Top News
120 prikaza

Proizvodili pojaseve zbog kojih se tone i prodavali izbjeglicama

Izbjeglice dolaze na otok Lesbos
DPA/PIXSELL
Kako javljaju lokalni mediji, u raciji je zaplijenjeno više od 1.200 neupotrebljivih pojaseva, a među radnicima su najmanje dvije djevojčice iz Sirije

Turske vlasti su otkrile tvornicu u Izmiru u kojoj među ostalima rade i djeca izbjeglice i to na izradi lažnih pojaseva za spašavanje, koji se na crno prodaju izbjeglicama.

Kako javljaju lokalni mediji, u raciji je zaplijenjeno više od 1.200 neupotrebljivih pojaseva, a među radnicima su najmanje dvije djevojčice iz Sirije.

Pojasevi su izrađeni od materijala koji ne pluta, već upija vodu i koji otežava održavanje na površini vode, a punjeni su krpama ili spužvama. Na pojasevima su bile zaljepljene oznake poznatih brendova i proizvođača. 

Novinari Guardiana su već pisali o lažnim pojasevima za spašavanje, koji se prodaju čak i po štandovima na glavnim ulicama, samo nekoliko metara od policijske postaje. Vidjeli su na nekim pojasevima oznake "Yamaxa", očiti tipfeler za "Yamahu". 

Lažni pojasevi se prodaju za manje od dest dolara po komadu, što je skoro tri puta niže od tržišne cijene, a mogu se naći i u trgovinama obućom.

Kako je priopćila policija, u raciji je otkrivena mreža ilegalnih tvornica, koje koriste crno tržište kako bi plasirale robu niske kvalitete, a koja bi trebala spašavati živote. 

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije 3.771 osoba je izgubila život u moru, pokušavajući se domoći Europe.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.