Top News
378 prikaza

I profesori Filozofskog u Zagrebu uz studente i protiv dekana

Studenti i profesori ispred Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Goran Stanzl/PIXSELL
Zaštitari su blokirali knjižnicu i referadu. Priječe prolaz novinarima. Legitimiraju studente. Sve snimaju dekanove kamere...

Izvanredno stanje u pseudopolicijskom smislu, koje je uveo dekan fakulteta Vlatko Previšić, još uvijek traje na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Poseban režim na fakultetu još uvijek provode zaštitari tvrtke Sokol Marić, očito po naredbi dekana. "Studentima je i dalje onemogućeno slobodno kretanje vlastitim fakultetom. Od ljudi koji prolaze zaštitari traže da kažu tko su i kamo idu, a postavljena je kamera na samom prolazu", stoji na Facebook stranici Plenuma Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Express doznaje da zaštitari Sokol Marića idu toliko daleko da su u nekim slučajevima, primjerice, onemogućili posjetiteljima knjižnice da uđu kako bi preuzeli materijal koji im je potreban, da su blokirali čak i fakultetsku referadu.

Dan ranije dekan je čak zaključao fakultet, pa su studenti navečer organizirali plenum ispred fakulteta. Na plenumu su studenti zatražili ostavku i dekana Previšića uz poruku: "Što je previše, Previšić je", kao i ostavku rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa. Smjena dekana Previšića bila je i jedna od točaka na sjednici Fakultetskoga vijeća 14. srpnja, no dekan nije dopustio glasovanje o njoj te je s troje prodekana napustio tu sjednicu. Premda je većina članova Vijeća ostala na sjednici, o toj se točki nije moglo glasovati jer dekan nije ovlastio osobu koja bi vodila točku o njegovu razrješenju.

Članovi Fakultetskoga vijeća iz redova profesora, koji se protive dekanu Vlatku Previšiću i traže njegovu smjenu, pročitali su u četvrtak na početku sjednice Vijeća svoju izjavu u kojoj su u nekoliko točaka osporili legitimnost njezina održavanja te je potom i napustili. Time se i veći dio profesora usprotivio dekanu koji je, prethodnim izbacivanjem predstavnika studenata iz Vijeća, doveo do eskalacije na jednom fakultetu kakvu Hrvatska ne pamti niti iz doba diktatura na ovim prostorima.

Razrješenje dekana Previšića zatražio je krajem travnja plenum FF-a zbog nezadovoljstva većine profesora i studenata ugovorom toga fakulteta s Katoličkim bogoslovnim fakultetom jer ga mnogi smatraju štetnim za FF te da bi njime studenti FF-a došli u neravnopravan položaj u odnosu na studente KBF-a. Dekan je sada uzvratio tvrdnjom da je prema pravilniku u Vijeću potrebno biti 15 posto članova iz redova studenata, a njih je 14,6 posto, jer je bilo nemoguće podijeliti jednu osobu decimalnim zarezom, pa je zato proglasio sastav Vijeća nelegalnim.

Studenti na to upozoravaju da bi posljedično po takvom tumačenju, to dovelo do bizarne situacije da bi bile nelegalne i sve odluke Vijeća već godinama, znači i imenovanja profesora, plaće itd. Novinarima koji su pratili događanja na Fakultetu, zaštitari su onemogućili snimanje kamerama, fotoaparatima i mobitelima unutar zgrade, ali je sve istodobno snimano kamerom fakulteta što je, kako su potvrdili studenti, zatražio dekan Previšić.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.