Top News
15156 prikaza

Prodekanica; svoj tjedni tečaj proglasila specijalizacijom

Suzana Vuletić
YouTube
Kandidatkinja za Nacionalno vijeće za obrazovanje zbog upita je mijenjala CV na stranici Katoličkog fakulteta u Đakovu

Oko kurikularne reforme u Hrvatskoj se ratuje već godinama, svako toliko akademsku zajednicu potresaju skandali raznih vrsta – od optužbi za plagiranje pa do sukoba zbog teoloških upliva u znanost i znanstveno obrazovanje. Pritom je sasvim ispod radara prošlo da Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje, tijelo koje bi trebalo nadgledati obrazovanje od predškolskog do srednjeg, praktično ne postoji još od prosinca 2016., kad je istekao mandat većini članova. Novi kandidati u redu stoje već više od godinu dana, prošli su Vladu, a za nekoliko dana trebali bi doći na red da ih konačno potvrdi Sabor.

I kad je Express krenuo analizirati svakog pojedinog člana, naišao je na egzotičan slučaj sa životopisom dr. Suzane Vuletić, prodekanice Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, koja tamo kao izvanredna profesorica predaje bioetiku i moralnu teologiju. Usred našeg malog istraživanja, dr. Vuletić je povukla verziju životopisa koju je imala do tada i zamijenila je upadljivo kraćom verzijom u jednom bitnom dijelu. A sve je počelo snimkom jednog njezina predavanja iz ožujka 2012., koju smo pronašli na YouTubeu. (Osim na linku, snimku možete vidjeti i direktno odmah ispod pasusa, sa spornim detaljem oko 55. sekunde)

U nekoliko navrata se smješkala i okretala očima, kao da joj je pomalo i neugodno dok je najavljivačica tribine nabrajala povremeno i spektakularne točke njezina akademskog puta. Diploma na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, pa u Rimu prvo magisterij, potom i doktorat. “... te je potom specijalizirala opću bioetiku na Poliklinici Gemelli, a zatim i kliničku bioetiku na Georgetownu u Washingtonu...”, nabrajala je najavljivačica oko 55. sekunde snimke, a dr. Suzana Vuletić u tom se trenutku još jednom nasmiješila i okrenula očima.

Bila je riječ o tribini “Reproduktivna medicina roda suvremenog doba” na osječkom Ekonomskom fakultetu, na kojoj je nastupila kao predavačica. Sveučilište Georgetown staro je skoro koliko i SAD te tamo specijalizirati kliničku bioetiku doista je značajan domet. No kad je Express poslao upit na Georgetown, odgovor je bio: “Dr. Vuletić je 2006. upisala tečaj na Kennedyjevu institutu za etičku intenzivnu bioetiku. Riječ je o intenzivnom programu tijekom tjedan dana ljeti, pri čemu stručnjaci poučavaju o brojnim temeljnim temama iz bioetike”.

Bila je znači riječ o jednotjednom tečaju, a ne o kliničkoj specijalizaciji. A onda smo po životopisu prodekanice đakovačke bogoslovije Vuletić krenuli temeljito. Sad u novoj, skraćenoj verziji, na stranicama fakulteta u Đakovu doista stoji da je završila “kurs” u Georgetownu, ne specijalizaciju kao što je ispalo u najavi na tribini iz 2012., nije se doduše preciziralo koliko je “kurs” trajao. No u životopisu nas je dočekalo još nešto: “Sudjelovanje u Projektu EU-a, EU FP7 GlowBrain, Regionalne mreže za terapiju matičnim stanicama i regenerativnu medicinu, Medicinskog fakulteta u Zagrebu”.

Pavo Barišić Afera plagijat Top News Kakav blam: Barišić plagirao vlastiti rad?

Sudjelovanje u takvom projektu također bi bila izvrsna znanstvena referencija. Riječ je bila o projektu koji je sa suradnicima dobio dr. Srećko Gajović s Hrvatskog instituta za mozak u Zagrebu. Dr. Gajović se za financiranje tog projekta izborio kroz jedan od fondova za znanost Europske komisije. Tri i pol godine, sve do 2016., dr. Gajović i društvo uvodili su najmodernije tehnologije kojima bi se znanstvenicima u Hrvatskoj omogućilo istraživanje matičnih stanica.

Bilo je tu i znanstvenika iz Austrije, Češke, Italije, Mađarske, Njemačke, Portugala i Švedske. A onda je uslijedio hladan tuš kad nam je dr. Gajović odgovorio na pitanje na koji je to način dr. Vuletić sudjelovala u tom projektu: “Projekt GlowBrain je djelovao interdisciplinarno, razvijajući suradnju s hrvatskom znanstvenom zajednicom na temama istraživanja mozga i matičnih stanica, te je u tom smislu na skupove koje smo organizirali bila pozivana i dr. sc. Suzana Vuletić, koja nije bila službeni suradnik na projektu”.

Nakon što smo dobili odgovor da je dr. Vuletić samo povremeno bila pozivana na skupove, kao i mnogi drugi iz akademske zajednice, da nije bila aktivnim sudionikom projekta, prodekanica na fakultetu u Đakovu izmijenila je dotadašnji životopis objavljen na stranicama fakulteta. Uspoređujući prvu verziju njezina CV-a prije i onu poslije, uočili smo da je od šest znanstvenih projekata izbacila njih tri, među kojima i “GlowBrain”.

Suzana Vuletić | Author: Express.hr Express.hr

Zanimljivo je bilo primijetiti da je izbacila još i istraživanje “Kronična tuga roditelja djece nestale u Domovinskom ratu i osoba koje su bile u zarobljeništvu” Medicinskog fakulteta u Osijeku, a nestalo je i sudjelovanje u projektu “Stavovi studenata medicine, prava i psihologije prema distanaziji i pravu pacijenata na suodlučivanje o postupcima liječenja u terminalnoj fazi bolesti”. Prodekanica Vuletić promijenila je i naslov tog poglavlja u životopisu: “Sudjelovanje u projektima”, preko noći je postalo “Aktivno sudjelovanje u projektima”.

Dalje je bivalo još zanimljivije.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • jluci82 23:33 31.Ožujak 2018.

    Bogoslovje i fakultet?- Dogma?........Prije tečaj za jačeg zabavljača,klauna i sl.Ups ,ako me Bogica čuje,a čuo me je pošto je svemoguć,registrirao je to kao blasfemiju.Brzo,brzo se pokajati,i na ispovijed,pa primiti tijelo blablabla....bwahahahahahahahaha......