Top News
3038 prikaza

Procurila Trumpova porezna prijava - ima milijarde gubitaka

Donald Trump
REUTERS
U samo dvije stranice porezne prijave otkriveno je koliko poreza je Trump platio 2005. godine

Američki predsjednik Donald Trump platio je 2005. godine oko 38 milijuna dolara poreza na više od 150 milijuna dolara prihoda, javlja BBC. Američkim medijima dostavljene su dvije stranice iz Trumpove porezne kartice u kojoj stoji i da je predsjednik imao stotinjak milijuna dolara gubitaka koje je na kraju samo otpisao. 

Trump je tijekom predsjedničke kampanje odbijao javno objaviti svoju poreznu karticu čime je prekršio tradiciju staru nekoliko desetljeća da kandidati javnosti prikažu svoje financije kako bi se glasači mogli uvjeriti u poštenje kandidata i upozoriti na moguće sukobe interesa. Kako kažu brojni analitičari, u tom isječku Trumpove porezne kartice nije odgovorena na brojna pitanja koja su postavili stručnjaci. Međutim, objava tih djelomičnih informacija možda bi mogla staviti dodatni pritisak na predsjednika da objavi pune porezne kartice.

Kako stoji u Trumpovoj prijavi poreza iz 2005. godine, platio je 5,3 milijun dolara saveznih poreza i dodatnih 31 milijun na ime alternativnog minimalnog poreza (AMT). Uspostavljen prije pedesetak godina, AMT služi kako bi spriječio najbogatije Amerikance da se koriste pravnim manipulacijama u izbjegavanju plaćanja poreza. Trump je, inače, jedan od najvećih pobornika ukidanja upravo tog poreza.

Analitičar BBC-a Anthony Zurcher kaže da je najvažnija informacija o plaćenom AMT-u. "Sad vidimo da je taj porez ispunio svoju svrhu, a to je sprječavanje najbogatijih pojedinaca da plaćaju relativno beznačajne savezne poreze", piše Zurcher. Osim toga, potvrđene su informacije objavljene prošle godine da je Trump zabilježio milijardu dolara gubitaka 1995. godine koje je mogao razvući na čitavih 18 godina.

Curenje poreznih informacija kazneno je djelo, ali američki mediji pozivaju se na slobodu medija u javnom interesu i kažu da su samo zbog toga objavili sve te informacije. Iz Bijele kuće poslali su kratko priopćenje u kojem piše: "Znate da imate problema s gledanosti ako ste spremni kršiti zakon da objavite priču o dvije stranice poreznih formulara starih desetak godina".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.