Top News
56363 prikaza

Proglasili je smećem: Ona je oslobodila Horvatinčića

Sutkinja Maja Šupe
Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Sutkinja šibenskog općinskog suda već neko vrijeme se sukobljava s javnosti i lokalnim političarima

Sutkinja Maja Šupe prihvatila je obranu Tomislava Horvatinčića i oslobodila ga je optužbi za smrt talijanskog bračnog para Salpietro. Na ranijem suđenju proglašen je krivim, ali je Županijski sud u Zadru poništio takvu presudu i sve vratio na početak.

Prvo ročište ponovljenog suđenja iskoristila je sutkinja Šupe za obračun s novinarima i medijima.

"Proizašlo je kao da se meni sudi, kao da sam ja optužena za nešto. A mislim da je upravo tome pogodovalo da mediji ne raspolažu s pravnim činjenicama, s pravnim terminima i da, unatoč tome što oni izvještavaju o suđenju, u biti nisu, moram tako kazati, nisu educirani da prenose kaznene rasprave. Jer zaista, tko želi na pravi objektivan način baviti se pravosuđem, mislim da treba najprije, dakle dragi novinari mislim na vas, trebate biti najprije educirani o materiji o kojoj iznosite mišljenje i stavove, a mislim da u stvari niste ni pozvani da vi ocjenjujete postupke, nego da samo vjerno prenosite što se događa na raspravi. Idemo ponovno u postupak. Vi radite svoj posao, a sudsko vijeće će svoj. O mom radu nećete odlučivati vi novinari nego Županijski sud, Vrhovni sud, Ministarstvo pravosuđa i Državno sudbeno vijeće. Vi novinari sigurno nećete ocjenjivati kvalitetu mog rada, a ako mislite pratiti kaznene rasprave, educirajte se", kazala je Šupe.

Kuća Miroslava Kutle Sad imaju sve Life Hrvatski tajkuni: Nekad su živjeli u straćarama

Potaknuto takvim napisima je čak i Hrvatsko novinarsko društvo moralo reagirati. "Sutkinja Maja Šupe trebala bi znati da za svoj rad nije odgovorna samo višim sudovima i Ministarstvu pravosuđa već i javnosti. Tako i novinari za svoj rad, ako nisu stranka u sudskom postupku, odgovaraju svojim urednicima i redakcijama te javnosti. HND se zalaže za bezuvjetno poštivanje Kodeksa časti hrvatskih novinara i svih profesionalnih standarda pri izvještavanju te na to neprestano upozorava novinare. Ukoliko sutkinja Maja Šupe smatra da je sa suđenja koje ona vodi netko od novinara izvještavao neprofesionalno može, kao i ostali građani, prijaviti konkretne povrede Kodeksa časti hrvatskih novinara Novinarskom vijeću časti HND-a ili iskoristiti zakonsko pravo na ispravak ili odgovor na objavljenu informaciju. Ono što svakako ne bi smjela činiti jest u sudnici držati 'lekcije' novinarima o tome kako bi trebali raditi svoj posao", stajalo je u priopćenju HND-a.

Prometna koju je prouzročio Hrvoje Žužić Povijest smrti Top News Oni su ubojice s hrvatskih cesta, a danas su na slobodi

Ipak, daleko najveće polemike imala je Šupe s kontroverznim gradonačelnikom Primoštena Stipom Petrinom. Prema navodima presude Ustavnog suda, Petrina je 8. svibnja na Facebooku napisao: "Horvatinčiću sudi Maja Šupe! Najgore SMEĆE od svih SMEĆA u šibenskom pravosuđu. To je osoba koja lažira zapisnike, I KOJA NEĆE DA U ZAPISNIK UNESE ONO ŠTO SE DEŠAVA NA RASPRAVI! ukratko GADURA u svakom pogledu MORALNOM, LJUDSKOM I PROFESIONALNOM. Možete biti sigurni da će suđenje biti u skladu sa zakonom i činjeničnim stanjem!!! Hahahahahahahaha!!! pa ako kome treba suditi bez sumnje treba Maji Šupe." Nakon toga je uslijedila i reakcija čitatelja od kojih reakcija su mnoge bile neprimjerenog sadržaja. Petrina je i s takvim korespondentima nastavio dopisivanje uzvraćajući: "Inače Irena Senečić je Općinska državna odvjetnica sa našom MAJICOM to je TANDEM SNOVA za LAŽIRATI I FALSIFICIRATI DOKAZE I SLUŽBENE ZAPISNIKE!"

Stipe Petrina i Goran Pauk Stipe Petrina Top News "Kokošari misle da sve znaju, a zbog njih nam je sve gore"

Petrina je zbog toga osuđen i morao je platiti 50.000 kuna odštete sutkinji Šupe, ali se on branio govoreći da on to nije objavio. Viši sudovi mu nisu povjerovali, pa čak ni Ustavni sud koji je odbio njegovu ustavnu tužbu zbog povrede prava na pravično suđenje.

"Prije četiri godine netko je na mom Facebook profilu napisao da je Maja Šupe nečasna sutkinja i da će iz ovog spora Horvatinčić na kraju izaći slobodan. Zbog tog posta, kojega nisam ja napisao, sutkinja Šupe me tužila zbog povrede prava osobnosti. Sutkinja Ljubičić me osudila na 50.000 kuna kazne, iako nemam veze s tim što piše na Facebooku i premda se, to što je pisalo, potvrdilo kao istina! Na Županijskom sudu potvrdili su presudu, a predmet je riješen za svega pet mjeseci! Osudili su me zbog nečeg što nisam napisao, no što se na kraju obistinilo! A oni traže da platim 50.000 kuna odštete zbog povrede osobnosti?!  Evo kakvo nam je sudstvo: leglo organiziranog kriminala. Svi danas vidite tko je Maja Šupe i što je hrvatsko sudstvo. Jedini način da to promijenimo je da promijenimo korumpirane suce", komentirao je 2015. godine Petrina za portal Promise.hr čitav slučaj.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Luna Lipa
    Sarkazam. 19:39 14.Listopad 2017.

    Optužila Petrinu jer je govorio istinu. Sad da vidimo kako vraća novac i plača odštetu.

  • Apsurdistan 18:54 14.Listopad 2017.

    "...a ako mislite pratiti kaznene rasprave, educirajte se" reče sutkinja. Rukovanje prstom u *upak i sinkopa su dvije presude na kojima se sigurno neće educirati budući suci i pravnici. Ne dao bog...

  • milecom 16:52 14.Listopad 2017.

    Loše je kada HND nešto "popuje", inače nije ona toliko kriva. Horvatinčić je već osuđen ali je viši sud vratio na ponovni postupak.