Top News
630 prikaza

Promijenila spol i dobila izbore na katoličkim Filipinima

Geraldine Roman s obitelji
Facebook
Geraldine Roman briljirala je na izborima u zemlji u kojoj je katolika 83 posto i u kojoj se katolička crkva izborila čak i za zabranu razvoda braka

Filipini su zemlja s pretežno katoličkim stanovništvom, zemlja u kojoj Katolička crkva ima toliki utjecaj da se uspjela izboriti za zabranu razvoda, zabranu abortusa i za bilo kakvu legalizaciju istospolnih životnih zajednica. Pa ipak, vijest dana iz te zemlje je da je dobila svoju prvi transrodnu zastupnicu u parlamentu, Geraldine Roman (49), koja je na izborima u ruralnoj provinciji Bataan pobijedila sa čak 62 posto glasova.

"Politika vjerske isključivosti, mržnje i diskriminacije na kraju nije pobijedila. Pobijedila je politika poštivanja, prihvaćanja i ljubavi", izjavila je Roman nakon pobjede. Ona je, inače, i sama katolkinja i prva je političarka u povijesti Filipina koja se otvoreno izjasnila o svom pripadnosti seksualnim manjinama. LGBT zajednica u toj zemlji zato je slavi kao junakinju, a to bi mogao biti poticaj i drugim političarima da se slobodno počnu izjašnjavati o sebi.

Partnera s kojim živi upoznala je prije 18 godina, četiri godine nakon operacije i medicinskih postupaka promjene spola u 24. godini života. Tada je promijenila i svoje ime, praktično u posljednji trenutak, jer su Filipini, u naletu još jednog vala konzervativizma, 2001. zabranili promjenu imena nakon promjene spola. Dobrim dijelom i zbog vlastitog iskustva, Geraldine Roman žestoki je borac protiv svih oblika diskriminacije.

Izbore je dobila na snažnoj socijalnoj politici koju je obećala, što je lokalno stanovništvo snažno poduprlo, računajući da će se njihova nova zastupnica boriti za povećanje njihovih prava na zdravstvo, školstvo, socijalne programe, da će se boriti protiv siromaštva. Lokalni seljaci zapadnim agencijama učestalo daju izjave da ih apsolutno nije briga kakvog je ona spola ili orijentacije, nego što može i želi učiniti za njih.

To što joj vjeruju, dijelom je zasluga i njenog porijekla. Zastupnica iz tog dijela Filipina prethodno je bila njena majka Herminia. No, ona se više nije mogla kandidirati jer je već odradila maksimalno najviše zakonom dopuštena tri mandata u parlamentu. Njen otac Antonino bio je član Kongresa do 2007, a 2014. je preminuo. Kako je na Filipinima uobičajeno da se bavljenje politikom nastavlja u okvirima obitelji, u izbornoj utrci okušala se i ona i apsolutno je trijumfirala.

Katolika je na Filipinima 83 posto, protestanata 10 posto, muslimana pet posto, tradicionalnih religija 2 posto i jedan posto budista. Od katoličkih Filipinaca, praktičnim vjernicima koji redovito posjećuju svete mise, smatra se 37 posto njih, dok se izrazito religioznim katolicima smatra 29 posto Filipinaca.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.