicija može predlagati amandmane na zakone, pokušavati gurati neke manje izmjene i nagovarati vladajuće da se promijene. Upravljati državom, pa i u velikoj koaliciji, nikako ne može biti pogrešan odabir. Da je bilo nekih manjih krivih procjena tijekom naših godina upravljanja Njemačkom, vjerojatno jest. Međutim, opet, moram napomenuti da je naša koalicija bila na vlasti tijekom godina prepunih velikih izazova, kako za Njemačku, tako i za čitavu Europsku uniju. Od imigrantske krize, pa grčke krize, velike ekonomske recesije... Vjerujem da smo dobro radili i da smo radili u interesu njemačkih, ali i građana cijele Europske unije", kazao je Schulz u razgovoru za Express.

Logično pitanje je, kad je već koalicija tako dobro vladala, zašto su sad sve popularnije ekstremističke ili populističke stranke. Italija je desetljećima imala vlade desnog ili lijevog centra, a sad su na vlasti populistički pokret Pet zvjezdica i Salvinijevi ekstremisti. Britanci imaju Konzervativce i ekstremiste iz Sjeverne Irske, Poljska opet radikale na vlasti, Mađarska Orbana...

Čak i na izborima u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija, rodnoj grudi Martina Schulza, SPD ostvaruje povijesno loše rezultate. Kad ga suočimo sa svim tim podacima, on će otvoreno reći da postoje problemi. Martin ne bježi od problema već napominje da je neke stvari potrebno riješiti.

Martin Schulz | Author: SEBASTIAN GOLLNOW/DPA/PIXSELL SEBASTIAN GOLLNOW/DPA/PIXSELL

"Vidimo velik broj prosvjednih glasova datih strankama koje nude jednostavna rješenja. Vrijeme je da Europska unija, cijela, ponudi svim svojim građanima konkretna i opipljiva rješenja aktualnih problema. Moramo više ulagati u obrazovanje, sigurnost građana, a i najvažnije, mladima moramo pružiti bolju perspektivu. Idućoj generaciji moramo dati nadu u bolje sutra i samo tako ćemo poraziti populističke stranke koje trenutačno uživaju u rastu popularnosti i podrške", govori nam Schulz.

Gotovo u istom dahu skreće nam pažnju da socijaldemokracija, koliko god to možda ne izgleda na prvi pogled, i dalje uspijeva u državama članicama Unije: "Španjolska ima socijaliste na vlasti, Portugal također, moram spomenuti i Švedsku i Finsku kao primjere gdje je socijaldemokracija i dalje živa i zdrava. Čini mi se da su vijesti o smrti socijaldemokracije u Europi ipak malo preuranjene".


Ovdje smo se morali dotaknuti i činjenice da u Hrvatsku dolazi Angela Merkel kao šefica CDU-a da bi dala podršku Andreju Plenkoviću i HDZ-ovim mladima nadama. Na pitanje hoće li i on doći u Hrvatsku kako bi pomogao svojim političkim saveznicima, Schulz je ostao mrvicu zatečen. Njegovo područje djelovanja je Njemačka i "trenutačno nemam planove ići nikamo van. Fokusiran sam isključivo na Njemačku i uspjeh SPD-a na izborima za Europski parlament".


Angela Merkel, Martin Schulz Bundestag Top News Bivši alkoholičar bez faksa želi pobijediti Merkel

Ipak, nešto bi se dalo naučiti iz Merkeličina primjera. S njom u posjet dolazi i izgledni budući predsjednik Europske komisije Manfred Weber u sklopu kampanje za Europarlament. Weber "hodočasti" po svim zemljama članicama kako bi birači osjetili kakvu-takvu poveznicu s "tamo nekim briselskim diplomatom". Istodobno i Plenković koristi taj posjet predstavnika Europske pučke stranke kako bi se javnosti predstavio kao važan faktor u Europskom odlučivanju.

"Posljednja vrlo intenzivna dinamika vanjskopolitičkih aktivnosti pokazuje da Plenković svojim potezima čini razliku i Hrvatskoj u europskom kontekstu, donosi dodatnu korist. Činjenica da će 18. svibnja njemačka kancelarka Merkel doći na središnji predizborni skup HDZ-a u Zagrebu i podržati kandidate s liste HDZ-a za europske izbore, kao i EPP-ova 'spitzenkandidata' Manfreda Webera, što će biti njezino jedino pojavljivanje u europskoj kampanji izvan Njemačke, govori o snazi HDZ-a u okviru Europske pučke stranke, o pozicioniranju Hrvatske u Europskom vijeću u proteklih nekoliko godina i izvrsnoj suradnji Plenkovića i Merkel" rekao je novinarki Expressa Tei Kvarantan sugovornik blizak predsjedniku Vlade.


Jedna od najvećih prepreka koju tradicionalne stranke moraju prijeći je što u modernom svijetu, modernom društvu, a vjerojatno je to bilo točno i tijekom čitave ljudske povijesti, ne postoje jednostavna rješenja kompleksnih problema. Kako je prije nekoliko mjeseci u razgovoru za Express kazao šahovski velemajstor i politički aktivist Garry Kasparov, bivše komunističke države naučile su svoje građane da za sve postoji jednostavno rješenje.

Martin Schulz | Author: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL

Nema veze što rješenje ne odgovara problemu, što neće riješiti problem, građanima je važno da znaju da se nešto radi, a najlakše je obećati jednostavno rješenje u "idućem petogodišnjem planu". Schulz se slaže s time i upozorava kako su i Trump i Putin i pobornici Brexita nudili obična rješenja za teške i velike probleme.


"Britanci sada vide koliko je Brexit zapravo teško uopće definirati kao pojam. Što je zapravo Brexit? Njihovim glasačima govorilo se da je potrebno 'ponovno preuzeti svoj suverenitet'. Ma što je to uopće? Političari vide da niti jedna država, sama, ne može braniti niti definirati svoj suverenitet i da je bolje imati bliske partnere s kojima se zajednički radi na projektima od zajedničkog interesa. Tek sada oni vide da je suverenitet puno lakše braniti, da je puno lakše braniti interese svojih građana, kao dio zajedničkog bloka od 500 milijuna ljudi i 28 država nego usamljeni", vatreno nam govori Schulz.


Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Snowman 19:23 19.Svibanj 2019.

    Schulz nije bio nista u Brüsselu, nista u Njemackoj i sad prica gluposti. Netko mu treba objasniti da je Hrvatska i prije postojala i bit ce je i poslje. Usranko

  • Avatar Heltelenna
    Heltelenna 02:00 18.Svibanj 2019.

    Znaš li gdje mogu naći ženu za jednu noć? Idite na > > > www.Sexcoss.Com

  • Antonio1952 16:29 17.Svibanj 2019.

    Ima na tome nesto, a hrvatski SDP nemoze podrzat nitko normalan, jer su izgubljeni u vremenu i prostoru. Prica im je komunisticka iz pedesetin godina, toliko su napredovali. O normalnoj socijal demokraciji nema ni rijeci.